Nu kan du skicka ut lika vackra inbjudningskort som Micael Bindefeld gör till sina evenemang. När du beställer har du möjlighet att få en exklusiv gåva. Exklusiv är också intervjun med Micael. Där han bland annat berättar om hur han gör med mördarsniglarna i sin trädgård.

Tara ringde upp designern, PR-mannen, evenemangsproffset Micael Bindefeld och fick en pratstund med anledning av att han designat sin egen serie inbjudningskort, tackkort, placeringskort och menyer på JohnLook.com som är en designbyrå på nätet. Och inte minst för att Tara kan erbjuda – enbart för sina läsare – möjligheten att få den omtalade boken Bindefelds Inbjudningskort om du är en av de allra första att klicka hem dina egna inbjudningskort av Micael Bindefeld på den här länken.

Tara: Hej Micael! Dina inbjudningskort har väckt uppmärksamhet på många hallmattor och i många hem. Nu möjliggör du och johnlook.com för alla att på ett enkelt sätt göra egna vackra inbjudningar. Och det är inte bara inbjudningskort du har designat, du har även formgivit en meny, placeringskort och tackkort. Det här är ju lite tvärtemot vad många gör idag, bjuder in vänner till både middagar och andra evenemang via facebook och på mail eller genom att skicka ett sms. Det som går snabbt och enkelt att bara klicka iväg. Din tanke är att lägga ner mer tid på inbjudan, varför är det så viktigt med ett vackert inbjudningskort tycker du?

Micael: Ju färre brev vi skickar desto större uppmärksamhet får de brev som verkligen kommer. Ett fysiskt skickat brev, där avsändaren visat att han eller hon lagt ned på tid och tanke uppskattas alltid mer än ett mail eller en s.k. digital inbjudan där du aldrig kan förmedla sådana saker. Där kan du inte heller förmedla känslan av att hålla i ett särskilt papper med både färg och kanske doft. Jag är övertygad om att ju fler digitala inbjudningar vi skickar desto mer uppskattas det handgjorda. Sedan är det klart att man kan skicka ut ett trevligt sms om man ska ha en middag med några nära och få vänner. Det gör jag också ibland.

Tara: Vilket är det mest uppseendeväckande/snygga inbjudningskort du själv fått?

Micael: Jag minns inte vem det kom ifrån eller vad det var inbjudan till men det var en flaskpost som levererades med ett bud. Inuti glasflaskan låg inbjudan ihoprullad med ett snöre som man skulle dra i för att få ut pappret. Väldigt vackert och genomtänkt.

Tara: Varifrån får du dina idéer och din inspiration?

Micael: Vackra papper, kartonger och band kan trigga igång saker och idéer hos mig. Det kan vara en papperskvalitet eller en färg som jag fastnar för. Jag har tränat upp en förmåga att spara på det jag hittar och samlar dofter, känslor, intryck i huvudet. Fysiska saker som papper, färgprover, band och snören har jag lådor för. Det kan tyckas vara värdelösa saker och någon kan undra varför jag köper en till synes knäpp sak på en obskyr marknad i Damaskus men jag vet att jag kan få användning för det längre fram. För en tid sedan fick jag inspiration av ett papper jag såg och köpte i Bhutan. Det använde vi sedan till ett inbjudningskort för ett evenemang vi gjorde för Stena Line.

Tara: Vad finns det för absoluta tabun vad gäller inbjudningskort?

Micael: Felstavade namn. De få gånger det har hänt så har jag tyckt att det varit väldigt pinsamt. Jag får själv många brev där både mitt för- och efternamn är felstavat. Sådant måste man bemöda sig med att kontrollera. Annars är det väl felstavningar över huvudtaget. Och om man skriver fel dag eller fel datum så att de gäster man vill bjuda in blir förvirrade.

Tara: Vad är hett just nu? Färger? Material?

Micael: Ekotrenden med återvunnet papper smyger sig in här också. Och känslan av rivna kanter på pappret känns fortfarande inne. Annars beror det till största delen på avsändare och kund för vår del. Ett inbjudningskort är ju en del i ett helhetsintryck som vi vill skapa för våra kunder och då måste både färg och material passa in i det konceptet.

Tara: I ditt sommarprogram berättar du med inlevelse hur du kände när du kom med på Sighsten Herrgårds lista för första gången.

Micael: Ja det var en stor sak. Jag minns precis vart jag stod och hur det såg ut runt omkring när han kom fram och frågade om han kunde få min adress. Det var ju en slags bekräftelse på att man var en del av det som hände i Stockholm och att man liksom fick vara med. Ett kvitto på en framgång.

Tara: Hur väljer du vilka som ska finnas på dina heta listor?

Micael: Jag måste bortse från en massa saker för att ha det fokus, resultat och den målgrupp som kunden vill ha. Varje event har sin alldels egna och unika gästlista. Samma människor bjuds inte in till alla event.

Tara: Du lyfter ofta fram och framhäver det som är vackert men har du någonting som är riktigt fult hemma … en glasskulptur du fått i present men ställt in i ett skåp?

Micael: Andra kanske skulle tycka att något är fult hemma hos mig men själv tycker jag ju att det är vackert. Annars hade jag inte haft det. Jag har en fäbless för lite kitschiga saker som ofta gör sig bra mot det rena, vita och avskalade. Jag har t.ex. en hel vägg hemma med olika religiösa symboler som jag samlat på mig. Ikoner och bilder och krucifix från alla religioner som finns nästan. Var och en hade de sett märkliga ut att ha men tillsammans, tätt tätt på en vägg är det väldigt vackert. Men det kanske inte alla tycker.

Tara: Hur svårt har du att lägga ifrån dig ditt jobb och ta ledigt? Hur gör du för att koppla bort vad som händer på PR-byrån och bara ta det lugnt?

Micael: Min trädgård är min avkoppling. Även om tankarna mal i huvudet kan jag inte känna mig stressad i trädgården. Jag njuter av att rensa ogräs, plantera och ta rätt på vinbär och jaga mördarsniglar. De väcker ett blod i mig som jag inte visste att jag hade de där mördarsniglarna. De och rådjuren och hararna som förstör i trädgården. Mördarsniglarna lägger jag i en stor dunk där jag hällt ut miljöfarliga saker som lösningsmedel, penseltvätt, aceton, lut … allt giftigt man kan komma på. I slutet av säsongen är det i den där dunken en förfärlig sörja som jag kör till tippen och miljöfarligt avfall. Ett annat sätt att få ihjäl mördarsniglarna är ju att samla alla i en bunke och så hälla hett vatten över.

Tara: Någon berättade för mig att du hyser en kärlek för ett par särskilda katter … kan du avslöja någonting mer om dina vackra sambos?

Micael: Det är två katter av rasen Ragdolls, Gustaf och Isaac som är 7 respektive 1 ½ år. Gustaf är cremefärgad brunmaskad med brunt ansikte och bruna tassar och isblå ögon. Han är lite trött men väldigt kärvänlig och sover vanligtvis i min säng vid fotänden. Isaac är helvit lilamaskad med ett ansikte som är svagt grålila och med något ljusare blå ögon än Gustaf. Han sover vid huvudänden i min säng.

Tara: Slutligen, vad bör vi tänka på när vi fixar våra egna inbjudningskort?

Micael:

-Skaffa en bra kalligrafpenna. Den behöver inte alls vara dyr. Hur ful handstil man än har så ser det fint ut. Kuvert bör alltid skrivas för hand.

– Skicka ut inbjudningskorten i god tid, gärna med råge. Särskilt inför perioder som december och maj när alla har mycket att göra.

– Tänk igenom gästlistan! Det spelar ingen roll hur fina inbjudningskort du gör eller hur mycket du anstränger dig och hur mycket pengar du lägger ned på arrangemanget om du inte bjuder rätt gäster. Matcha gästerna så att du är säker på att folk får trevligt tillsammans och tänk på bordsplaceringen så att alla vid bordet kan umgås och finna samtalsämnen, inte bara den som sitter intill.

– Tänk dig själv som gäst. Gå igenom lokalen och arrangemanget så att du sätter dig in i gästens situation. Det är de små små sakerna som gör stora skillnader.

——-

Beställ dina egna Micael Bindefelds inbjudningskort på JohnLook.com! Du väljer själv färg bland de olika färger som finns att välja mellan. Om du är en av de första fem som beställer med kodordet TARA får du Micael Bindefelds bok utan kostnad.