Marknaden är proppfull av s.k. smartphones eller pekmobiler och snart i händerna på varenda en. Nu reder vi ut skillnader, vad som är vad, vilka applikationer man behöver och hur vi kan spara tid. Med en s.k. pekmobil.

Marknaden är proppfull av s.k. smartphones eller pekmobiler och snart i händerna på varenda en. Många pratar om androider och iPhone. Nu reder vi ut skillnader, vad som är vad tillsammans med Johanna Ögren, grundare av sajterna Bokhora och Lilla Gumman samt Eva Wieselgren som skriver och teknik och trender i en av landets morgontidningar.

Hej Johanna! Kan du hjälpa oss och reda ut lite saker. Vad är egentligen en smartphone?

Johanna: Det är en telefon som kan lite mer än bara ringa/sms:a. Den viktigaste skillnaden är hur man har tillgång till internet och att man kan köpa och installera små applikationer för alla möjliga användningsområden. En smartphone har ofta någon form av operativsystem installerat, man kan säga att det är som en korsning mellan en telefon och en dator.

Tara: Vad är en applikation eller som det kallas, app?

Johanna: En programvara som du laddar ner och installerar på din dator eller din telefon.

Tara: Vilka tillverkar smartphones, vilka modeller finns?

Johanna: Idag har nästan alla mobiltelefontillverkare någon modell som är en smartphone.

Tara: Vad är en android?

Johanna: Android är ett operativsystem som finns installerat på en mängd olika telefonmodeller. Android är en så kallad open source vilket innebär att programvaran är öppen för alla att utveckla, använda och bygga vidare på gratis.

Tara: Vilken är den största skillnaden mellan en android och en iPhone?

Johanna: Android går att använda på många olika telefoner medan iPhone är en telefonmodell med ett slutet system. Det är inte så stora skillnader annars. Båda fungerar ungefär lika och har programbutiker på nätet där du kan köpa applikationer. Det finns mer applikationer utvecklade för iPhone i dagsläget även om Android hela tiden knappar in.

Tara: När jag köper en s.k. smartphone, vilka funktioner finns i den då vanligtvis? Som standard?

Johanna: Vanligast är någon form av mejlprogram, kartfunktion, koppling till sociala medier (Facebook/Twitter) och förstås en bra webbläsare som gör att du kan surfa betydligt smidigare än i gamla tiders mobiler.

Tara: Tre av fyra kvinnor som använder Smartphone uppger att de sparar tid genom att använda sin Smartphone och över hälften säger att de sparar upp till en halvtimme om dagen. Hur sparar man tid med mobilen?

Johanna: Jag läser ofta min mejl när jag åker kommunalt, då är jag redo att börja jobba direkt när jag kommer till mitt kontor. Jag har laddat ner applikationer som gör att jag kan sköta bankärenden, läsa viktiga dokument, men också använda restid till det där roliga med internet – läsa bloggar, hänga på twitter m m. På det viset får jag mer tid över till jobb eller familj och kan fokusera på dem.

Tara: Vilka smarta applikationer finns som man har användning av i vardagen?

Johanna: Massor! Receptapplikationer, bankapplikationer, träningsspplikationer, kom ihåg-appar, kartfunktioner, bokningssystem, reseguider, shopping-appar, gravidappar med mera, med mera. Möjligheterna är oändliga för dig med en smartphone!

Tara: Slutligen. Har du tips på några roliga applikationer, kanske inte de som är mest för nytta utan för nöje?

Johanna: Jag tycker om enkla spel, som Angry Birds och Cut the Rope. Musiktjänsten Spotify är fantastisk och hänger du mycket på Facebook och Twitter, är förstås sådana appar ett måste. Även kameraappar som Hipstamatic som låter dig ta roliga och konstnärliga foton är kul att ladda ner.

Tre av fyra kvinnor som använder Smartphone uppger att de sparar tid genom att använda sin Smartphone och över hälften säger att de sparar upp till en halvtimme om dagen. (Telia dec 2010)

Vi frågade Jimmy Skrufve, en teknikkunnig skribent, vilka nyttoapplikationer är bäst att börja med, som faktiskt kan hjälpa oss att spara tid? Ge oss ditt bästa nybörjarkit!

Jimmy: Jaddå. Det har jag skrivit ett helt blogginlägg om! Här tipsar jag om applikationer där du gör dina bankärenden, hittar närmaste Systembolag, postlåda och uttagsautomat (ovärderligt ibland när man står mitt i stan och måste leta). Den lista jag har gjort är för iPhone men många appar finns till android också. En del appar kostar pengar men många är gratis.
Här hittar du Jimmys nybörjarkit med applikationer för iPhone.

Tara tipsar vidare om ytterligare applikationer som faktiskt kan spara tid. Många applikationer finns för både iPhone och androidmobiler:
– Hitta
– Coop med recept (sitt på bussen hem och planera middag och inköpslista, spara dina favoritrecept enkelt i mobilen)
– Tasteline med recept
– 1Password (ett ypperligt och till slut oumbärligt program där du sparar alla dina pin-koder och alla dina lösenord till alla sajter och inloggningar du kan tänkas ha.)
– Tellmewhere (en applikation som tar reda på vart du befinner dig och berättar vad som finns i närheten, allt från restauranger, barer, banker, butiker till mycket mer)

Test av smarta mobiler
Eva Wieselgren på GP driver en blogg om teknik och trender. Hon förklarar det mest komplicerade enkelt och konkret. Hon delar med sig av ett blogginlägg där hon testar flera olika smartphones.