I dagarna släpptes en ny iPad. Vi undrade över skillnaderna. Och om det kanske är köpläge på den gamla nu?

Vi mailade till Feber och Wille Wilhelmsson och ställde några frågor.

Årets julklapp var surfplattan och Apples iPad är kanske den mest omtalade. Nu ska man släppa en ny modell, en ny version, en ny iPad. Den gamla, om man nu har köpt den, är det bara att lägga undan den eller?

Nej, det tyckar jag absolut inte. Så stor skillnad är det inte på versionerna. Den första iPad:en kommer fortfarande att fungera bra till det mesta man vill använda den till.

Vilka är de stora skillnaderna mellan den gamla iPad och den nya?

Utseendemässigt är iPad 2 cirka 30% tunnare än iPad och den har blivit 111 gram lättare (589 gram). Den kommer nu också även i färgen vitt, tidigare har iPad bara funnits i svart. Den är även försedd med två kameror, en för att fotografera/filma med och en för att ha videosamtal. iPad 2 har givetvis blivit lite snabbare än sin föregångare och då framför allt grafiken som är hela nio gånger snabbare än på iPad. Den nya iPad har även blivit enklare att koppla ihop med hemmets TV-apparat.

Är det köpläge nu på den äldre versionen av iPad och vart hittar jag den allra billigast?

Det lär nog dyka upp en och annan på Blocket och liknande sajter men jag tror att många familjer som bara har en iPad i hushållet idag kommer välja att behålla denna även om man köper en iPad 2.

Om jag sitter med en iPad och vill komma igång med grunderna. Vilka s.k. applikationer tycker du att jag ska ladda ner allra först?

Det finns appar för i stort sett alla olika intressen så jag skulle rekommendera att man letar upp någon sådan och kollar in. Gillar man att läsa magasin och tidningar så har många, både svenska och utländska titlar, ofta iPad-versioner för nedladdning. Själv skulle jag nog installera musikappen Spotify och spelet Fruit Ninja.