Fråga:
Har följt ”Lyxfällan” på teve och drabbats av en plötslig skräck: Tänk om jag misslyckas att lära mitt barn att handskas med pengar. Min dotter är nu 13 år och har börjat följa massor med Instagramkonton med kläder, skor, smink och smycken och hela hon har från en dag till en annan förvandlats till ett stort ”vill ha”.

Hon är enda barnet och är omgiven av generösa far- och morföräldrar som gärna sticker åt henne en slant. Eller går ut och shoppar med henne och ibland faktiskt köper det hon pekar på …

Jag vet med mig att även jag har skämt bort henne en hel del, men börjar dra i handbromsen nu.

Hur ska jag hantera detta? Hur lär jag henne att handskas med pengar? Att värdera saker? Hur mycket eget ansvar ska hon få ta? Från vilken ålder? Hur pratar man om impulskontroll; att man inte kan få allt man vill här och nu, att det kan vara bra att längta också?

Inser ju att jag också behöver ta ett snack med i första hand hennes farmor, men det är jag egentligen inte så orolig för. Min mardröm just nu är att hon så fort hon är 18 år börjar ta sms-lån och hamnar i Lyxfällan.

Vilsen

Beny svarar: 
Jag minns ett uttalande från en pappa i ett radioprogram för några år sedan: ”Min son ska få allt han pekar på, för att han ska känna att allt han vill ha är möjligt att få”. Jag undrade då hur pojken kommer må den dagen när han inte uppnår sin önskan?

Vi har våra egna uppfostringsidéer, och det finns inget facit på vad som är bäst. Men det är bra att diskutera frågan och prata med vänner för att bli flexibel.

Jag tycker nog att far- och morföräldrar ska få vara generösa och sticka till en slant. Och när du drar i handbromsen skapar du antagligen en bra balans.

Det är bra att vuxna kan inta olika roller. 13 år är en ålder där omgivningen blir viktig, man jämför sig mer och är rädd för att vara sämre än andra. Hon påverkas från olika håll, inte minst av de kommersiella krafterna. Och tillsammans med en 13-årings nyfikenhet är det inte konstigt att hon vill köpa.

Men tanke på din handbroms kommer hon säkert att sansa sig framöver. Glöm inte att informera henne om faran med sms-lån innan hon fyller 18.

Den så kallade curlingföräldern, däremot, kan kompensera för ett dåligt samvete, som att man arbetar för mycket. I andra fall kan föräldern ha tappat tron på sig själv som förälder, kanske inte stått pall för tonårsangrepp, känner sig oomtyckt av sin ungdom.

Hen har då hamnat i ett dåligt kompenserande, som ungdomen ofta inte är sen att utnyttja.

Den kompenserande föräldern kan sedan falla in i ilska mot sin ungdom med anklagelser om att de är bortskämda och krävande. Dessa exempel kräver sina egna strategier.

Av: Beny Plüss Foto: Unsplash.com