Smörjer vi oss för lite? Vilka är de vanligaste misstaget? Vilken skillnad är det på mousse, kräm och olja? Margareta Pinto, VD på svenska solskyddsföretaget Evy svarar på 5 frågor.

Hej Margareta Pinto, VD på svenska solskyddsföretaget Evy, är vi svenskar bra på att skydda oss mot solen? 
– Fler och fler är medvetna om solens skador, men ser man till hudcancerstatistiken ligger vi i Norden på samma nivå som exempelvis solrika Australien. Så nej, vi kan inte påstå att vi är särskilt bra eller kunniga om solens faror.

Vad är det vanligaste misstaget? 
– Att inte smörja tillräckligt och inte smörja innan du går ut. Du börjar sola så fort du kommer ut. Många har inte koll på UV-index, det är högre ju närmare ekvatorn du kommer eller om du är på hög höjd. Vid extremt högt UV-index går det att bränna sig trots att det är molnigt.

Vad är det för skillnad på att använda mousse, kräm eller olja? 
– Just vår mousse är baserad på en särskild teknologi. så alla mousser är inte lika. Krämer kan ha väldigt olika konsistenser, omöjligt att dra alla över en kam. Men mistsprej litar jag inte på, det är svårt att få på tillräckligt, mycket försvinner i luften.

Många kan få utslag av solen, varför det? 
– Höga halter av solfilter kan irritera, vissa solfilter kan täppa igen porerna och huden får svårt att svettas fritt, vilket kan ge utslag.

Är vattenfast verkligen vattenfast, eller måste man smörja om sig efter varje bad? 
– Om produkten är vattenfast har den genomgått ett standardiserat test som ska uppfyllas. Extra vattenfast betyder att efter testet ska mer än 50 procent av skyddet vara kvar.

Viktigt att veta om solning

  1. Närmare 90 procent av alla hudcancerfall kan härledas till solexponering.
  2. 80 procent av dina rynkor orsakas av solens UVA-strålar.
  3. 90 procent av UV-strålarna kan tränga igenom lätta moln.
  4. 50 procent av all UV-strålning sker mellan 11 och 13.
  5. Sand reflekterar upp till 50 procent av all UV-strålning.
  6. Upp till 80 procent av UVA-strålarna når huden vid två meters vattendjup.