Nu ska den bort – den torra glåmigheten. Dags att förbereda ansikte och kropp för den varma och soliga säsongen. Tara guidar dig till en frisk och mjuk sommarhud.

Det är så här års det syns – hur huden mår efter månader i torr, kall luft, instängd i lager av värmande kläder. Vårsolen känns härlig men den kräver också engagemang, huden måste rustas för en varmare och betydligt mer lättklädd tillvaro. Nu är det viktigare än någonsin att använda rätt produkter för att inte få brännskador, pigmenteringar och extra många fina linjer. Bäst resultat får du om du skyndar långsamt och är varsam med din hud. Här får du vårens bästa steg-för-steg guide.

STEG 1 – Tvätta ansiktet

En ren och frisk hud börjar alltid med en noggrann tvätt. Rengöringsprodukter finns i flera former, bland annat som milt micellärvatten, återfuktande mjölk, fetare balm, svalkande gel eller löddrande mousse. Välj den du vill, viktigast är att din rengöringsprodukt effektivt tar bort smuts och makeup utan att den känns uttorkande. Använd gärna en separat rengöringsprodukt anpassad för ögonen, de är milda och biter oftast bättre på envis ögonmakeup utan att svida.

Gör så här: En idealisk rengöringsprodukt tar bort smuts, smink och döda hudceller men lämnar kvar en lagom dos av hudens naturligt förekommande oljor. En väg dit kan vara att hålla ett öga på den alkohol som finns i din rengöring. Kika efter fettalkoholer som heter cetyl- stearyl eller cetearyl alcohol, de är nämligen mindre uttorkande.

Också tensider, ett ämne som gör att produkter löddrar extra mycket, kan ha uttorkande effekt (de heter ofta sodium lauryl sulfate eller SLS). Har du extra känslig hud är micellära produkter ett hett tips, eftersom de inte ska sköljas bort och därmed inte heller stör hudens naturliga PH-värde.

STEG 2 – Skrubba ansiktet

Alla hudtyper mår bra av exfoliering. Peelingar tar bort döda hudceller, tränger djupt ner i porerna och arbetar på orenheter och ojämnheter, ökar cellförnyelsen och ger huden en frisk glöd.

Peelingar brukar delas in i tre grupper: mekanisk peeling med fysiska skrubbkorn, kemiska peelingar med olika syror och peeling med enzymer. AHA-syra är den vanligaste syran, men är lite tuffare och passar inte alla. BHA tränger längre ner i tallkörtlarna och har en bra effekt på orenheter – ett bra val för den fetare huden.

Många av dagens moderna peelingar har en kombination av både AHA och BHA, eftersom de kompletterar varandra bra. Är du känslig är det bäst att börja med snällare fuktenzymer eller PHA-syra som har minst irriterande effekt.

Gör så här: Läs instruktionerna noga. Att lägga på en syra på huden utan att ha koll på vad den innehåller eller hur länge den ska verka kan få katastrofala följder i form av röd, blossande och kanske skadad hud. Eftersom alla peelingar kan orsaka irritation är det bäst att applicera dem på kvällen, då hinner huden återhämta sig på natten. Många syrabehandlingar ger en stickande känsla men gör det ont, avbryt omedelbart behandlingen.

Glöm inte heller bort att din hud blir extra känslig när du exfolierar den. Smörj in dig med hög solskyddsfaktor dagen efter och undvik solen.

STEG 3 – Återfukta och skydda ansiktet

Alla ansiktskrämer består av tre delar: vatten, olja och emulgeringsmedel som bilder de tidigare samman.

Och så ett gäng extra ingredienser, både vad gäller mjukgörare (som vaselin) och fuktbindare (som glycerin och aminosyror).

Ofta också oljor från växtriket, liksom aktiva ingredienser som retinol, niaciamid, C-vitamin och E-vitamin. Ju högre upp den aktiva produkten kommer på ingredienslistan, desto större mängd finns i produkten.

Gör så här: Fukt och fett (som huden behöver för att må bra) kommer i alla sorters former, från smöriga krämer och trögflytande oljor till lättare serum.

En tumregel är att alltid ta den lättaste konsistensen först, det vill säga först serum, sedan olja och till sist fuktkräm. Du kan också droppa din olja direkt i fuktkrämen. Låt varje lager torka in ordentligt innan du tar nästa.


Din egen hemkemist

De här ingredienserna är bra att ha koll på:

 • AHA – Exfolierande syra som har god effekt på akne och pigmenteringar. Kan orsaka irritationer. Vanligaste varianterna är glykolsyra och mjölksyra.
 • BHA – Penetrerar huden bättre än AHA och har god effekt på pormaskar. Vanlig variant är salicylsyra.
 • C-vitamin – Antioxidant som stärker hudbarriären och skyddar cellerna.
 • Glycerin – Fuktbindande och återfuktande ingrediens som ofta används i höga halter i eksembehandlingar.
 • Hyaluronsyra – Kroppseget ämne som binder fukt och har en ”plumping” effekt på huden. Dess effekt i krämer är under diskussion.
 • Karbamid – Återfuktande ingrediens som också kallas för urea.
 • Kollagen – Kroppseget ämne som dock inte tillför någon effekt i krämer.
 • Niaciamid – Vitamin B3 som stärker hudbarriären, har effekt på pigmentering och hudens elasticitet.
 • Peptider – Aminosyror som till exempel kan stimulera kollagenet i huden.
 • PHA – Syra som har en fuktbindande effekt och orsakar minst irritation i huden.
 • Retinol – En form av A-vitamin som gör huden slätare, jämnare och starkare.

Av: Therése Hallberg