Äntligen sol och ljus igen. Du vill förstås få färg, men inte bli bränd. Taras skönhetsredaktör Linnea Öst lär dig mer om hudens åldrande och hur du ska skydda dig. Dessutom tipsar hon om säsongens bästa nyheter.

Fråga 1: Förr tog det tid att bli brun, nu får jag färg efter en enda dag i solen. Betyder det att min hud åldras snabbare?

Svar: På sätt och vis är det så. Hudens melaninceller aktiveras av solljus och bildar pigment som gör huden brun. Pigmenten fungerar som små bruna tak som skyddar cellernas dna från att skadas av solens UV-strålar. Dina melaninceller har helt enkelt blivit mer aktiva med åren så du blir brun snabbare än tidigare.

Det är bra, men du ska inte frestas att avstå från solkrämer för den skull. Förr trodde vi att det räckte att sluta sola när huden blev röd. Nu har forskare upptäckt att många solskador uppstår långt innan rodnaden syns. Solstrålning gör gott, men bidrar också till att huden åldras snabbare och att risken för såväl pigmentfläckar och hudförändringar som hudcancer ökar.

 

Fråga 2: Slipper man pigmentfläckar om man smörjer in sig med hög spf? Nu ser jag bruna fläckar på kinderna trots att jag alltid smörjer mig mycket.

Svar: Solen är väldigt långsint, och de pigmentfläckar du ser började bildas för många år sedan. En del hudkliniker har en infraröd kamera som visar djupt liggande pigmentförändringar, sådana som kommer att visa sig i framtiden.

Vill du slippa de bruna fläckarna krävs en sträng regim: Spf 50 varje dag, både i sol och skugga. Nu finns många bra krämer som dämpar pigmenten och ljusar upp fläckarna – men så fort du hamnar i solen så piggar pigmenten på sig och fläckarna blir tydliga igen.

 

+++-märkningen visar att krämen ger extra högt UVA-skydd. Läs mer i frågan nedan.


Fråga 3: Blir jag mer rynkig av att sola, och vilka solskyddskrämer ger bästa skyddet i så fall?

Svar: Ja, du blir rynkigare av att sola utan skydd. Det är främst UVA-strålarna som påskyndar hudens åldrande, och påverkar även i mulet väder. UVA bryter ner kollagen och elastin som an- nars ger huden spänst och elasticitet. Alla solkrämer måste ha minst en tredjedel UVA-skydd, och märkas med en cirkel med bokstäverna ”UVA”. Solexperter är eniga om vikten av UVA- skydd, men oeninga om det behöver vara högre än vad lagen säger. De som gör krämer med extra högt UVA-skydd lägger ibland till en siffra vid den lilla UVA-symbolen, eller använder PA+, PA++ eller PA+++.? Ett exempel är nya ansiktskrämen Helena Rubinstein Premium Uv spf 50 PA+++, 525 kr.

 

Fråga 4: Allt med spf 50 är kladdigt och svårt att applicera, och skillnaden i skydd mellan spf 30 och 50 är liten. Är det inte bättre att välja spf 30 och smörja sig lite oftare?

Svar: Skillnaden mellan spf 10 och 20 är stor. Skillnaden mellan spf 20 och 30 är mindre men ändå betydelsefull. Mellan spf 30 och 50 skiljer några få procent som ändå är viktiga för alla sol- känsliga. Har du normalhud så räcker det gott med spf 30, men tro inte att allt med spf 50 är svårt att smörja in. Alltfler solkrämer lyckas kombinera hög solskyddsfaktor med komfort. Du har allt att vinna på att välja spf 50 om du är solkänslig, eller har lätt för att få pigmentfläckar.

Tänk så här: Du avstår inte från säkerhetsbälte bara för att ta en snabb sväng till kiosken…

 

Fråga 5: Räcker det att smörja med solskydd innan jag ska sola, om jag ser till att ha hög spf och krämen masseras in ordentligt?

Svar: Nej, det räcker inte. Solkrämens skyddande ingredienser bryts ner både av solen och av att finnas på huden. Vatten gör att skyddet försvinner snabbare, därför ska du smörja in dig efter varje bad. Samma gäller om du svettas mycket. Annars är regeln enkel: lägg på mer solskydd varannan timme. Tips: Sprej är både snabbt och bekvämt!

 

Fråga 6: Kan jag använda samma kräm till ansikte och kropp?

Svar: Det fungerar oftast – för normaltålig hud. Annars finns allt i ett-krämer som är avsedda för ”face and body”. Har du känslig hy? Unna dig en solkräm som vårdar och skyddar den ömtåliga hud som både ansikte och dekolletage har.

 

Fråga 7: Blir inte krämer mer effektiva om de får ligga som en vit hinna på huden?

Svar: Nej, produkterna är gjorda för att smörjas in. De flesta krämer har två typer av solfilter. De fysikaliska filtren som reflekterar UV-strålningen kan ge en vit hinna, men de fungerar lika bra när du smörjt in krämen så den inte syns. De andra filtren oskadliggör UV-strålarna och omvandlar dem till värme – utan att du känner det.

 

Fråga 8: Min soltålighet är nästan noll. hur ska jag skydda mig på bästa sätt, och ändå bli lite sommarbrun?

Svar: Pröva kosttillskott som stärker melaninet, det gör stor skillnad för många solkänsliga. Smörj ofta och generöst med solkräm, och håll dig i skuggan när solen står som högst. Luftiga kläder ger också ett bra skydd, och en bredbrättad solhatt skyddar både ansikte och nacke. Obs! Brun utan solbränna ger fin färg, men huden får inte samma skydd som en naturlig solbränna ger.

 

Hela artikeln mer fler soltips hittar du i Tara nr 6 2014!