Så solar du smart och hälsosamt i sommar – massor med tips

Sommaren är kort, men huden minns allt. Så var smart och skaffa en vackrare och mer hälsosam solbränna med hjälp av rätt solskydd. Och du, glöm inte håret!

Hur solar du? Ligger du och pressar eller låter du solen kyssa dig lätt 10–15 minuter? Dina solvanor kan vara avgörande för din hälsa, liksom hur du skyddar dig.

Enligt en ny undersökning av branschföreningen Kosmetik- och hygienföretagen smörjer 60 procent av oss svenskar in oss med solskydd inför en heldag på stranden.

Gott så! Men alla bör ta efter dessa goda vanor. Inte nog med att din hud blossar och svider efter att du har bränt dig, strålarna gör dessutom att huden åldras i förtid med fina linjer och hyperpigmenteringar. Dessutom ökar risken för hudcancer.

En het trend sommaren 2018 är solskydd som ska bli ännu mer effektiva i kontakt med vatten, liksom produkter som också innehåller skydd mot så kallat HEV-ljus (se ruta på nästa sida).

Enligt nya rön kan HEV-ljus få huden att åldras ännu fortare än både UVA- och UVB-strålar.

– Produkter som innehåller skydd mot HEV-ljus är extra bra på känsliga delar av kroppen, som ansikte, dekolletage och hals, säger Carina Holm som är apotekare och hudvårdsexpert på Eucerin.

Enligt Carina Holm borde vi också öka styrkan på vår solskyddsfaktor för att minska risken för solskadad hud.
– En majoritet använder sig av SPF 20 eller lägre. Det är för lite, vi borde alla smörja in oss med minst SPF 30.


2 frågor och svar om solskydd för kroppen

Fråga:
Mitt solskydd är märkt med ”vattenresistent”. Betyder det att det håller hela dagen?
Svar: 
Nej. Låt dig inte luras av ord som water resistant eller long lasting. Så fort du svettas, badar eller torkar av huden måste du smörja in dig på nytt.

Fråga:
Det finns så många olika solskydd. Ska jag välja en spray, lotion, mousse eller någonting annat?
Svar: 
Vilken form av solskydd du väljer är en smaksak. Det är enklare att hålla koll på var du har smörjt in dig med en lotion eller en mousse än en spray. Smörj hellre in dig en gång för mycket än en gång för lite, för att vara på den säkra sidan.

3 frågor och svar om solskydd för ansiktet

Fråga: 
Min vanliga ansiktskräm innehåller SPF. Räcker det skyddet mot solen?
Svar:
Det beror på hur högt SPF den innehåller och hur mycket du kommer vara utomhus. Ju mer tid i solen, desto högre SPF.

Fråga:
Hur slipper jag blankt ansikte?
Svar:
Använd en solskyddsprodukt avsedd för ansiktet, den är mindre fet än kroppskrämer, innehåller ofta glansdämpande ingredienser och täpper inte till porerna. Ta bort eventuell glans med puder eller blotting papers, ett ark som suger upp överflödigt fett.

Fråga:
Min foundation innehåller solskyddsfaktor, behöver jag komplettera med ytterligare SPF?
Svar:
Absolut, särskilt om du planerar att vara ute i solen länge. Du kanske har applicerat din foundation lite slarvigt. Dessutom kan din foundation avdunsta under dagen, vilket också innebär ett försvagat skydd. Bäst är att applicera solskydd under din foundation.

3 frågor och svar om solskydd för håret

Fråga:
Jag vill inte bleka sönder mitt hår, fungerar hårvård med UV-skydd?
Svar: 
Om du applicerar dem rikligt och inte sköljer ur dem under dagen så ger hårkrämer med UV-filter ett visst skydd mot urblekt färg och torra hårstrån.

Fråga:
Är hatt enda lösningen?
Svar:
I alla fall den bästa, för då får du ett fullskaligt skydd.

Fråga:
Jag har tunt hår, kan jag ändå använda produkter med UV-skydd?
Svar:
Ja, dagens moderna hårvårdsprodukter har blivit allt bättre på att motverka tyngdlagen. Ett tips är att satsa på lättare konsistenser, som en spray, för säkerhets skull. Och har du mycket tunt hår är det ännu viktigare att skydda med hatt för att inte bränna hårbotten.


Tips!

 1. Smörj alltid in brösten och dekolletaget innan du sätter på dig din bikini eller baddräkt. På så sätt är du ordentligt skyddad ifall dina badkläder hamnar lite på sniskan. Satsa också på extra hög SPF, eftersom huden runt dekolletaget är tunn och därmed speciellt känslig för solens strålar. Ju mer skydd du är, desto mindre risk för solskador och rynkor.
 2. En bra tumregel är att anpassa solskyddets styrka efter dagens aktiviteter. Glöm inte bort att återapplicera regelbundet, inte minst om du svettas eller badar.
 3. Tänker du inte blöta ner håret? Applicera gärna en inpackning med UV-filter och låt den sitta i hela dagen för extra skydd och fukt. Skölj ur när du kommer hem.

5 tips för hälsosam sollyster

 1. Smörj in dig noga! Applicera solskyddet innan du går så hinner det absorberas bättre av huden och skyddar mer effektivt.
 2. Sola sakta. Börja med solskydd med hög SPF. Har du känslig hy, kika lite extra efter märkningen PA+++ som betyder extra högt UVA-skydd.
 3. Slösa solkräm. Använd dubbelt så mycket som du tycker att du behöver och det gärna dubbelt så ofta.
 4. Stanna i skuggan. Du får färg där också – och den är mer hälsosam.
 5. Skippa solen. Stanna i skuggan eller var inomhus klockan 11-15, då solen är som starkast.

Fakta: oroar vi oss när vi solar?

55% av oss är mer medvetna om solens skadliga strålar än för tre år sedan.

69% tycker vi blir snyggare när vi är solbruna.

41% tycker det är ganska viktigt att bli brun på sommaren.

47% oroar sig för hudcancer.

25% oroar sig för att få rynkor i förtid av solen.

Källa: YouGov och Eucerin som frågat 1012 män och kvinnor om deras solvanor. Siffrorna ovan gäller kvinnor 40–49 år.


När du inte orkar vänta på solen

En  noggrann fuskbränna är lika vacker som en riktig, minus solsvedd hud. Så här lyckas du med BUS: brun-utan-sol!

 1. En nypeelad hud är det bästa receptet för en lyckad BUS. Skrubba därför först huden fri från döda hudceller.
 2. Smörj in huden med en vanlig fuktkräm, det minskar risken för ränder och fläckar på huden. Använd anpassade produkter för ansikte respektive kropp, de senare är för feta för ansiktet.
 3. Applicera din BUS-produkt från fötterna och uppåt. Snåla inte, utan applicera lika mycket som en vanlig body lotion. Använde cirkulerande rörelser och ta hjälp med ryggen. Var varsam vid ögonbryn och hårfäste. Glöm inte öronen.
 4. Tvätta händer och nagelband. Smörj därefter in handryggarna genom att gnugga dem mot varandra eller ta hjälp av en särskild BUS-vante.
 5. Vänta i minst tjugo minuter innan du klär på dig för att undvika missfärgade plagg. Smörj också in din hud dagligen med en vanlig fuktkräm, så behåller du din BUS-färg längre.

Av: Therése Hallberg Foto: Shutterstock m fl Köpställen, tara.se