Fram i ljuset! Nu är det rätt läge att satsa lite extra på dina händer. För snabbaste skönhetstipset på sommaren är enkelt - snygga naglar.

Fråga: Mina naglar har blivit så räfflade, varför?
Svar: Med åren blir naglarna allt torrare, det visar sig i räfflor på nagelytan. Att smörja med nagelolja gör att naglarna får rätt fuktbalans och blir smidigare. Du kan jämna till räfflorna något med en polerfil, och avsluta med så kallat ridge filler-lack. Det är ett speciallack som snällt fyller ut ojämnheter.

Fråga: Har hört att händerna blir torra av handtvätt, är det sant?
Svar: Ja, all kontakt med vatten har en uttorkande verkan. Som tur är finns handkrämer med ”handskeffekt” som bildar en tunn, osynlig hinna. Men tänk på att städa och diska med gummihandskar, och att smörja med vårdande handkräm varje kväll.

Fråga: Varför håller salongsmanikyr bättre än min egen?
Svar: Proffsen är alltid mycket noga med grundarbetet. De ansar och fixar nagelbanden, polerar nagelytan och avlägsnar allt fett med en specialvätska innan de börjar lacka.

Fråga: Törs jag klippa bort lösa flikar runt naglarna?
Svar: Du kan knipsa bort en torr flik lite försiktigt, men annars är regeln: aldrig klippa nagelbanden själv. De är en effektiv barriär mot smuts och bakterier, och en skada kan påverka hur nageln växer för resten av livet.

Fråga: Hur jag bäst bort nagellack?
Svar: Det finns många varianter av nagellacksborttagning. Många tycker att remover i burk är smidigt. Andra föredrar miljövänlig remover, de är både doftlösa och skonsamma. Efter att ha tryckt en fuktad bomullsrondell mot nageln i några sekunder sveper du lätt bort allt lack.

Fråga: Funkar nagelstärkande lack?
Svar: Ja, det ger en snabb och följsam förstärkning av naglarna. Naglarna får samtidigt ett litet tillskott av uppbyggande keratin som stärker dem på sikt. Vissa nagelstärkare innehåller formalin, ett ämne som kan framkalla allergier.

Fråga: Förstör konstgjorda naglar den riktiga nageln under?
Svar: I princip inte, men din nagelrot behöver en regelbunden dos nagelolja som ger fett, fukt och näring. Många upplever ändå att naglarna mår bra av att få ”vila” någon månad då och då.


Gör en proffsmanikyr hemma

Du behöver:
Nagelborste
Nagelfil och polerfil
Nagelbandskräm
Orangepinne (till nagelbanden)
Färgat lack
Underlack
Överlack
Nagelolja och handkräm

Gör så här:

  1. Ta bort eventuellt nagellack. Håll händerna i varmt vatten 4-5 minuter och borsta naglarna rena.
  2. Stryk nagelbandsremover nagelbanden. Låt verka, och tvätta bort krämen. För ner nagelbanden försiktigt med orangepinnen.
  3. Torka händerna, och forma naglarna med nagelfilen. Släta ut nagelytan med lätta stråk av polerfilen.
  4. Rengör nagelbädden med fettlösande remover.
  5. Grunda med underlack.
  6. Fortsätt med två eller tre tunna lager färgat lack, och arbeta med få drag: ett på var sida av nageln och ett mitt på. Avsluta med ett tunt skikt topplack och svep längs och under den fria nagelkanten. Den förseglingen gör att lacket inte flagar. Gör detta varannan dag så håller manikyren längre.

OBS! Inget lack ska nudda nagelbanden. En knapp millimeter ska vara ”naken”, så du kan mata nagelroten med nagelolja varje dag. Den lackfria randen är proffsens signum!
– Har du bråttom? En droppe nagelhärdare gör att lacket blir hårt på några minuter.


Blåa, prickiga eller naturliga?

Frida Selkirk, en av Sveriges mest anlitade nagelspecialister, tipsar om vårens trender.

– Den viktigaste trenden är att ha välskötta naglar, vare sig man målar dem eller inte, säger Frida. Ingen manikyr är faktiskt omodern, utan välj den nagellook du trivs med.

– Mina mest modemedvetna kunder vill ha syrenlila lack, och till sommaren gärna lite brända persiko- och korallfärger. Turkosa och mintgröna nyanser som innehåller mycket vitt pigment, är också rätt.

– Jag tror även på gult, men mest som en accentfärg.

Av: Linnea Öst Foto: Shutterstock m fl