Sol, värme och bara ben? Så här års är vi många som behöver göra en snabb renoveringsinsats. Varsågod, här är Taras sommarbens-akut.

Steg 1: Så får du slät hud på benen

Enklast och billigast är att ta till rakhyveln, bara du står ut med stubben som snabbt växer ut. Satsa på en damhyvel med korta blad i en ram med rundade hörn.

Vax och epilator håller benen hårfria upp till en månad, eftersom de drar ut varje hårstrå med rötterna.

Sugaring fungerar på samma sätt som en vaxning, men hör inte riktigt lika ont. Anhängarna säger att man vänjer sig med sin favoritmetod, och att det gör mindre ont för varje behandling. De uppskattar också att hårväxten på benen verkar bli allt glesare för varje år som går.

Du som är beredd att satsa en slant på att helt slippa hårväxten kan välja en IPL-behandling. IPL står för intensivt pulserande ljus från ett munstycke som först över huden. Pigmenten i håren fångar upp ljuset. Det leds ner i hårrötterna som värms upp och förstörs. Håren kan vara korta, men måste ha pigment och vara mörkare än huden. I annat fall kan du få pigmentförändringar och brännskador.

Nu finns också apparater för hemmabruk som fungerar bra. De tar inte bort håren permanent utan fungerar mer som en broms för hårväxten. Hemmamaskiner är inte svåra att använda, bara du följer bruksanvisningen noga. De är ganska dyra, och varje behandling tar runt en timme (inklusive andningspauser). Dessutom behöver du byta lampa jämna mellanrum för att behandlingen ska bli så effektiv att hårväxten hämmas.

Steg 2: Fuska fram en perfekt ben-bränna

  1. Gör en kroppspeeling kvällen innan, återfukta med body lotion efteråt.
  2. Dagen därpå använder du bus-kräm. Använd en appliceringsvante och arbeta metodiskt och växla mellan höger och vänster sida, nerifrån och upp. Ta lika stor klicka kräm varje gång, det ger bäst resultat.
  3. Till sist, smörj händernas ovansida. Använd en fuktad och urkramad bomullsrondell och klappa över hälsenor, fotknölar och mellan tår och fingrar för att fånga upp eventuellt överflöd. Gör rent vid ögonbrynen med en tops.
  4. Klä på dig när huden är torr, men undvik åtsittande plagg de första sex timmarna.
  5. Använd återfuktande body lotion varje dag, och gör en kroppspeeling varje vecka.

Steg 3: Välskötta fötter (här är proffsens bästa pedikyrtips!)

  1. Smörj med en exfolierande fotkräm, varje kväll.
  2. Släta till nagelplattan lätt med en polerfil innan du målar tånaglarna. Det gör mycket för slutresultatet.
  3. Saknar du tå-separerare? Tvinna en bit hushållspapper och lägg i remsan i sicksack mellan tårna så blir det lätt att måla varje nagel utan kladd.
  4. Använde över- och underlack så sitter det färgade lacket extra länge.
  5. Låt lacket torka i 10 minuter mellan varje lager lack, och 1 timme efter avslutad pedikyr.