Så applicerar du foundation som ett proffs –

Har du varit trogen samma foundation i åratal? Då ska du tänka om! För är det någonstans som utvecklingen går blixtsnabbt så är det just här. Taras skönhetsredaktör Linnea Öst guidar dig till rätt undermedel som smickrar din 40-plushud.

Din perfekta foundation finns därute, jag lovar. Eller rättare sagt, minst en för varje behov du har.

Fundera först över hur mycket täckning du vill ha, vilken finish och konsistens som känns bäst. Gillar du lätt täckning finns förstås en mängd BB- och CC-krämer som ger ”allt i ett” med färg, fukt, vård, lyster och solskyddsfaktor.

För den som vill hamer täckning finns också mycket att välja mellan: flytande, mousse, stift, krämpuder och löst mineralpuder. I dag finns också täckande foundation som ändå ger ett helt naturligt intryck.

Förr tänkte jag ”ingen brunkräm i mina rynkor”. Nu vet jag vilken välsignelse det är med snyggfilter på flaska, och är helt foundationfrälst. Modern produktutveckling ger oss viktlös färg som jämnar ut och smickrar utan att krypa in i fina linjer och betona dem.

Att hitta en ny favoritprodukt handlar inte bara om den perfekta balansen mellan färg, täckning och finish. Kanske vill du också ha extra mycket fukt, en uppstramande effekt eller något oljefritt som passar fet hud?

Rätt nyans är nästa utmaning. För den som har svårt att välja har skönhetskedjan Kicks lanserat Colour ID, en liten skanner som identifierar hudtoner och ger dig en lista över perfekta matchningar från butikens sortiment.

Här tipsar jag om de bästa proffsknepen som gör appliceringen enkel.

Förbered huden innan din foundation

Huden bör vara ren, exfolierad och återfuktad för att din foundation ska komma till sin fulla rätt.

Gör så här:

 1. Exfoliera ansiktet varje vecka (eller dagligen, med ett milt och exfolierande ansiktsvatten).
 2. Återfukta med serum och fuktkräm på rengjord hud. Låt absorberas några minuter före nästa steg.
 3. Grunda med ett tunt lager primer. Den blir som ett fästskikt mellan hud och foundation. Resultatet blir att din foundation glider på lättare, lägger sig jämnare och sitter extra länge.

Applicera rätt

 1. Hur du applicerar foundation är en smaksak. Många makeupartister använder svamp eller pensel av hygienskäl, men tar fingermetoden när de sminkar sig själva.
 2. Lägg små duttar flytande foundation på näsa, kindben, panna och haka. Arbeta ut med svamp, pensel eller fingrar i ett tunt och jämnt lager för att jämna ut huden men låta den se levande ut. Täckningen ska vara lätt när du närmar dig hårfäste och käklinje.
 3. Fast foundation och krämpuder har hög täckningsgrad och säljs ofta med en appliceringsrondell. Fukta den, om du vill ha lättare täckning. Du kan också använda en pensel för att kunna arbeta in produkten ordentligt i huden.
 4. Fingrarna – värmen gör att foundation smälter in i huden. (BB-cream appliceras alltid bäst med fingrarna.)
 5. Kabukiborste (har kort, tät tjock borst) – ett måste, om du använder mineralpuder.
 6. Pensel – både platta och runda, tvärt avskurna penslar fungerar bra för flytande foundation.
 7. Svamp – fuktad och urkramad svamp gör det lätt att lägga tunna lager, och du kan bygga på med mer täckning när det behövs.Torr svamp ger tätare täckning.

Fråga & svar för vinterbleka

Fråga: Jag är blek på vintern men får mycket färg på sommaren. Hur väljer jag rätt ny­anser?
Svar: Köp din favoritfoundation i två nyanser. Med en för sommarbruk
och en för vintermånaderna kan du alltid få perfekt matchning, oavsett årstid. Ett annat sätt är att köpa pigmentdroppar, t ex Cover FX som gör det lätt att justera nyansen.

Fråga: Varför är det så svårt att hitta en bra färgad dagkräm?
Svar: Även här kan du ha glädje av pigmentdroppar som ger favoritdagkrämen både färg och lyster. Du får färg, och kan justera graden av täckning med hur många droppar du använder.

Fråga: Lägger jag concealer före eller efter foundation?
Svar: Börja med foundation. Lägg concealer bara om det behövs, och jämna ut kanterna så den smälter in i din foundation.

5 proffstips

 1. Välj rätt primerfärg. Med primer får du det perfekta underlaget. En gröntonad kräm dämpar rodnande hud, me­dan lavendelfärg motverkar glåmighet.
 2. Rädd för att foundation lägger sig i vecken och får dig att se äldre ut? Ingen risk längre med dagens moderna ingredienser.
 3. Arbeta in din foundation ordentligt. Lägg några minuter på det, även om du vill ha naturlig finish.
 4. Avsluta med finger­topparna. Applicerar du med verktyg, avsluta med att trycka fingertopparna mot ansiktet – värmen hjälper din foundation att smälta mot huden.
 5. Leta efter det där lilla extra! Välj foundation med spf så slipper du en hel del rynkor på sikt. De flesta med torr hud (vanligt hos 40+) mår gott av ”hydrating”, fet hy behöver ”longlasting” och ”glow” passar dig som eftersträvar fräsch lyster.

Av: Linnea Öst Foto: Shutterstock/IBL