Ser du trött ut, fast du är utsövd? Att få ny form på glesa, otydliga bryn höjer pigghetsfaktorn många snäpp. Taras chefredaktör Ann Fredlund har testat!

SÅ FUNKAR DET: 3D-bryn görs med en teknik som kallas microblanding. Behandlaren lägger färg på en bågformad skalpell och skär ner färgen med små, ytliga snitt i huden.

Huden läker snabbt, kvar finns tatuerade linjer som efterliknar hårstrån. Man får fler ”strån” där brynen är glesa, och färre där brynen är naturligt täta.

Behandlaren skär mellan befintliga brynstrån, så de finns kvar efter behandlingen. Längd och bredd på de tatuerade stråna anpassas efter kundens egna, så resultatet blir mycket naturtroget.

Efter första behandlingen gör man ett återbesök för att justera färg och form om det behövs.

Bryntatuering är en svår konst. Snitten måste läggas på rätt djup, varken för ytligt eller för djupt. Färgnyansen är också viktig för ett naturligt resultat. Det finns en mängd nyanser som behand- laren kan blanda för att passa varje kund.

3D-tatuerade bryn är ingen permanent behandling. Brynen bleknar succesivt, men håller sig snygga i flera år.

INFO & FAKTA OM 3D-TATUERING AV ÖGONBRYN

Plus: Resultatet syns direkt.?

Minus: Du kan inte ångra en utförd behandling.

HUR OFTA: En behandling, med återbesök efter en månad. Kan återupprepas efter tre fyra år.

ATT TÄNKA PÅ INNAN: Välj behandlare noga, be om referenser.

ATT TÄNKA PÅ EFTER: Smörj med vaselin morgon och kväll tills snitten läkt, cirka en vecka.

HUR LÅNG TID: Två tillfällen?à 45 minuter.

SMÄRTFAKTOR: Medium. Det känns, men du kan få mer bedövningssalva.

HUR OFTA: 3D-tatuering sitter i upp till tre år.

PRIS: Från 4 000 kr/behandling.

KLINIK: AS Estetic, Kungsgatan 48, Stockholm. Tel 0736-65 61 86. Taras läsare får 20 % rabatt på bryntatuering fram till 26 april 2016, i mån av plats.

MER INFO: Microblading.com

ANN BERÄTTAR: Jag är en fegis när det kommer till nya behandlingar och bara ordet tatuering får mig att lägga benen på ryggen. Men när jag med egna ögon kunde se hur bra det blev när en väninna gjorde detta, tvekade jag inte. Jag har alltid tänkt att det måste vara ett ”fabrikationsfel” på mig. Så mörk – men ändå så glesa, osynliga bryn!

Jag har alltid haft mesiga, tunna bryn men tänkt på det mer på senare tid. Förmodligen för att trenden går mot mer markerade bryn och även för att ögonen behöver lite draghjälp när de åldras och säckar ihop lite.

Behandlingen gjorde inte ont, Agata Siergiejuk var lätt på hand och det kändes mest som små stick, och gick på under en timme. Jag höll faktiskt på att somna. Inte blev jag så särskilt röd efteråt heller. Däremot syntes skillnaden direkt. Bara känslan av att nyvaken möta sin egen spegelbild varje morgon och tänka: Vad pigg jag ser ut! (I stället för det vanliga, det vill säga motsatsen.) Energikick redan där, härligt!

Läs mer om hur du kan få piggare ögon i Tara nummer 5/2016!