Plötsligt dyker de upp efter 40. Tjocka hårstrån, duniga kinder, mörka mustascher ... Kort sagt – hårväxt på fel ställen. Taras skönhetsredaktör Linnea Öst tipsar om de bästa metoderna för att bli av med sitt ansiktshår.

Linneas tips för att slippa oönskad hårväxt i ansiktet

Även en skönhetsredaktör får hårproblem. Så här fixar Linnea sina oönskade strån.

På mig frodas håren där jag minst önskar det (hakan) medan brynen glesnar. Som ung körde jag supertunna 30-talsbryn. Det sotar jag för nu, men brynnäring har hjälpt lite.

Än syns ingen mustasch (få se vad gener och hormonbalans bjuder på i framtiden). Där kommer jag klippa långa, mörka strån. Varken pincett eller vax kommer i närheten av min överläpp, jag lovar.

På hakan växer en liten skog. Ack, om jag inte varit så flitig med pincetten…

Nej, nu blir det diatermi hos en fingerfärdig hudterapeut, det är det enda rätta. Slät haka, here I come!

Så säger experten om oönskad hårväxt i ansiktet

Efter 40 börjar det växa extra strån här och där i ansiktet. Många märker att håren på överläppen kan bilda en liten kvinnomustach. Ögonbrynen, däremot, tenderar att bli allt glesare.

Annica Joensuu, hudterapeut och ordförande för SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksförbund svarar på våra frågor:

Hur kommer det sig att håret frodas på vissa ställen, och inte på andra?
– Det där med hårväxt är inte så enkelt. Vår fysiologi är komplicerad, och på kroppen finns olika sorters hår som reagerar olika på borttagning.

– Det finns inget generande över hårväxt i ansiktet. Alla drabbas någon gång, så det kan anses som helt normalt. Ögonbryn, till exempel, har kraftiga men ytliga strån med svag tillväxt. De tål inte alltid att noppas – det vet alla som tuktat ögonbrynen hårt under en period.

– Övriga ansiktet har små, knappt märkbara fjun som lätt kan stimuleras att bli grövre.

– Hårväxten styrs av hormoner, främst testosteron. Med åren förändras hormonbalansen och det börjar hända saker i kroppen. När östrogenhalten sjunker får ”manlighetshormonet” testosteron mer spelrum att påverka hur håret växer i ditt ansikte. Så hej mustasch, och hej hej, hår på hakan…

Vad kan du göra åt saken, och vilken metod är bäst?

– Frågan är inte helt lätt att svara på, eftersom vi reagerar olika på hårborttagning. Vissa har genetiskt känsliga hårsäckar som gör hårväxten mer lättstimulerad. Andra är betydligt tåligare.

– Många hudvårdssalonger erbjuder vaxning eller trådning: metoder som drar ut hårstrån med rötterna, och därmed stimulerar blodcirkulationen. För dem med känsliga hårsäckar, till exempel många med ljus hud, kan det göra att hårstrån blir grövre när det växer ut.

– När du plockar bort strån ökar blodcirkulationen igen – och så är den onda cirkeln igång.

– Ögonbrynens hårsäckar, däremot, reagerar tvärtom. När brynstrån dras ut tenderar de att tyna så brynen blir allt glesare.

– En bra metod för skandinavier med tunna, ljusa strån men som störs av mustasch och hår på hakan är så kallad Danné Alkaline wash, där en basisk vätska löser upp håren. Efter en behandling är huden hårfri i veckor, utväxten blir mjuk och len (och lite glesare för varje behandling).

– Vaxning rekommenderas inte eftersom det kan stimulera hårväxten. Dessutom kan tunn och känslig hud irriteras av att yttersta hudlagret påverkas när vaxet dras bort.

– I vissa kretsar har det varit populärt att raka ansiktet, eftersom makeupen sägs sitta bättre. Det är ett sätt att hålla hår borta, men det finns stora nackdelar. Varje rakning ger en exfoliering. Rakar man varje dag kan det resultera i grövre hud. Dessutom riskerar du skärsår.

– Kvinnor har inte lika tålig hud som män, så ständig ansiktsrakning är inte att rekommendera. Det finns bättre sätt att peela ansiktet.

– Bland de permanenta hårfribehandlingarna finns epilering, när terapeuten för in en tunn nål i hårsäcken och ”dödar” den med elektricitet. Det är en beprövad metod som passar alla typer av hår.

– IPL (intensivt pulserande ljus) och laser fungerar bra över större områden. Båda metoderna kräver att håren har pigment, och är mörkare än huden. Annars kan du få brännskador.

Hårfri–metoder (som fungerar) för att få bort hår i ansiktet

  •  Alkaline wash – bäst för tät och fjunig hårväxt, både lokalt och över hela ansiktet/halsen.
  • Elektrisk epilering – perfekt för grova strån.
  • Hårborttagningskräm – när du vill ta bort mustaschen hemma (men kan irritera känslig hud).
  • IPL – permanent borttagning när håren är mörkare än huden.
  • Pincett – varning! Plockade strån blir grövre och växer tillbaka med ny kraft.
  • Rakhyvel – ok som akutmetod på ett litet område.
  • Sax – bästa hemmametoden för udda strån.
  • Vaxning – passar dig med tålig hud.

Av: Linnea Öst Foto: Fotolia/IBL/AOP 

Omslag 9-17.indd

Denna artikel är en förkortad version av den artikel som finns med i Tara nummer 9/2017