I november brukar inte huden visa sig från sin bästa sida. Men hjälp – och lyster – finns att få. Tara visar vägen till snygg hud på fem minuter.

Exfoliera mera

skonhet_akerberg_exfoliera

Första hjälpen mot glåmig och blek hud stavas exfoliering eller peeling, gärna med syror som snabbt kan råda bot på döda hudceller och torra partier. De vanligaste syrorna är AHA, BHA och PHA, vilka alla är duktiga på att få fram pigg och fin hud med lyster (den ligger ju där och väntar under de döda och fnasiga hudcellerna).

AHA-syror bidrar dessutom till en jämnare hudton, medan BHA är grym mot pigmenteringar. PHA är snällare än tidigare nämnda syror och därför ett bra val för den känsligare huden. Syror finns i både rengöringsprodukter, serum, masker och nattkrämer. Välj vilken sort du föredrar och läs noga på förpackningen innan du peelar loss!

Den exfolierande ansiktsskrubben AHA & Jojobapeeling från Maria Åkerberg innehåller AHA-syra som effektivt peelar huden fri från döda hudceller, 199 kronor/100 ml.


Skapa lyster

skonhet_nyx_lyster

Om den naturliga glöden uteblivit kan du själv fuska till dig den med hjälp av en lystergivande och ljusreflekterande highlighter (kallas också ofta för luminizer).

Highlighters finns i flytande, pressade eller pudriga konsistenser och ska med fördel appliceras längs med kindbenen, upp mot tinningarna.En liten dos längs med näsbenet och ovanför överläppen kan också vara fint. Känner du dig osäker på hur du bäst applicerar din highlighter är Youtube en guldgruva med tusentals appliceringsguider.

Lystergivande highlightern Born to glow från Nyx kan blandas med foundation eller appliceras direkt i ansiktet. Finns i fyra nyanser för 109 kr/18 ml.


Pigg färg

skonhet_Decleor_dagkram

Bara för att sommaren flytt sin kos betyder ju inte det att ditt ansikte måste sluta kännas lätt sommarkysst, tvärtom.Fuska till dig lite bronsig härlighet med hjälp av ett bronspuder eller varför inte några brun-utan-sol-droppar i din dagkräm?

Börja smått och bygg på med gradvis färg, så slipper du ojämna linjer och missfärgningar respektive en onaturlig färg.

Dagkrämen Green mandarin Sun-kissed glow creme från Decléor innehåller både lystergivande oljor och fina pigment för att ge huden avundsvärd glöd, 629 kr/50 ml.


Lägg C-vitamin på minnet

skonhet_skintreat_cvitamin_ny

En absolut måste-ingrediens i din lysterjakt är C-vitamin, eftersom den hjälper till att ljusa upp och förhindra hyperpigmenteringar, bidrar till en jämnare hudton och ger huden härlig glöd.

C-vitamin finns i både dagkrämer, nattkrämer, serum, rengöringsprodukter och ansiktsmasker, det är bara att välja och vraka.

Ansiktsserumet Brightening vitamin c face elixir från Skin treat bekämpar fina linjer och ger lyster, 199 kr/30 ml.


Maska loss

skonhet_Pixi_maskaloss1
En lystergivande ansiktsmask är en tacksam första hjälp mot en torr och glåmig hud eftersom den ger stor effekt snabbt.

Lystergivande masker finns i alla möjliga former med alla möjliga ingredienser, från exotiska fruktextrakt (såsom aprikos) till exfolierande syror (till exempel AHA).

Ett bra alternativ i maskdjungeln är så kallade oxygen-masker som reagerar i kontakt med syre och snabbt piggar upp en glåmig hud utan att orsaka irritation.

Ansiktsmasken Pixi Glow-02 oxygen mask samverkar med syre för att pigga upp en trött och glåmig hud, 399 kr/50 m


Glöm inte olja

skonhet_Babor_olja1

Foto: Stephan Buerger

Oljor i hudvård brukade ha ett dåligt rykte, eftersom de ansågs orsaka orenheter i huden. I dag vet vi bättre, bland annat att naturliga oljor från växtriket både känns jättesköna på huden och kan få ansiktet att stråla av hälsosam lyster.

En ansiktsolja kan, särskilt vintertid, appliceras under din dagkräm för att verka skyddande och mjukgörande. Att snabbt dutta lite ansiktsolja på ett redan sminkat men trött ansikte (på kinderna, under ögonen, på läpparna samt tinningarna och pannan) kan också göra underverk.

Ansiktsserumet Glow booster phi-phase från Doctor Babor innehåller även olja för att ge huden en utslätande och lystergivande effekt, cirka 560 kr för 7 stycken


Underlagsfuska

skonhet_Lumene_underlagsfuska1
Vill du ha ännu mera lyster än en highlighter kan ge kan du leta efter basprodukter som också bidrar till härlig glow, såsom foundations, primers och fixeringspuder.

Kom dock ihåg att lagom oftast är bäst. Att ha en lystermättad hud kan låta underbart men i tar du ifrån tårna kan resultatet snarare landa i en överglansig hud som bara ser onaturlig ut.

Hur hålla balansen? Håll t-zonen, det vill säga pannan, kinderna och näsan, fria från allt vad glow heter.

Underlagskrämen Natural glow fluid foundation från Lumene vårdar huden och ger den en naturlig täckning med finfin lyster, 229 kr/30 ml.

Av: Therése Hallberg