I nya numret av Tara har Linnea Öst provat metoderna som fungerar för att få en jämn hudton, utan pigment- och åldersfläckar.

Det är lätt att dyrka solen som ung – och som äldre. Men risken är att du får betala priset i form av bruna fläckar. Det är ansikte, dekolletage och händer som drabbas, just där solen lyst som mest.

Om du solar mer än din hud tål blir pigmenten överaktiva. Hyperpigmenteringen syns inte genast, det kan ta många år innan de bruna fläckarna träder fram.

En jämnare hudton kan du få med många av de krämer som finns i varuhusens skönhetsdiskar även om det inte finns någon s.k. quick fix. Hjälper inte krämerna, besök en hudterapeut och behöver du ta till det tyngre artilleriet finns olika laserbehandlingar att prova.

Dock är det så att när melanincellerna väl har bildats kan de aldrig bli färre. Enda sättet att hålla dem i schack är att inte utsätta huden för solstrålning. Så fort du solar aktiveras pigmenten och fläckarna kommer tillbaka, oavsett hur effektivt du blekt dem.

I Taras nya nummer kan du läsa om de tre olika nivåerna som Linnea Öst har provat: Fläckfri hemma med blekande krämer eller fläckfri på salong med särskild kur eller fläckfri på klinik med laser. Linnea redovisar priser, för- och nackdelar och i samband med artikeln kan du även delta i utlottningen av 10 ansiktskrämer från Elizabeth Arden. En Eight Hour Cream sun protector med SPF 50! Tävla gör du här!

I Taras forum diskuteras har pigmentfläckar diskuterats länge. Häng på. Och ta del av de tips som andra kvinnor har för sina pigmentförändringar.

Gå in på Tarasnack och välj ämnet Hälsa. Där finns en tråd/ett ämne som är döpt till ”Pigmentfläckar (melasma)”.