Den klassiskt röda munnen, naturlig glow eller sotning deluxe. Tara visar vägen till festnattens vackraste makeuper – och hur du enkelt fixar dem på egen hand!

Champagnen står på kylning, middagen står i ugnen och snart ringer gästerna på dörren. Själv står du en smula rådlös framför spegeln och undrar hur du enklast får till en snygg festmakeup utan att krångla till det för mycket.

Lugn, Tara bjuder på tre lika smickrande som enkla makeuper som kommer att matcha din klänning perfekt. Allt du behöver är att välja vilken du vill ha.


TIPS! För bästa effekt, lägg alltid din makeup på ett rentvättat ansikte (och nyinsmörjt med en fuktgivande ansiktskräm).


Makeup med naturlig glöd

makeup_nyar_jennifergarner_12018

Foto: The Mega Agency/IBL

Frisk lyster som hos Jennifer Garner, kräver ett par extra minuter framför spegeln.

En hud som gnistrar lika mycket som nyårsnattens raketer är lika vacker som enkel att fuska fram.

Gör så här: 

 1. Börja med att applicera en mattande primer i T-zonen, här vill du ha en kontrollerad lyster utan ovälkommen glans. Skillnaden kan vara hårfin.
 2. Applicera därefter en lystergivande primer över resten av ditt ansikte men undvik som tidigare nämnt panna, näsben och haka. Dina primers får din foundation både att fästa bättre på huden och också att hålla längre.
 3. Applicera därefter din foundation med svamp, pensel eller fingrar. För bästa effekt: värm den lite i handflatan först.
 4. Vill du ha extra glow? Dutta eller skugga försiktigt din highlighter på kindbenen, ovanför kindernas högsta punkt.
 5. Ännu lite mera glöd? Applicera lite extra highlighter på näsroten och ovanför amorbågen. Var lätt på handen!

Experten tipsar!

Tomas-Lenneryd_naturligt
Tomas Lenneryd, makeupartist för Max Factor. ”Enklaste, snabbaste och mest pålitliga sättet att lyckas med din foundation? Underarbetet! Så satsa en minut på någon prima primer och du får maximalt tillbaka i form av blänk- och bekymmersfri bas festnatten lång.”


Makeup med sotning deluxe

makeup_nyar_gwynethpaltrow_12018

Foto: / IBL

Visst kan du sota ögonen som Gwyneth Paltrow.

Få saker signalerar fest som ett sotat öga. Allt du behöver är bra sminkpenslar och färgstarka pigment.

Gör såhär:

 1. Applicera en ögonskuggeprimer över hela ögonlocket och upp mot globlinjen. Den ser till att din ögonskugga fäster bättre och håller längre.
 2. Lägg en ljus basskugga över hela ögonlocket upp mot ögonbrynsbenet.
 3. Applicera därefter en mörkare skugga på den yttre halvan av ögonlocket. Sudda ihop den tillsammans med den ljusare skuggan.
 4. Lägg den mörkare skuggan tunt längs med den nedre fransraden. Använd gärna en pensel till hjälp.
 5. Rama in ögonen med hjälp av flytande kajal eller en kohlpenna. Avsluta med ett rikligt lager med volymmascara.

Experten tipsar!

Susanna-Manasi_sotningdeluxe

Susanne Manasi, makeupartist och grundare av Manasi 7.
”Tricket är att använda sig av flera olika nyanser och inte endast använda en svart. Använd gärna fyra stycken matta ögonskuggefärger för att få ett fint resultat. Undvik att gå för långt upp i globlinjen med den mörkaste färgen. Glöm inte bort att avsluta med att böja ögonfransarna och applicera en svart mascara”.


Makeup för den klassiskt röda munnen

makeup_nyar_anna_friels_12018

Foto: Lia Toby/WENN.com

Anna Friels vet att rött är rätt. Våga du med!

En målad mun i brandfärgade toner är inte bara tidlös och elegant, den är dessutom enkel att fixa på egen hand.

Gör såhär:

 1. Ett färgstarkt läppstift sitter bäst på en mun utan fnasigheter, så börja med att applicera en mild läppskrubb eller gnugga munnen lätt med en fuktad frottéhandduk.
 2. Välj gärna ett läppstift som har uttalat långvarig effekt, de heter ofta någonting med longlasting. Forskningen går stadigt framåt, så numera kan även återfuktande läppstift också innehålla pigment med lång hållbarhet.
 3. Applicera ditt läppstift, antingen direkt från hylsan eller med hjälp av en läppensel. För ett mer precist resultat, välj det senare alternativet.Bit av överflödig färg på lite papper och applicera därefter ytterligare ett lager med färg.
 4. Avsluta gärna hela kalaset med ett tunt lager transparent setting powder, det hjälper läpparna att behålla färgen längre.

Experten tipsar!

Sofie_Johansson_rodmun

Sofie Johansson, makeupartist och utbildare för Yves Saint Laurent. ”De perfekta röda läpparna får du om definierar läppkonturen med en läppenna och därefter täcker hela läpparna för ett extra hållbart resultat. Applicera sedan ditt läppstift ovanpå. Ett hett tips är att sova med en vårdande läpprodukt på munnen. Då vaknar du med härligt återfuktade läppar, vilket är en ideal bas för läppstift.”


Så här gör Thérese Hallberg

Dv therese h klar
Det finns flera gamla sminkregler som du säkert hört talas om, till exempel den om att aldrig satsa på både markerade läppar och sotade ögon samtidigt. Eller den om att inte matcha partyklänningens kulörer med nyansen på din ögonskugga.

Min vardagsmakeup är väldigt neutral, så därför brukar jag när det vankas festligheter strunta i allt var regler heter och istället passa på att experimentera och ha roligt.

Mitt bästa tips är att våga ta ut svängarna, så får du kanske dessutom en lite roligare fest på köpet!

Av Therése Hallberg Foto: IBL, Stefan Segolson/Max Factor