Det är bara du, ett par tunna plasthandskar och en flaska med hårfärg – vad skulle kunna gå fel? Ingenting, om du först läser Taras stora guide till att färga håret hemma.

Brukar du färga håret hemma? Du är inte ensam. Enligt en undersökning från Henkel Beauty färgar närmare två av tre kvinnor sitt hår på egen hand framför badrumsspegeln.

Det har också hänt mycket på hemmafärgningsfronten de senaste åren. Inte nog med att vi numera kan välja mellan regnbågens alla färger, hemmakiten innehåller också innovativa ingredienser som både vårdar och färgar hårstråna samtidigt.

Vill du göra en mindre, tillfällig förändring är det bara att experimentera loss! Kom bara ihåg att läsa – och läsa om – instruktionerna på förpackningen för att undvika besvikelser eller smärre katastrofer.

Varsågod, här är allt du behöver veta!

Du vill: Färga håret med permanent färg

Eftersom en permanent färg inte kan tvättas bort är det extra viktigt att du noga tittar på förpackningens före- och efterbilder för att få en känsla för hur färgen kommer att se ut på ditt hår.

 1. Färga ett hår som redan är smutsigt. Ett nytvättat hår saknar de naturliga oljor som finns i hårstråna och som behövs för att absorbera färgen ordentligt. Dessutom fungerar oljorna som en skyddsbarriär mot eventuella irritationer, inte minst i hårbotten.
 2. Först av allt? Färga en liten slinga bak i nacken. På så sätt märker du ifall resultatet blir som du har tänkt dig. Blev färgen för ljus eller mörk är slingan också lätt att gömma i resten av håret till dess att du kan rätta till misstaget.
 3. Glöm inte bort att tunna hårstrån bleks fortare än tjocka, så kanske behöver du inte lika lång verkningstid som det står angivet på förpackningen.
 4. Snåla inte! Ett mellanlångt hår behöver i regel två förpackningar med färg medan det längre håret kan kräva så många som tre eller fyra, beroende på hur tjockt det är.
 5. Glöm inte bort att färgade hårstrån kommer att reagera helt annorlunda mot hårstrån som är helt ofärgade.
 6. Avsluta alltid med den medföljande efterbehandlingen. Den ger både extra glans och försluter dessutom färgen så att den håller sig fin längre.

Du vill: Slinga håret

En slingkit gör ditt hår solkysst snabbt. För ett mer naturligt resultat, satsa på en färg som är någon nyans ljusare än din resterande hårfärg.

 1. Börja med att färga en kontrollslinga bak i nacken, den ger en fingervisning om det kommande resultatet.
 2. I instruktionerna står det ofta att du ska färga slumpmässiga slingor här och där. Det kan du göra men du kan också dela upp och styla håret som du brukar, så blir det enklare att se var slingorna bör ligga. Tänk också på att slingor som är asymmetriska ser mer naturliga ut.
 3. Många slingkit innehåller ofta en särskild borste som är tänkt att applicera färgen med. Använd dig av en tandborste i stället, den ger ett mer naturligt resultat. Vill du förhindra att färgen blöder igenom kan du rulla in hårslingan i en bomullspad eller hushållspapper under verkningstiden.
 4. Låt färgen sitta i lika länge som det står på förpackningen. Börjar du känna dig nojig kan du tvätta bort färgen på en hårslinga ungefär var femte minut och kontrollera nyansen. Välj då gärna en slinga från längre bak på hjässan, eftersom slingorna närmast ansiktet ser mer naturliga ut om de är något ljusare än resterande slingor.

Du vill: Blondera håret

Att lyckas med hemmablonderingen kan vara en knepig historia, eftersom naturligt bruna, svarta och röda hår lätt blir gula eller rödflammiga.

Såvida du inte är en naturlig blondin kan det med andra ord vara värt att lägga lite extra pengar på att besöka en hårsalong och en utbildad färgexpert, som kan hjälpa dig att få den färg du drömmer om.

Inte bara för att blonderingar är komplicerade processer, det är nämligen också betydligt lättare att färga ett hår mörkare än tvärtom.

 1. Ska du blondera själv, läs och följ instruktionerna på förpackningen noga.
 2. Följ verkningstiden till punkt och pricka. Bleker du håret för länge finns nämligen den tråkiga risken att det bryts sönder. Kontrollera gärna färgen var 5–10 minut.
 3. Få inte panik om håret verkar börja skifta i rött under blekningsprocessen, hårstråna går igenom flera stadier när de färgas.

Du vill: Tona eller färgbomba håret

En vanlig toning håller i cirka 6–8 tvättar medan intensivtoning kan hålla i upp till 28 tvättar. En intensivtoning kan täcka grått hår till en viss del men är inte lika bra som en permanent hårfärgning. En så kallad färgbomb, vilket är en inpackning med pigment, försvinner också på några få schamponeringar.

 1. Se till att du får med dig rätt sorts toning, eftersom de håller olika länge. Vill du täcka gråa hår är en intensivtoning bäst.
 2. Vill du bleka håret går alla typer av toningar och färgbomber bort, eftersom de inte innehåller väteperoxid och därför inte har en uppljusande effekt på hårstråna.
 3. Om du ska använda en färgbomb med knalliga pigment är ett hett tips att investera i skyddande plasthandskar och bara använda frottéhanddukar och kläder som du är orädd om.
 4. Kom ihåg, ju torrare och mer blekt ditt hår är från början, desto fortare kommer din färgbomb att ge resultat. Håll därför ett extra öga på verkningstiden.

Om olyckan är framme

fargaharet_1119

Blev inte hårfärgen som du hade tänkt dig? Försök behålla lugnet, många misstag går att rätta till utan att du behöver plocka fram saxen. Genom att använda djuprengörande hårvårdsprodukter och ta dig en titt i skafferiet kommer du långt.

Ditt hår har blivit för mörkt
Tvätta håret omedelbart för att motverka att pigmenten fäster sig på hårstråna. Ett husmorsknep är att blanda en matsked bakpulver tillsammans med ett djuprengörande schampo (de heter ofta någonting med clarifying). Ett annat knep är att applicera olivolja i hela håret och låta den verka några minuter under en varm frottéhandduk.

Ditt hår har blivit för ljust
Lägg till mer färg. Välj en färg som är en nyans mörkare än den du valde från början. Låt den verka ungefär halva den angivna verkningstiden och kontrollera därefter hur färgen ser ut, så att din nyans inte istället blir alldeles för mörk.

Ditt hår har blivit orange
Hårstråna behöver först och främst hjälp med att dämpa den varma nyansen. Har du tonat håret kan du prova att tvätta håret med ett silverschampo. Har du applicerat en permanent hårfärg, applicera en färg som är en eller två nyanser mörkare på de områden som känns för rödflammiga.

Ditt hår har blivit grönt
Om hårstråna drar åt grönt är ett djuprengörande, clarifying schampo ditt första val. Följ upp med en djuprengörande inpackning. Ett husmorsknep är att tvätta grönflammiga hår med ketchup, eftersom de röda pigmenten ger de gröna pigmenten en tuff match, och syran i ketchupen hjälper till att neutralisera den kemiska processen i håret.


Olika typer av hårfärg

Permanent färg: Kan inte tvättas ur, utan växer bort. Kan efter ett tag få en urvattnad och glanslös nyans.

Intensivtoning: Kallas också för semi-permanent hårfärg. Håller i cirka 20–30 tvättar.

Toning: Håller i cirka 6–8 tvättar.

Färgbomb: Hårinpackningar med pigment som antingen kan förstärka din egen hårfärg eller tillföra en tillfällig kulörexplosion. Tvättas ur gradvis och försvinner efter 1–8 tvättar.

Psst! Oavsett vilken typ av färg du väljer är det alltid en bra idé att tvätta och återfukta håret med färgbevarande produkter. På så sätt behåller ditt hår sin nya färg längre.


Det här betyder siffrorna

Alla hårfärger för hemmabruk är märkta med en särskild numrering. Ju högre siffra, desto ljusare färg. 10 är ljusast medan 1 är kolsvart. Siffrorna som följer berättar ifall färgen i fråga också innehåller en reflexfärg som drar åt kallare eller varmare nyanser. 5.0 betyder till exempel neutral brun medan 5.2 har en kallare nyans och 5.6 drar mer åt rött.

Av: Therése Hallberg