Det är lätt att fastna i gamla smink- och hår­vanor. När Mette fick sina skönhetsrutiner uppdaterade blev resultaten helt ­strålande.

Ge håret mer volym

Mette 45 år

Makeupen – våga färg
Låt ögonmakeupen stå i kontrast till iris, så kommer ögonfärgen att gnistra lite extra! Kolla in hur Mettes ljust gröna ögon smickras av puderskuggor i lila, brunt och bordeaux. Ögonen ramas in av svart kajal och svart mascara. Framhäv benstrukturen och hudtonen med skimrande bronzer, både på kinderna och längs käkbenen.

Tips!
Välj ögonskugga i kontrast till ögonens färg.

Håret – greppa krustången
Mettes tunna, raka hår saknar volym, så en krustång hennes bästa stylingverktyg. Massera in en volymmousse i handdukstorkat hår, fyll på med rootlift vid hårrötterna och använd sedan krustången. Det ger ett nästan naturligt lyft. Obs! Vid benan ska håret vara okrusat! Forma längderna med en grov locktång som ger håret rörelse och liv.

Tips!
Krustångens ger en tuperingseffekt, men behöver inte kammas ut.

Huden – vårda ögonområdet
Mettes tunna hud har fina porer med torrhetslinjer. Satsa på fuktserum, det ger en snabb förbättring. Rengör huden i två steg: bort med make up och rengör sedan ytterligare en gång. Använd dag- och nattkräm med antiage-egenskaper. En ögonkräm gör stor skillnad.

Tips!
Snåla på ögonkrämen – mängden som motsvarar svavlet på en tändsticka räcker
till båda ögonen.

Sätt ögonen i fokus

Laila, 52 år

Makeupen – öppna upp blicken
Lailas stora, strålande ögon ska förstås spela huvudrollen. Därför nöjer vi oss med diskret brun ögonskugga och ett bärfärgat gloss på läpparna. Lailas ögonfransar förstärks med lager på lager av sotsvart volymmascara så blicken öppnas upp ännu mera.

Tips!
Frisera de nymålande fransarna med en ren spiralborste eller specialkam.

Håret – lockar på lockar
Wow, vilket hår – kraftigt, självlockigt och med ett fantastiskt färgspel av grå toner, men kanske lite svårhanterligt. Vi fuktar igenom Lailas hår med en lugnande balsamsprej. ­Sedan är det lätt att forma lockarna genom att linda upp slingor på ett konformat stylingjärn. Avsluta med lite hårolja.

Tips!
Fördela hårolja över handflatorna och krama in oljan i längder och toppar.

Huden – lätta konsistenser
Klimakteriet påverkar hormonbalansen, och har medfört att Lailas hud förändrats. Hon upplever själv att den är grövre och inte längre är lika fast. ­Satsa på intensivt vårdande produkter, men med lätta konsistenser. De får inte kännas oljiga utan ska absorberas lätt av huden, och gärna ha multi-effekter.

Tips
Tryck in serum i huden med fingertopparna. En droppe eller två räcker.

Av: Mette Bundgaard Bearbetning: Linnea Öst Foto: Thomas Dahl