Dags att våga läppstift – så vet du vilken färg du passar i

Bästa och billigaste skönhetsknepet? Ett nytt läppstift. Tillhör du dem som inte vågar? Då är det dags att hänga med i Taras läppstiftsskola. Fixa den perfekta munnen och hitta din nya favoritnyans.

Vi är ganska dåliga på att använda läppstift i Sverige. De flesta kvinnor nöjer sig med lite läppglans. Det är synd – för ett snyggt läppstift kan verkligen lyfta hela ditt utseende – särskilt efter 40!

Det är nu läpparna blir extra nöjda om de får lite hjälp att fixa både formen och fylligheten. En färgkick ger ditt ansikte liv och definition. Samtidigt ser dina läppar större ut eftersom de flesta läppstift också fyller på med vård och näring.

Så våga börja med läppstift! Det kommer inte alls att se så sminkat ut, även om det känns ovant de första gångerna. Inspireras av unga coola tjejer, som Noras röda läppar i succéserien ”Skam”.

Kom bara ihåg att kolla din hudton först, eftersom det är den som avgör vilken nyans som är den rätta för just dig.

Så vet du vilken hudton du har:

Vet du inte om du är varm eller kall i huden? Gör vårt enkla hudtest.

1. Ställ dig i dagsljus och titta på handledens ådror.

2. Ser de blå/lila ut, då har du en kall hudton.

3. Är de mer gröna, då är din hudton varm.

Din hudton är: gyllene

gyllne_hudton

Dina bästa färger: Persika, mango, aprikos, korall och varmröda toner.

Om din hud är så varm att den nästan är gyllene gäller det att skruva upp värmen i dina läppstiftsfärger.

Dina bästa läppstift finns i varmröda delen av färgskalan, i gott sällskap med orange, korall och lysande rött som hottats upp med en rejäl dos gult. Det låter häftigt – och är helt fab på läpparna.

När du hellre vill ha en mer dämpad look, satsa på en varm nude med ett stråk av persika.

Färger du inte passar i: Rent rosa och kalla röda toner. De är helt enkelt för kalla. Din gyllene hud är så mycket varmare i tonen än ljus hud, och skillnaden mellan läppar och hud blir så stor att resultatet blir rent oklädsamt.

Din hudton är: varm & ljus

varm_ljus_hudton

Dina bästa färger: klarröd, tomatröd, rödbrun och brunrosa.

Du som har varm, ljus hud ska välja läppstift från den varma delen av färgskalan. Det är färger som stöter i orange, gult eller brunt. Brunrosa läppstift är perfekt för dig, men du ska passa dig för väldigt mörka, bruntonade stift som ger en alldeles för stark kontrast mot din bleka hud.

Knallröda nyanser, däremot, smickrar din hudton lite extra. Utnyttja det!

Färger du inte passar i: Chockrosa och bärfärger. Båda färgerna är för svala, och kommer att kollidera med din varma ljusa hud.

Din hudton är: kall & ljus

kall_ljus_hudton

Dina bästa färger: Ljusrött, rosa toner från blekt till knalligt, bärfärger som hallon och körsbär.

Om du har en ljus hud med kall underton är det snyggast att matcha med läppstift som också är svala i tonen. Dina bästa läppstift har en dos blå pigment, eftersom de ger färgerna den svalka som krävs.

Dina röda stift ska alltså inte dra mot gult utan vara mer kallt hallonröda. Rött, som är mer rödrosa än korall. Alla dina läppstift behöver förstås inte alls vara knallfärgade. Huvudsaken är att de håller en sval ton i grunden.

Färger du inte passar i: Beige och brunt. Det är färger som tvättar bort all färg du har i huden och gör att du ser glåmig och otvättad ut.

Fixa läpparna med Tara-proffset

Chefredaktören tycker alltid att jag är så snyggt sminkad. Det hon tror tar timmar, fixas på nolltid eftersom jag ofta lägger krutet där det syns mest. På munnen!

Det är bara att inse att åren har suddat ut mina läppkonturer. Därför satsar jag på en välmålad mun med exakta linjer, betydligt mer smickrande än en oformlig sudd av något blekt och blankt. Jag laddar alltså sminkväskan med spegel, primer, penna och dagens läppstiftsnyans.

Här är några vanliga läppfrågor:

Jag vill inte se sminkad ut!
Svar: Låt brunrosa och nude-nyanser bli din inkörsport till läppstiftsvärlden. De är snälla och lättburna färger, och som inte kräver någon stor precision. Ju mer hudnära en nyans är, desto viktigare är det att stiftet ger lite glans eller lyster.

Vad gör jag för att läppstiftet ska sitta längre?
Svar: Säkraste tricket är att alltid grunda med ett tunt lager lip-primer, en tunn kräm som gör att läppstiftet får extra fäste. Eller pröva att måla hela läppen med matchande penna i stället. Då märks det mindre när själva färgen glidit bort.

Är flytande läppstift bättre än fast?
Svar: Flytande stift har en helt annan sammansättning. I stället för hög halt av mjukgörande oljor inne­håller de filmformande ämnen som gör att pigmenten lägger sig jämnt och stannar kvar extra länge.

Hur slipper jag rött kladd på tänderna?
Svar: Så snart du målat läpparna stoppar du in pekfingret i munnen. När du sedan snabbt drar ut det följer överflödig färg med.

Varför får jag så torra läppar när jag målar dem?
Svar: Att byta till läppstift med vårdande egenskaper gör stor skillnad. Men först och främst, peela läpparna. En Tarafavorit är Dior Addict Lip sugar scrub, 360 kr, med peelande sockerkorn som smälter på läpparna.

Av: Mette Bundgaard Bearbetning: Linnea Öst Foto: Steen Evald

Omsl 12-17.indd