Nu finns äntligen solskyddskrämer som är lätta och behagliga. I sommar blir det därför ett rent nöje att smörja in sig flera gånger om dagen. För det är just det du ska göra: Smörja mycket, och ofta, skriver Taras skönhetsredaktör Linnea Öst.

FRÅGA: Hur hög spf behöver man egentligen?

SVAR: Det beror på din hudtyp. Om du tål solen bra, börja med spf 20, och trappa ner till ett lägre skydd. Är du mycket solkänslig, börja med spf 30. När du fått färg, växla ner till spf 20.? Spf 50 passar dig som är mycket solkänslig. Skillnaden är liten mellan spf 30 och 50, men kan göra stor skillnad för den solkänsliga.

FRÅGA: Ger lotion, olja, mousse eller sprej det bästa skyddet?

SVAR: Det är spf-siffran som avgör vilket skydd du får, inte konsistensen. Med modern teknik kan även tunna lotioner, sprejer och oljor ha en mycket hög skyddsfaktor. Experter säger: Det bästa solskyddet är det du faktiskt använder.

FRÅGA: Hur mycket solkräm behövs?

SVAR: En vuxen behöver så mycket som ryms i en lätt kupad hand. Det gäller alltså att inte snåla utan smörja rikligt och låta krämen absorberas innan du solar. Skyddet räcker inte hela dagen. Därför ska du ta för vana att kräma in dig varannan timme så länge du är i solen.

FRÅGA: Min dagkräm har spf 15, räcker det på sommaren?

SVAR: Hudvårdsexperter tycker olika. En del anser att dagkräm med spf 15 räcker, om du inte ska till stranden. Andra hävdar att fuktkrämer med spf inte skyddar tillräckligt utan bör kompletteras med skyddande mineralpuder till vardags, och att du ska ha solskydd med spf 30 på stranden.

FRÅGA: Kan jag använda fjolårets solskydd?

SVAR: Det går bra, så länge produkten inte luktar illa. Har den skiktat sig men går att ”skaka” ihop är den också okej. Ändå anser solskyddexperterna att du inte ska spara slattarna. Just solskydd är något du ska slösa med – för din huds skull.

 

Missa inte hela artikeln i Tara nr 7 2015. Där tipsar Linnea om de bästa solskydden för ansiktet.