Att ta farväl av sommarens semester innebär också ett avsked av din fina sommarglow – eller? Vill du behålla din fina färg så länge som möjligt finns det smarta tips och tricks.

1

Återfukta. Om det är en enda sak du verkligen ska göra för att behålla sommarfärgen är det att återfukta huden. Ju mer kräm och ju oftare, desto bättre. Att överdosera är faktiskt helt omöjligt. Varför då all denna fukt? Jo, det sista du vill är att huden ska börja kännas torr, för då börjar också huden att göra sig av med fnasiga hudceller och vips är din färg borta. Så smörj, smörj och smörj!

2

Fuska lite. Att applicera brun-utan-sol är så mycket enklare när du redan naturligt har fin sommarfärg. Risken för linjer och ojämlikheter minskar. Applicera på kvällen, så slipper du att få eventuella missfärgningar på dina kläder. Ett annat hett tips är att blanda en tesked med en brun-utan-sol som ger gradvis färg tillsammans med din vanliga bodylotion.

3

Drick vatten. Världens äldsta och mest uttjatade skönhetstrick har faktiskt en poäng. Att hålla huden och resten av kroppen väl återfuktad bidrar till en bättre hälsa och mer välmående celler, vilket bidrar till att din glöd håller ställningarna längre. Samma sak är också sant för en hälsosam kost. Botanisera gärna bland livsmedel som innehåller mycket betakaroten, som också hjälper huden att behålla färgen längre. Mumsa loss på papaya, morötter, mango och sötpotatis.

4

Exfoliera varsamt. Det här kan låta en smula motsägelsefullt, men du måste faktiskt fortsätta att peela huden ifall du vill behålla din sommarfärg. Torra och redan döda hudceller medför dessutom att din semesterglöd dämpas och huden upplevs som glåmig och livlös. Hemligheten ligger i att peela varsamt. Låt alla enzympeelingar med salicylsyra och glykolsyra liksom krämer med riviga skrubbkorn vila (de peelar bara bort din färg snabbare). Satsa hellre på att torrborsta kroppen (med lätt hand) eller använda en mycket milt exfolierande duschtvål. Skippa också att vaxa kroppen eller att använda hårborttagningskrämer – de kommer också att medföra att du tappar glöden snabbare.

5

Dra ner temperaturen. Vi vet, långa och varma duschar/bad är oemotståndliga, men de har också en uttorkande effekt på huden. Och ju torrare din hud bli, desto fortare försvinner sommarglöden. Så dra ner värmen. duscha/bada kortare tid, använd en återfuktande duschkräm och följ upp med en minst lika fuktmättad bodylotion eller bodybutter.