Vintermys på klassiska pensionat – 7 supertips

Behöver du vila upp dig efter julhelgerna? Ta en liten paus från vardagen? Varför inte boka in dig på ett pensionat, Sitta framför brasan och gå sköna vinterpromenader. Njuta av lugnet, god mat och långa kvällar utan teveserier. Här är 7 sköna tips.

Solvikens pensionat – pensionatsliv som det var förr

penisonat_solvik_huset

Småland

Mer klassiskt pensionat blir det knappast. Den fantastiska villan byggdes 1905 för att bli rekreationshem för misshandlade kvinnor, men grundaren hade tillslut inte råd att förverkliga sina planer – tyvärr.

Sedan 1945 har det i stället drivits pensionatsverksamhet här. ”Att komma till Solviken är som att kliva in i en 30-talsfilm”, säger nuvarande ägarna och försöker bevara den gamla pensionatsandan med medaljongtapeter och antika möbler.

För dig som … vill gå ner i varv och andas skogsluft. Det finns inget som stör, inga måsten. Du sitter i en korgstol på glasverandan och ser ut över snön och skriver på din roman eller filosoferar.

Var: På ön Somra i Torsjön, Ingelstad, strax söder om Växjö.

Så bor du: I härligt romantiska rum inne i huvudbyggnaden. Som karameller.

Kostar: 545 kronor/person i dubbelrum i huvudbyggnaden. Paketpris i huvudbyggnaden 995 kronor/person, då får du kaffe och kakfat vid ankomst, ett glas mousserande före maten, trerätters middag samt frukostbuffé. Enkelrumstillägg 300 kronor.

Om du blir rastlös: Ta en shoppingtur till närliggande glasriket med klassiska glasbruk som Skruf, Målerås, Kosta Boda och Johansfors.

Mer info: solvikens.com

penisonat_solvik_rummen

penisonat_solvik_verandan


Pensionat Styrsö Skäret – här är havet allt

pensionat_styrso_skaret

Göteborgs skärgård

Ta båten ut till Styrsö och kliv av i Skäret, gå några hundra meter och du är framme vid pensionatet. Det byggdes 1936 som personalbyggnad till pampiga kustsjukhuset, som numera är rivet. Pensionatet är litet (13 rum), mysigt och hemtrevligt och i stort sett åretruntöppet.

På vintern är det lugnt och gnistrande vackert. Du sitter framför brasan i mormors finrum med havet utanför fönstret.

Och så äter gott. Duktiga kockar lagar från grunden, det är utvalt och ekologiskt, mycket fisk och skaldjur. Inte konstigt att många gäster kommer tillbaka om och om igen.

För dig som … älskar havet, det vilda, frihetskänslan. Och har ett uppdämt behov av ensamhet och öppna horisonter.

Var: Styrsö i Göteborgs skärgård. Du tar båten en knapp kvart från Saltholmen.

Så bor du: Trevliga, personligt inredda rum med skärgårdstema. Här finns både fyrvaktarns, kapten Nils och pigans rum. Ingen teve på rummet – här är det gammaldags skärgårdsliv som gäller.

Kostar: Helgpaket från 1695 kronor/person i dubbelrum. Då ingår aperitif med havsutsikt, trerätters festmeny samt frukostbuffé.

Om du blir rastlös: Det finns fantastiska promenadslingor utmed havet. Bestig skärgårdens högsta punkt – 60 meter höga Stora rös – och njut av imponerande utsikt från Halland i söder till Bohuslän i norr.

Mer info: pensionatskaret.se

pensionat_styrso_skaret_1

pensionat_styrso_skaret_2


Åhus Gästgivargård – underbar off season på badort med anor

pensionat_ahus_huset

Skåne

Fantastiskt mysiga Åhus Gästgivargård har anor sedan tidigt 1700-tal. Redan då fanns det en gästgivargård i den gula tvåvåningsbyggnaden. På bottenvåningen höll sjömän och hamnfolk till, på andra våningen fanns matsalen för ”finare” folk.

Numera är det ett modernt, fräscht och som sagt supermysigt pensionat. Här finns en vinterträdgård med glastak där du kan ligga på en soffa och se upp i himlen eller läsa en bok. I vinterträdgården serveras afternoon tea.

För dig som … älskar den underbara känslan av gammal badort. De fina stränderna är en favorit också vintertid – ta med kläder som tål kyla. Promenera vid vattnet och låt vinden blåsa bort stressen.

Var: Åhus, Skåne.

Så bor du: Trevliga, fräscha, ljusa, moderna rum – med pittoreska detaljer; det kan vara en guldspegel, en antik sammetsstol, tunga takbjälkar.

Kostar: Åhus gästisweekend kostar 1695 kronor/person, då ingår afternoon tea, trerätters middag plus frukost. Enkelrumstillägg 300 kronor.

Om du blir rastlös: Promenera i den gamla delen av Åhus, som har en väl bevarad medeltidskärna med kullerstensgator, korsvirkeshus, små charmiga butiker och kaféer.

Mer info: ahusgastis.com

pensionat_ahus_vardagsrum

pensionat_ahus_rum


Båsenberga hotell & konferens – som i en inredningsdröm

pensionat_basenberga_huset

Sörmland

Från fattighus till lyxig hemkänsla. Atmosfären är tänkt att vara lite som att komma hem – om man har ett väldigt snyggt hem vill säga, med vackra tapeter, naturnära toner och mängder med kuddar.

Vill du sitta och läsa en stund, finns många mysiga krypin – med tända ljus överallt. Det finns också ett klubbrum med biljardbord och en bubbelpool där du sitter och ser ut över åkrarna, sjön och solnedgången. Och skulle det vara rejält med snö finns sparkar att låna.

För dig som … älskar snygg inredning, går igång på matchat och mixat. Vill njuta lite lyxig relax och tycker om gott vin.

Var: Vingåker, Sörmland

Så bor du: Härliga, ljusa, moderna lantliga rum. Alla individuellt inredda, sviten har integrerat badrum med badkar på tassar och kristallkrona.

Kostar: I klassisk weekend vinter ingår morgonrock på rummet, tillträde till relaxavdelning och bubbelpool ute, fyrarätters middag med två glas av kvällens utvalda viner, frukostbuffé. Från 1595 kronor/person.

Om du blir rastlös: Vingåkers factory outlet ligger på andra sidan sjön, med många kända varumärken till lägre pris.

Mer info: basenberga.se

pensionat_basenberga_pool

Foto: VINGBILD/Berndt-Joel Gunnarsson


Torpa pensionat – sekelskiftescharm nära E4:an

pensionat_torpa

Södertälje

Förr var Södertälje en känd badort med ett tjugotal mindre hotell och pensionat. Nu finns bara Torpa pensionat kvar. Från början var det en liten gård och bland andra en norsk adelsdam som sägs ha varit älskarinna till Oscar II, har bott här. Men 1923 flyttade operasångaren Karl Wang in och började driva pensionat.

Under storhetstiden, 1930-60-talen, bodde bland andra Vilhelm Moberg här flera somrar – inkognito. Och Ulla Isaksson skrev manuset till Kvinnohuset här.

Pensionatet är numera renoverat, modernt och charmigt – samtidigt som man velat behålla känslan. Här ska du bo med kunglig atmosfär från förra sekelskiftet.

För dig som … vill göra en avstickare från vardagen och nutiden utan att behöva ta dig långt från E4:an.

Var: Vid Torpaviken i Södertälje (avfart Södertälje Syd).

Så bor du: Vackra, romantiska rum. Här finns operasångaren Karl Wangs rum, skådespelaren Sigge Fürsts och författaren Ulla Isakssons rum. Samt general William Boots rum – med dramatiskt röd himmelssäng.

Kostar: Paket med välkomstdrink i vinterträdgården eller på verandan, fördrink och trerättersmiddag, frukostbuffé, 1195 kronor/person i dubbelrum.

Om du blir rastlös: Gå en tur genom Södertälje och lyssna på dess spännande historia, från 700-talet fram till industrialism och nutid. Finns i appen Storyspot på appstore/google play.

Mer info: torpapenisonat.se 

pensionat_torpa_rum1


Rånäs slott – lyxigt slottsliv för alla sinnen

pensionat_ranas_slott

Foto: Fredrik Lundqvist

Mellan Stockholm och Uppsala

Rånäs är ett litet italieninspirerat 1800-talsslott som gick från glans och glamour till att vara vårdhem för psykiskt sjuka – och nu är tillbaka i full glans.

Här njuter du med alla sinnen. Slottet är topprenoverat med fingertoppskänsla. Du bor i personligt färgstarka rum, har fönster mot Skedviken eller slottsparken.

Bokar du ett weekendpaket börjar du helgen med ett fantastiskt afternoon tea i slottsalongerna. Underbart gott. För att gå ner i varv promenerar du i de fina omgivningarna. Och behöver du en extra energikick finns det ett härligt ljusrum i en av paviljongerna.

För dig som … gillar vackra miljöer, historia och sitta med ett glas champagne i en varm bubbelpool och se ut över den gnistrande isen och snön.

Var: Vid Skedviken, cirka 35 minuter från Arlanda och 45 minuter från Uppsala.

Så bor du: På slottet i färgstarka, lyxiga hotellrum inspirerade av senempiren – inte ett är det andra likt. Du kan också bo i något av slottsparkens fristående hus.

Kostar: Slottsweekend-paketet med afternoon tea vid ankomst, drink före middagen, femrätters middag, del i dubbelrum på slottet, frukostbuffé samt tillgång till sjöbastu/utepool och ljusrum, 2495 kronor/person.

Om du blir rastlös: Det finns ett spa i slottskällaren. Och möjligen ett spöke att leta efter …

Mer info: ranasslott.se 

pensionat_ranas_afternoontea

Foto: Jonas Koel

pensionat_ranas_frukostsalen

Foto: Anders Fredriksén

pensionat_ranas_rummet

Foto: Fredrik Lundqvist


Fjällnäs – livsnjutning i vildmarken

pensionat_fjellnas_huset

Foto: Fjallnas Est.882

Härjedalen

Längtar du efter tystnad och vita vidder, ja, då är Fjällnäs något för dig. Sveriges äldsta fjällhotell på 820 meter över havet ligger fantastiskt vid sjön Malmagen och har ett prisbelönt spa, Mii Gullo Spa, med inspiration från traktens kultur och historia.

Dessutom en fantastisk restaurang där du äter goda, lokala delikatesser efter årstid. Och apropå årstider, här finns åtta. Åker du i januari – februari får du uppleva pakkastalvi, isande midvintern – den mörkaste tiden under året, med dansande norrsken och lyktor tända dygnet runt.

För dig som … har ett uppdämt behov av tystnad, vill komma nära fjällvärlden och älskar att mysa i lågornas sken.

Var: Fjällnäs, en by vid sjön Malmagen i Härjedalen.

Så bor du: I ljusa, fräscha, moderna rum med fjällkänsla, svensk design – och underbar utsikt.

Kostar: Paket med dubbelrum i ursprungliga hotellbyggnaden från slutet av 1800-talet, trerättersmiddag, frukost, lunchpaket och entré till spa, från 2590 kronor/ 2 personer.

Om du blir rastlös: Ta en skidtur med guide ut i vildmarken, långt bortom preparerade leder. Eller testa isklättring i någon av grannbyarna Tännäs eller Funäsdalen.

Mer info: fjallnas.se

pensionat_fjellnas_brasa

Foto: Copyright © Mikael Bertmar

pensionat_fjellnas_utebad

 

Av: Eva Gussarsson Foto: Respektive resmål