Drömmer du också om att möta ­våren i en storstad? Härligt! Men glöm inte att lämna ­asfalten och ge dig själv en stunds lugn i en grön oas. Taras Maggan Hägglund tipsar om sina favoritträdgårdar.

1. När du möter våren i Paris – Upplev Monets värld på riktigt

Har du någon gång läst högt den ljuvliga boken ”Linnea i målarens trädgård”av Christina Björk med de fantastiska illustrationerna av Lena Andersson? Det är hit till Giverny och konstnären Claude Monets trädgård som Linnea och morfar åker.

Första gången jag kom hit blev jag helt tagen av sättet att plantera – det är än i dag Monets odlingsscheman som gäller. Färgerna och formerna byggs upp till en impressionistisk tavla. Och så näckrosdammen och den lilla bron!

Det är ett populärt turistmål så du kan få köa och ibland kan det vara lite väl mycket folk. Mitt råd är – ta god tid på dig, ta med en bok eller ett skissblock och sätt dig i lugn och ro under ett träd vid dammen.

Man tar sig enkelt hit från Paris. När du väl köat dig in, strosa långsamt! Du kan gå runt hela anläggningen på 20 minuter om du vill slå rekord, men då missar du nyanserna. Gå in i villan och njut av de vackra färgerna, den gula matsalen och det blå kaklet i köket (det har jag kopierat i mitt radhus-kök i Skarpnäck!).

Och ta dig tid att verkligen se trädgården. När du sedan motvilligt sliter dig här-ifrån föreslår jag att du går tvärs över gatan till lilla krogen Les Nympheas (Näckrosorna) och beställer målarens meny. Claude Monets älsklingsrätter lagade efter gamla recept.

Claude Monets trädgård, ­Giverny: 75 kilometer nordväst om Paris, Frankrike.
Hur stor: Runt 8 000 kvadratmeter trädgård plus huset. Du går lätt runt på en halvtimme. Men du kan njuta här hela dagar.
Åka hit: Från Paris tar du tåget till Vernon från Gare Saint Lazare, snabbaste tågen kör sträckan på 45 minuter. Sedan tar du buss, hyr en cykel eller promenerar de sista sju kilometrarna.
Bästa tid: Öppet från april till oktober. I april blommar krokus. I maj kommer irisen. I juni rosor, clematis och vallmo. I juli och ­augusti kommer alla sommarblommor och så näckrosorna. I september och oktober är det vackra höstfärger och stora höga dahlior och astrar.
Stanna över en helg: Boka boende på något av alla små ­mysiga hotell, åk gärna dit redan fredag kväll, och lördag morgon går du på marknaden i Vernon. Sedan kan du utforska Monets hus och trädgård och även hinna med Impressionistmuseet och Musée A G Poulain i Vernon.
Gå målarkurs: Är din dröm att få stå där mitt i Monets fantastiska trädgård och måla, anmäl dig till en av de många målarkurser som anordnas, giverny.org/peindre
Mer info: giverny.org

En grön oas i Los Angeles – Afternoon tea i samlarnas paradis

Henry E Huntington var affärsman och tjänade en förmögenhet på järnvägsbyggen och fastigheter kring sekelskiftet 1900. Men det han verkligen älskade var böcker, konst och trädgård. På egendomen finns en bibel tryckt av Gutenberg, massor av konst, missa inte ljuvliga Mary Cassatts ”Breakfast in Bed” och så trädgårdarna – en japansk, en kinesisk, en med bara rosor, en samling med kamelior och så växthus och palmer och örter och väldigt mycket mer.

När Henry fyllde 60 bestämde han sig för att det var slutjobbat. Pengar hade han nog av, nu skulle han odla sina intressen. När han var 63 slog han till och gifte sig för första gången, med Arabella Duval, som var 62 och också gillade att samla, framför allt på konst. Tillsammans byggde de upp detta samlarnas paradis – Huntington Gardens.

Arabella dog 1924, Henry tre år senare och de ligger begravda här mitt i sitt paradis.
Om du ändå är i Kalifornien är det värt ett besök, jag brukar kalla det Disneyland för kvinnor – afternoon tea, konst, vackra böcker och så trädgårdarna, en perfekt dagsutflykt.

Boka i förväg afternoon tea i Rose Garden Tea Room eller ta med picknick. De övriga restaurangerna håller inte bra klass, jämfört med själva trädgårdarna! Fast helgöppna Patio Grill har jag inte provat, kan vara värd ett test.

Huntington Gardens: Ligger i Pasadena, Kalifornien, USA.
Hur stort: Sju trädgårdar, massor av konst, utställningar, bibliotek och vackert inredda byggnader och många guidade turer gör att du egentligen behöver en heldag för att utforska detta drygt en kvadratkilometer stora område. Men du kan skaffa en karta i informationen, be att de märker ut godbitarna och klara det på en halv dag.
Mer info: huntington.org

En utflykt när du är i London – Se den ljuvliga vita trädgården!

Författaren Vita Sackville Rose blev kär när hon såg Sissinghurst första gången 1930. Här kunde hon och maken diplomaten Harold Nicolson anlägga den trädgård hon drömde om. Hon stod för romantiken, det överflödande, generösa – långt från tidens strikta rader av plantor. Han stod för inramningen, han byggde trädgårdens rum med buxboms-häckar och idegranar.

De kompletterade varandra. Lite galna var de väl, de bosatte sig i en ruin med två söner. Varje familjemedlem fick bo i sin egen byggnad och så möttes de i trädgården.
Deras äktenskap blev omsusat eftersom hon hade sina älskarinnor och han hade sina älskare – men aldrig att de övergav varandra.

Och deras trädgård är det närmaste fullkomlighet jag vet. Jag och min vän Charlotte hade drömt om Sissinghurst i åratal. Att få se den vita trädgården, att få vandra där. Så gjorde vi verklighet av drömmen.

Nästan lite förvånade insåg vi att det var ju inte så märkvärdigt att nå denna ljuvliga dröm. Ett par timmar med flyg till London Gatwick, en timme med taxi (lika billigt som tåget om man är två) till det mest perfekta bed & breakfast i en viktoriansk villa två minuters gångväg från trädgårdarna.

Vi strövade i den vita trädgården, i rosenträdgården, bland fruktträden, vi ”hälsade på” i Vitas romantiska skrivarlya i tornet varje dag, vi kollade in de vackra grönsaksodlingarna, vi åt goda luncher (med grönsaker från odlingarna 200 meter bort), vi drog in doften av rosor, vi såg varje vinkel av trädgården i morgonljus och i kvällssol och i regn (det är ett insidertips, ta med paraply och regnkläder för trädgården ska njutas i alla väder).

På kvällarna promenerade vi till gastro-puben The Milk House och åt grillad sparris och annat närodlat och sedan sov vi gott i våra sängar – och vaknade till en ny dag i paradiset. Vi stannade tre nätter och hann se Sissinghurst med omsorg. Och vi längtar tillbaka.

Sissinghurst, Storbritannien: Ligger ungefär 1,5 timme med bil från London.
Hur stor: Knappt två kvadratkilometer, du hinner kolla in de viktigaste delarna på ett par timmar, men ska du njuta – ta flera dagar på dig.
Åka hit: Du kan ta det som en dagsutflykt från London, ta tåget till Staplehurst och sedan taxi sista biten. Eller gör som vi, avsätt flera dagar, flyg till Gatwick, ta tåg eller taxi till det underbara bed & breakfast-stället Sissinghurst Castle Farmhouse, som ligger precis vid trädgårdarna, sissinghurstcastlefarmhouse.com
Bästa tid: Vita trädgården är som bäst slutet av juni–början av juli. Vi var där i mitten av juni, då hade inte alla vita blommor gått i blom. Men å andra sidan var rosenträdgården lysande då.
Mer info: nationaltrust.org.uk/sissinghurst-castle-garden

4. Ge dig själv en Stockholmspaus

Rosendal är stockholmarnas sommarvardagsrum. Man tar spårvagnen ut till paradiset. Köar tåligt för den goda maten och de smarriga kakorna och sätter sig sedan och äter under ett äppleträd.

Barnen leker, en del vuxna halvsover i gräset, andra jobbar med datorn på magen, det är en idyll. Gratis inträde är det också, den biodynamiska trädgården lever på att vi trogna besökare fikar, äter lunch och köper blommor och vackra krukor.

Det är utsökt, det är vackert, det är gott och det är väldigt avslappnat. Du får också ha med egen picknick om du vill, sympatiskt! (Fast inte sitta vid kaféborden, men det finns plats för filtar i gräset.)

Stiftelsen Rosendals Trädgård bildades för drygt 30 år sedan för att driva en biodynamisk handelsträdgård, i dag handlar det mycket om konsten att kombinera livsnjutning och hållbar livsföring. Och njuter gör man.

Men här har odlats sedan 1700-talet och 1861 bildade drottning Josefina tillsammans med andra trädgårdsentusiaster en trädgårdsakademi som utbildade trädgårdsmästare ända in på 1900-talet.

Sedan låg allt outnyttjat och hade Josefina levat skulle hon glatts åt att ”hennes trädgård” väckts upp igen ur sin törnrosasömn och nu är både vacker och klok; den drivs i ett kretslopp, så skulle du inte orka äta upp hela din goda paj, går den in i Sveriges största kompostmaskin och gör någon växt glad för ny näring.

Rosendals Trädgård: ­Rosendalsvägen 28, Djurgården, Stockholm.
Åka hit: Ta spårvagn 7 från Hamngatan vid Kungsträdgården, i riktning Waldermarsudde. Gå av hållplatsen efter Waldemarsudde – ­Bellmansro. Sedan är det fem minuters promenad.
Hur stort: 26 000 kvadratmeter (2,6 hektar) men en halvdag räcker för att kolla in äppelodlingarna, växthusen och blommorna. Men du kan lätt tillbringa en hel dag här, sova under ett äppelträd, äta lunch, testa labyrinten och lukta på blommorna.
Mer info: rosendalstradgard.se

Av: Maggan Hägglund Foto: Getty Images, Erik Sander, Maggan Hägglund, Lena Granefeldt, Katja Halvarsson