Bergsklättring, kajakpaddlig, bastubad, whisky och god mat. Dessutom Sverige vackraste ö. Missa inte vårt fantastiska världsarv med gamla fisklägen, röda sjöbodar, rosa klippor och sandstränder. Ta med familjen till Höga kusten – alla kommer att bli nöjda!

Fiskeläget i Bönhamn med röda sjöbodar är som ett vykort. Här går även båtarna till Högbonden.

Det är en helt ljuvlig sommarmorgon och solen skiner över det lilla fiskeläget i Bönhamn. Fiskeläget ligger på Höga Kusten som är den 10 mil storslagna kustremsan mellan Härnösand och Örnsköldsvik.

Vi sitter på bryggan mellan de rödmålade sjöbodarna och äter frukost i solen. Från Bönhamn kan man ta båten ut till Högbonden eller hyra en kajak för att paddla ut till ön.

Ulf Isacson laddar för en dag på vattnet.

Vi vill gärna paddla och styr kajakerna mot den karakteristiska fyren som skymtar i horisonten. Högbondens fyr ligger 75 meter över havet, och är Sveriges näst högsta. Fyren närmar sig sakta, och väl framme på stranden leder en brant stig uppför backen till fyrvaktarbostaden där man kan övernatta.

I trädgården har en god middag dukats upp på ett långbord, och efter middagen vandrar hela familjen ner till bastun. Bastun ligger nere vid havet, och en trappa leder ner till en liten naturlig pool mellan klippskrevorna där man kan doppa sig.

Vi vill gärna se lite mer av Höga kustens skärgård och åker några mil bort längs E4 till Ullånger där båtarna ut till Ulvön går. Färden går genom den vackra skärgården, kantad av berg, öar, rosa klippor och gröna barrskogar.

När båten börjar närma sig Ulvöhamn dyker siluetterna av Ulvöns röda sjöbodar upp i fjärran.

Fiskarna torkade sina nät på gistvallarna.

Förr i tiden var Ulvöhamn den norrländska kustens största fiskeläge, och här fanns gott om strömming. Fortfarande kan man se gistvallarna där fiskarna torkade sina nät. Ända sedan 1894 har det legat många salterier på ön och idag finns ett intressant museum som beskriver hur det viktiga fisket av strömming och inläggningen av surströmmingen i tunnor gick till.

– Det var männen som drog upp fisken, men kvinnorna rodde, gälade fisken och rensade näten. Yrkesfisket upphörde i slutet av 60 -talet och det sista surströmmingssalteriet lades ner 1983, berättar den kunniga museiintendenten Sven Bodin.

Vi bor i hamnen på Ulvö hotell som är ett riktigt trevligt hotell med härliga balkonger underbar utsikt över havet.

Hotellet har också en fin White Guidelistad restaurang och på kvällen äter vi en trerätters middag tillagad av kreativa kockar. I solnedgången tar vi en liten stig genom blåbärsskogen upp till Lotsberget som har en vidsträckt utsikt över ön och havet.

Ulvön är en hyfsat stor ö och för att besöka sandstränderna på andra sidan ön finns det cyklar att hyra.

Hamnen i Trysunda ligger vackert i en vik kantad av röda sjöbodar.

Båtarna stannar även till i det idylliska lilla fiskeläget Trysunda, som 2006 blev utsedd till Sveriges vackraste ö och fiskeläget räknas som det bäst bevarade i Ångermanland.

Nere i hamnen kan du övernatta i röda sjöbodar och köpa rökt sik och strömming. I närheten finns också ett sommarcafé, ett fiskemuseum och ett vackert litet vitt kapell från 1654.

Ön är bara några kilometer lång och små stigar leder genom skogen till Björnviken med en underbar sandstrand i en fin liten bukt.

På Trysunda kan man tälta på den fina sandstranden vid Björnviken.

Stranden är perfekt att tälta på, här finns ett vindskydd med en eldstad, ett bord och några bänkar.

I skymningen sköljer havet in över klipporna och vi hoppar lyckligt mellan klipporna och små bäckar som rinner ut i havet. En sommarkväll att minnas länge.

Väl tillbaka på fastlandet kör vi till Skuleskogens nationalpark där Höga kustens barrskog och Bottenhavet möts. Här har en omfattande och snabb landhöjning skett, och vid Naturum ligger Europas största klätterled med fästen.

Hélène Lundgren i Skulskogens nationalpark, en del av Höga kusten i vackra Ångermanland.

Utrustade med selar, karbinhakar, hjälmar, mjukare skor och fasta rep ska vi sakta klättra uppför till toppen av Skuleberget. Med hjälp av hakarna säkrar du dig vid stålvajrarna längs bergsväggen, och innan vi ger oss av uppför bergen får vi en genomgång hur man gör.

En stig leder genom skogen upp till berget, och sakta börjar vi klättra uppför den branta klippan. Det är rasande kul, och på en smal klipphylla stannar vi till för att njuta av den hisnande utsikten över berg, skog, hav och granitklippor.

Här uppe möter vi en pappa som sitter och fikar med sin lilla dotter. Vi har en bit kvar till toppen, och högst uppe på bergets kala klippor ligger Toppstugan där man kan njuta av ett välförtjänt glas vin eller en glass på den soliga terrassen.

Nästa dag äter vi lunch på restaurangen vid Box High Coast Distillery som ligger i ett gammalt vedeldat ångkraftverk i Ådalen.

Box High Coast Distilleri ligger vid Ångermanälven. Ät en bit mat eller prova världens nordligaste Whiskey.

Whiskydestilleriet är Sveriges näst största, och en av världens nordligaste. Här på en udde vid Ångermannaälven där vägen tar slut, arbetade förr i tiden 700 personer med att skilja timmer vid älven. Det går att köpa sig ett eget whiskyfat som får ligga på lagring under tre års tid.

Efter lunchen fortsätter vi norrut längs Höga Kusten. Längst ute vid vägens ände hittar vi det fina gamla fiskeläget Skeppsmalen med röda sjöbodar och små båtar vid ett spegelblankt hav.

På bryggan ligger surströmmingsmuseet Fiskevistet samt ett gammalt fiskarkapell, och de släta badklipporna i närheten av fyren vid Skags udde är perfekta för en dag vid havet. Vill man hellre bada vid en sandstrand kan man stanna vid Gullvik.

Doppa tårna i vattnet vid Gullviks fina, ångermanländska playa.

Det är dags att börja vår färd söderut och vi kör in på slingriga småvägarna vid Nordingrå. Vid slutet av vägen ligger Norrfällsvikens fiskeläge som byggdes för 350 år sen av fiskare från Gävle som hade ensamrätt på strömmingsfisket längs den norrländska kusten under 1500 – 1600 talet.

Vi köper rökt makrill med tunnbröd, och njuter av ett glas öl i solen på bryggan i solnedgången.

Sista natten övernattar vi nära Höga Kusten-bron och plötsligt tornar en gigantiskt stor gul måne upp sig framför oss och bildar en gyllene skugga i vattnet.

I den blå timmen hittar vi fram till Björkuddens hotell som ligger precis vid brofästet.

Från hotellrummet kan vi se den magiska fullmånen som lyser upp bron i den svarta natten. Vi somnar gott med många intryck och doften av timmer, hav och tång i näsan.


Fakta höga kusten

Höga Kusten tillhör ett av våra världsarv och ligger i Ångermanland mellan Härnösand och Örnsköldsvik. Avståndet är 10 mil, men det finns många fina avstickare att göra på Nordingråhalvön. Landhöjningen under 20 000 år har format det dramatiska landskapet med höga berg och en ovanligt hög kust. Inlandsisen har lämnat tydliga spår hur landhöjningen har skett.
Mer info: www.hogakusten.com/sv, http://varldsarvethogakusten.se/

Skuleskogens nationalpark
Vid Skuleskogens nationalpark möts Höga kustens barrskog och Bottenhavet. I granskogen finns tallar som är över 500 år gamla och nationalparken finns med på Unesco´s världsarvslista. Här möts Höga kustens barrskog och Bottenhavet.  Vandringen till Slåttdalsskrevan är en höjdpunkt
Mer info: www.skuleskogen.se

Båtturer:
Till Högbonden går båten från Bönhamn och till Ulvön och Trysunda går båtarna från Ullånger, Docksta, Mjällomslandet och Köpmanholm.
Mer info: www.ulvon.info/res-till-ulvon/ www.mfulvon.se/Turlistor

Kryssningar
Birka kryssar i Höga Kustens skärgård, genom Sannasundet till Högakustenbron, via surströmmingsparadiset Ulvön och Trysundaön upp till Skagsudde i kombination med Härnösand, Luleå eller Wasa. På kryssningarna kan man göra olika utflykter och ombord serveras mat med inspiration från Höga Kusten.
Mer info: www.birka.se/kryssningar/langkryssningar

Boende:
Björkuddens Hotell & Restaurang ligger nära Höga Kusten-bron och från hotellrummen har man en härlig utsikt över bron. Mycket trevlig personal och en liten bar med en kunnig bartender.
Mer info: www.bjorkudden.se

FriluftsByn vid foten av Skuleberget har rum, stugor, bastu, kajaker och eldstad. Härifrån kan man vandra till toppen av Skuluberget där Toppstugan ligger, eller till Naturum där man kan testa olika Via Ferrataleder uppför berget.
Mer info: http://friluftsbyn.se/

First Hotell Statt i Örnsköldsvik har trevlig personal och fina rum. Hotellet ligger centralt, nära småbåtshamnen i en byggnad som byggdes 1913.
Mer info: www.firsthotels.se

Ulvö Hotell är ett fräscht hotell med utsikt mot havet och en White Guidelistad restaurang.
Mer info: www.ulvohotell.se

På Trysunda finns ett vandrarhem, stugor att hyra och fina tältplatser på stranden eller klipporna vid Björnviken.
Mer info: www2.hogakusten.com/sv/boende/a114320/trysunda-vandrarhem/detaljer

Äta:
Hotell Höga Kusten ligger på en kulle precis vid Höga Kusten bron med en fantastisk utsikt över bron. Här finns boende och på restaurangen serveras riktigt goda luncher och middagar.
Mer info: www.hotellhoga-kusten.se

Linnéa & Peter är en White Guidelistad restaurang i Örnsköldsvik som serverar god lokalproducerad mat efter säsong.
Mer info: www.linneaochpeter.se

Pink Ladies är en American Diner i Myre, två mil söder om Sundsvall med en färgstark inredning. Här serveras lunch och olika burgare, ibland serverad av serveringspersonal på rullskridskor.
Mer info: http://pinkladiesdiner.se/

Aktiviteter:

Passa på att testa kajak. Närmare vattnet än så här kommer man inte – om man inte vill simma.


Kajak kan hyras i Bönham. Det går även att hyra kajak vid Friluftsbyn i närheten av Skulebergets nationalpark.
Mer info: www.bonhamnkajak.se samt http://friluftsbyn.se/kajak-i-hoga-kusten/

Box High Coast Distillery i Sörviken har en restaurang och en bar där man kan prova den lokala whiskyn. Den första lördagen varje månad är det guidade visningar och whiskyprovning.
Mer info: http://boxwhisky.se/

Hernö Gindestilleri ligger i byn Dala en bit utanför Härnösand och har vunnit internationella priser som världens bästa gin. Grupper kan boka in en ginprovning. Mer info: www.hernogin.com

Av: Hélène Lundgren Foto: Binge Eliasson och Hélène Lundgren