Vi är många som drömmer om att skippa flyget och ta tåget på semestern. Författaren Susanne Boll tog fram kartboken och lät barnen välja varsin destination. Och det blev en härlig – stundtals svettig – resa med många fantastiska minnen. Här är hennes bästa tips för att tågluffa med familjen.

tagluff_12197
Susanne Boll
Ålder: 47 år
Bor: Stockholm
Familj: Maken Kent, döttrarna Alma Maria, 12, Alicia, 15, och hunden Barbie.
Yrke: Författare


”Tågluff? Med ryggsäckar? I tre veckor!?”

Entusiasmen hos barnen när vi presenterade sommarplanerna var inte direkt översvallande. Vad är det för fel på att åka till stugan? Åka utomlands någon vecka och bo på hotell? Eller varför inte bara stanna hemma och hänga med kompisar?

Det var då vi kläckte den geniala idén att leta fram en gammal atlas, slå upp kartan över Europa och med en storsint gest svepa med handen över uppslaget:

”Välj vart ni vill åka. Alla väljer en plats var.”
”Vart vi vill?”
Skeptiska blickar förvandlades till entusiastiska och snart var reseplaneringen i full gång och valen gjorda: Paris (stordottern), Galicien (maken), Sitges (lilldottern) och Venedig (jag).

Stockholm-Hamburg ( ca 12 timmar)
Känslan av frihet när vi låser dörren efter oss och går mot tunnelbanan är underbar, även om nerverna skälver en smula. När vi på centralstationen sätter oss på tåget och rullar söderut är det som att vi alla andas ut. Stressen rinner av oss. Nu ska vi bara sitta och göra … ingenting!

Sveriges gröna landskap flyter förbi utanför, medan jag och maken tar varsin osmickrande tupplur. Vi reste Stockholm-Köpenhamn-Fredericia-Hamburg. Mycket smidigt och vi slapp färjan!

Hamburg-Paris( ca 13 timmar)

När vi vaknar på vandrarhemmet i Hamburg dag två, är vi inte direkt utvilade. Vi anlände sent och nu ska vi med ett morgontåg. En smula ledbrutna hänger vi på oss ryggsäckarna och går till stationen för att leta efter ett apotek, eftersom stordottern börjar bli rejält förkyld.

Tågen genom Tyskland är fräscha och varje sittplats har laddaruttag. Viktigt, eftersom vi lyssnar på musik, böcker och poddar på mobilerna. Efter en pulshöjande försening i Bryssel hinner vi med nöd och näppe på tåget till Paris.

Paris

tagluff_1219

Familjen anländer till Paris Latinkvarter, efter en lång resa från Hamburg.

Vi anländer till ett värmeböljande Paris klätt i solnedgångsrosa. Rummet vi bokat ligger mitt i Latinkvarteren. Överallt sitter folk på uteserveringar och doften av mat och sommarvarm stad gör oss så uppspelta att vi glömmer hur trötta och smutsiga vi är. Vi har planerat att stanna tre nätter och resans första delmål är därmed nått!

Femtonåringen har planerat Parisvistelsen och är vår guide. Det känns stort och roligt att följa henne när hon leder oss till allehanda vackra platser och roliga second hand-butiker. Ett annorlunda sätt att uppleva Paris.

Dottern är tapper, men efter en sömnlös natt (i ett kokhett minirum), inser vi att hon måste träffa läkare. En excentrisk doktor konstaterar dubbelsidig öroninflammation och ordinerar en hästkur mediciner. Vi bestämmer oss för att förlänga Parisvistelsen med en natt. Hotellet i Biarritz går inte att avboka, men dottern behöver bli frisk till nästa långa resa.
Vi lyckas boka ett rum på samma innergård vi redan bor och i sjuklingens tempo njuter vi av sista tiden i Paris. Bland annat tar vi en ljuvlig båttur på Seine.

tagluff_12196

Kent, Susanne, Alma Maria och Alicia upptäcker Paris.

Paris-Biarritz (9 timmar, mot planerade 4)
När vi lämnar ett kokande och folkmyllrande Paris är det med lättnad. Vi längtar efter frisk luft och hav. Men strax innan Bordeaux blir tåget stående. Det är närmre fyrtio grader varmt och vi beslutar oss snart för att kliva av och åka kommunalt, med pendeltåg och buss, in till stationen. Det tar tid, är tungt och svetten flödar. Klockan är sex på kvällen och vi har ännu inte ätit lunch när vi kommer fram och inser att all el är utslagen på hela stationen. På obestämd tid. Totalt kaos råder och ingen vet när tågen kan börja rulla. Vi vill verkligen inte missa ännu en hotellnatt i Biarritz och bestämmer oss för en nödlösning: hyra bil. Vi känner oss som fuskare, men konstaterar ändå att detta blir det bästa. Äntligen får vi andas Biarritz havsluft och semesterns del två är på gång.

Biarritz-Playa de Doniños ( 13 timmar, 1 tim tåg, 12 tim bil)

tagluff_12193

Playa de Doniñjos bjuder på stora vågor.

Vi hade redan från början bestämt oss för att hyra bil i Spanien, eftersom tågen inte går så bra dit vi ska, och njuter nu av en fantastisk resa mot Galicien. Naturen är storslagen, med enorma grönklädda berg som landar i turkosblått hav. Pittoreska småstäder kantar vägen och vi stannar här och var för att fota och få något i magen. Vi anländer den lilla byn Cedeira efter midnatt och en restaurang, som håller öppet för oss, serverar en ljuvlig bläckfiskmiddag.

Första nätterna bor vi på hotell och sedan hyr vi ett litet hus vid havet några dagar. Maken vågsurfar och vi andra hänger mest vid huset. Vi handlar mat på favoritaffären Mercadona, stannar upp och lever ”hemmaliv”. Stranden är enorm, miljön slående vacker och alla hämtar andan en smula.

Vi beslutar oss nu för att hoppa över ”min” tågluffardestination Venedig, vilket känns bra. Tiden räcker inte till och det är krångligt att boka biljetter.

Playa de Doniños-Sitges ( 14 timmar, 1 tim bil, 13 tim tåg)

Med åtråvärda sittplatsbiljetter i hand slår vi oss tacksamt ned på tåget som tar oss genom Spanien. Vi ska besöka våra vänner i Sitges, en stad nära Barcelona som vi bott i tidigare. Kravlöst njuter vi av Sitges vackra miljöer, goda mat och av umgänget med vännerna. Dotterns öroninflammation är över, men efter resans andra läkarbesök konstateras istället halskatarr. Stannar i Sitges och tar det lugnt i solen.

Sitges-Köpenhamn (ca 38 timmar)
Som vanligt är det med en skön känsla i kroppen vi sätter oss på tåget. Ju längre sträckor, desto bättre. Resor under tre timmar känns korta och tågbyten allt jobbigare.

Väl på plats på nattåget mellan Basel och Hamburg är vi trötta, men det är omöjligt att komma till ro. Vi ska sittsova i tio timmar, det är fruktansvärt varmt, trångt och lamporna i taket är tända hela natten. Tåget stannar ofta, folk kliver av och på och konduktören hojtar destinationer. Jag vill krypa ut mitt eget skinn och beundrar tjejerna som inte klagar med ett ord. Inte ens när vi plötsligt, klockan sex i Köln, måste spontanbyta tåg.

Köpenhamn-Stockholm ( ca 5 timmar)

tagluff_12191

Rejält slitna kom de till Köpenhamn, som bjöd på mjuka sängar och spa.

Då vi anländer till Köpenhamn har vi rest i närmre trettioåtta timmar och är rejält slitna. Vi är tacksamma över att få duscha och sträcka ut oss i en mjuk säng. Vi pratar om dem som inte kan landa i trygghet, som är hemlösa eller på flykt, och inser att vi är priviligierade som har möjlighet att resa som vi gör.

Dottern fyller tolv och hon får små presenter vi gömt i ryggsäckarna. Vi äter hotellfrukost, vandrar genom stan, lunchar i Nyhavn, fikar och nyttjar till sist hotellet för spa och middag. En fin födelsedag!

På tåget mot Stockholm försöker jag summera resan. Äventyret. Det känns som om vi gjort flera resor i en och att vi levt i nuet mer än någonsin. Den överlägset starkaste känslan är den av tacksamhet. Vi är ett bra team. Aldrig har våra olikheter känts tydligare och konflikterna avlöste emellanåt varandra, men vi löste både dem och de andra utmaningarna som resan bjöd på. Det förde oss närmre tillsammans och gjorde oss starkare som familj!


Vad kostade allt?

 • Interrailpassen kostade 16.000 kronor för oss alla fyra och de gällde för tre veckors fritt resande med tåg i Europa.
 • Platsreservationerna kostade mellan 150–400 kronor per person och resa. Det var krav på detta i Spanien och Frankrike, där vi rörde oss mest. Vissa länder kräver det inte.
 • Boendekostnaden sätter man ribban för själv, men det är klokt att vara ute i god tid.
 • Spara pengar genom att hyra rum med pentry och laga egen mat istället för att besöka restauranger. Köp med eget snacks till tågen istället för att handla i den dyrare restaurangvagnen.
 • Hyrbil kostade ca 500 kr/dag inklusive fria mil och försäkring.

Packningstips för tågluff

Måsten:

 • Mobiltelefon + laddare + hörlurar till de långa tågresorna.
 • Varsin liten flaska handsprit.
 • Vattenflaska. Det blir billigare att fylla på själv och miljövänligare.
 • Badhandduk, modell mindre. Gärna i olika färger för att inte blanda ihop dem.
 • Packa i mindre plastpåsar! Till exempel T-shirts och linnen i en påse, underkläder i en annan och shorts och byxor i en tredje. Det gör det lättare att hitta i sin djupa ryggsäck.

Onödigt:

 • Vi packade för en vecka och räknade med ett par tvättar under resans gång, men vi skulle ha klarat oss på färre plagg. Plus ordentligt med underkläder!
 • Det varmare kläderna, som jeans och hoodie, låg orörda kvar i väskans botten.

Bäst och sämst enligt oss vuxna

tagluff_12195

Starkare som familj, blev en av slutsatserna. Här i As Catedrals Beach.

BÄST var tiden vi fick tillsammans med barnen. Tågluffaräventyret svetsade oss samman och vi skapade många minnen.

SÄMST var att vi inte kunde vara så fria som vi ville, att vi hade behövt planera och boka upp resan innan vi åkte för att slippa otaliga timmars jakt på platsreservationer.

Bäst och sämst enligt barnen

BÄST var att man fick besöka så många fina ställen. Friheten!

SÄMST var att man ibland bara ville stanna kvar på en plats men var tvungen att resa vidare. Och osäkerheten på om vi skulle få biljett eller ej.


Våra bästa tips

tagluff_12194

Belöningen. I Galicien stannade familjen i sex dagar.

 • Planera resan i tid! Greta Thunberg-effekten har skapat en tågluffarboom (underbart!), så det kan vara bra att bestämma sin resrutt på förhand.
 • Vi köpte interrailpass via Interrail.se. Senare insåg vi att det också krävdes platsreservationer på tågen dit vi skulle.
 • Tågbokningen.se är bra om man vill ha hjälp med sina bokningar och är ute i god tid (vilket vi alltså inte var).
 • Det gick att boka platsbiljetter på stationerna ute i Europa. Men i Paris och Barcelona, till exempel, gick det bara att boka om man skulle resa samma dag. Detta skiljer sig troligen mellan städer, bra att kolla.
 • För att planera de olika tågrutterna och se tågtider är appen ”Railplanner” bra att ha. Men det är inte så lätt att boka onlinebiljetter över landsgränser via den. Använd i stället respektive lands tågbokningsapp. I Frankrike är det till exempel SNCF och i Spanien Renfe. På så vis kan man pussla ihop sin resa, land för land.
 • Det finns inte sov-/liggvagn på alla nattåg. Vi satt till exempel hela vägen hem i 38 timmar! En bra länk som tipsar om natttåg är interrail.eu, sök på ”night train”.
 • Det finns bra Facebookgrupper för tågluff, till exempel Tågsemester.

Text och foto: Susanne Boll