Mia Högfeldt, en av landets bästa makeupartister, tycker att vi borde vässa kajalpennan och våga ta i lite mer när vi lägger makeup. Var inte så försiktig med ögonen, råder hon Taras skönhetsredaktör Linnea Öst, som får en ny look i Mias nya bok ”Makeup”.

Makeupartisten Mia Högfeldt ringde för drygt ett år sedan och ville sminka mig. Jag ställde såklart upp – lagom stressad och med håret på ända. Hon ska väl testa nya produkter, tänkte jag. I stället hamnade jag mitt i en studiofotografering där Mia stod med penslarna i högsta hugg. Hon berättade om sitt bokprojekt: en inspirerande makeupbok för alla åldrar.

Nu gör jag som jag vill, sa hon, och svepte fram med foundation, solpuder och massor av svart kajalpenna runt mina ögon.

Mia rådde mig (och alla över 40) att inte vara så försiktiga med att måla ögonen. De flesta av oss sminkar oss allt mindre med åren och framstår därför som bleka och alldagliga. Tänk tvärtom, säger Mia, som vill lära alla att använda makeup för att lyfta fram ansiktets mest smickrande drag.

 

Sotade ögon – steg för steg

Mia säger: Här nedan ser du hur enkelt det är att få den rätta, sotade ögonmakeupen. Börja med att måla ögonen, och lägg foundation när du sotat klart. Då är det ingen katastrof om lite ögonskugga skulle falla ner – du har ju inte sminkat huden än.

1. Måla med ögonpenna runt hela ögat. Måla så tätt intill fransrötterna som du kan, men linjen behöver inte bli helt jämn.

2. Använd en smal pensel för att mjuka upp linjen och få in färgen mellan fransarna. Mjuka sedan upp kanten mellan ren hud och svart skugga med brungrå skugga på en ren pensel.

3. Lägg svart ögonskugga på ögonlocket upp till globlinjen, och arbeta in skuggan längs pennlinjen.

4. Lägg concealer, och borsta sedan en ljusreflekterande skugga under ögat.

5. Böj fransarna och måla flera lager mascara. Börja invid fransrötterna och sicksacka med borsten upp mot franstopparna. Borsta brynen, fyll i med brynskugga.

6. Avsluta med en linje svart kajalpenna längs inre franskanten, både uppe och nere.

Pssst! Du missar väl inte att du kan vinna ett ex av Mia Högfeldts nya bok ”Makeup” (Bonnier Fakta). Läs mer om hur du tävlar på s. 128 i Tara nr 6.