Har du några timmar över i Köpenhamn, och känner dig shoppingsugen? Taras stilsäkra redaktör Linnea Öst har nosat sig bortom Strögets turistträngsel och i stället hittat till danskarnas egna favoritställen. Här är hennes tips.

Ströget i all ära – det lönar sig att utforska gatorna som löper parallellt med den stora gågatan som de flesta besökare känner till.

Ta första bästa tvärgata, och vik in på en som löper längs med gågatan (city är litet så du kan inte gå vilse). Trängseln är mindre, och snart hittar du dina egna smultronställen.

Bästa kryddan

Torvehallerne

Det sjuder av Iiv i de två saluhallarna från morgon till kväll, och på den stora marknadsplatsen utanför. Mellan stånden ligger små matserveringar, den ena mer frestande än den andra.

Missa inte dansk/franska vinbaren Le Petit i Hall 1. Är du hungrig, smaka på deras steak sandwich med ekologiskt kött, gruyère och hemlagad ketchup.

Besök också Asa Spices i Hall 1 för att köpa kryddor från hela världen. Deras hummuskrydda är helt fantastisk!

Frederiksborgsgade 21, strax ovanför Nørreport.

Öppet: Må–to 10–19, fre 10–20, lö 10–18, sö 11–17. ?Kaffe serveras från kl 7 (sö kl 8).
torvehallernekbh.dk

 

Trendrätt

Plint

Inredningsbutik med trendriktigt porslin och husgeråd till priser de flesta plånböcker mäktar med. Allt är fint färgkoordinerat.

Letar du efter en present, då hittar du den garanterat här. Om du blir?sugen är det bäst att slå till genast. Här handlar det om inredning som färskvara så sortimentet är i konstant förändring.

Købmagergade 50.

Öppet: Må–to 10–18, fre 10–19, lö 10–17, sö 10–16.
plint.dk

 

Stilrent

Samsøe & Samsøe

I Samsø & Samsøs flaggskeppsbutik blandas egna kollektionen med annan dansk design i mellan­ prisklass. Här slipper du ett överdåd av volanger och pärlbroderier. I stället är linjerna rena och hela sortimentet känns ungt och fräscht. Titta efter Samsøes tuffare underlinje Envii som kostar mindre.

Køpmagergade 44.

Öppet: Må–to 10–19, ?fre 10–20, lö 10–19, sö 11–18.
samsoe.com

 

Mat och musik

Café Sommersko

Café Sommersko har varit en av köpenhamnarnas favorithak sedan 1976. Tänk inte kafé, här är lika mycket restaurang, cocktailbar och musikklubb. Fredagar huserar här ett liveband, ofta med en rockig eller jazzinfluerad repertoar. Hett tips: Skippa hotellfrukosten och lyxa med helgbrunch på Sommersko (men kom i god tid så du slipper köa). Äter du senare på dagen? Clubsandwichen är riktigt god, hamburgaren likaså.

Kronprinsens gade 6

Öppet: Må–on 8–24, to 8–01, fre 8–03, lö 8–02, sö stängt.
sommersko.dk

 

Så mycket coolt

Norr

Danskarna är verkligen bra på lifestylebutiker, och Norr är bland de bästa. Fynda fina ”vill ha”­smycken för en hundring, eller slå till på en rejäl buddha­staty för en smärre förmögenhet.

Det mesta i butiken är mode, och Norrs inköpare faller för allt från svarta skinntajts till rart blommiga koftor i siden. Det är svårt att lämna Norr utan en påse under armen. Längst in i butiken finns en juicebar, perfekt om du behöver höja blodsockerhalten.

Pilestræde 36.

Öppet: Må–to 10–18, fre 10–19, lö 10–18, sö 11–17.
norrstores.com

 

Lilla extra

Casa Shop

Casa är ett måste för dig som gillar designad inredning. Butiksutrymmet har krympt de senaste åren men här finns allt från armaturer och skrivbord till exklusiva eldstäder som varken kräver ved eller skorsten. Priserna är inte låga, men vill du ha något alldeles speciellt – då hittar du det här. Allt är inte tokdyrt. Badrumstillbehören ger mycket lyxkänsla och design för pengarna, och de broderade kuddarna med vykortsmotiv är unika.

Store Regnegade 2.

Öppet: Må–to 10–17.30,?fre 10–18, lö 10–16, sö stängt.
casashop.dk

 

Enkelt snyggt

Custommade

Står din håg till en krispig bomullsskjorta med strassknappar, en paljettbroderad cardigan eller fint mönstrade sidenbyxor med stretch i tyget? Då hittar du drömplagget hos Custommade där man lyckas kombinera rena, enkla linjer med något lite extra. Här finns en skön känsla av sparsmakad lyx, även i provrummen. De är som små salonger med tunga draperier i stället för dörrar. Bäst av allt, många plagg finns upp till storlek 44.

Christian IX’s Gade 5.

Öppet: Må–to 10–18,?fre 10–19, lö 10–16, sö stängt.
custommade.dk

 

Blomsterland

Blomstermarknaden

Missa inte den fina blombutiken som breder ut sig på trottoaren vid gathörnet mitt emot det stora varuhuset Magasin du Nord. För en hundralapp får du famnen full av säsongens blommor – vare sig det är tulpaner, pioner eller höst­ astrar. Låga priser, men toppkvalitet.

Bremerholm 3.

Öppet: Må–lö 10–18, sö stängt.

 

Fler fler tips och en karta över guldkornen, läs hela artikeln ”Köpglädje i Köpenhamn” i Tara nr 9, 2015!