En sak har allt från decemberfika och glögg till julafton gemensamt. Vi vill gärna ha något sött till. Här är en makalös god vit chokladkaka med saffran och lingongrädde som gör dig minst lika populär som tomten.

Vit chokladkaka med saffran och lingongrädde (8-10 bitar)

När du stöter saffranet med lite socker innan du rör ner det tillsammans med resten av ingredienserna får du ut mer smak och färg. Testa!

Du behöver: 
1 kuvert saffran, 1/2 g
1 tsk strösocker
2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör
200 g grovhackad vit choklad
3 ägg
3 msk ljus sirap
ströbröd och smör till formen

Lingongrädde:
3 dl vispgrädde
ca 2 msk florsocker
4 msk rårörda lingon

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stöt saffran och en tesked socker i en mortel.
  3. Blanda vaniljsocker, socker, mjöl, salt och saffransblandningen i en bunke.
  4. Smält smöret i en kastrull. Rör ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt ägg och sirap och blanda. Vänd ner chokladblandningen i bunken med de torra ingredienserna. Blanda till en smidig smet.
  5. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, cirka 22 cm i diameter. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt kakan svalna i minst 1 timme.
  6. Gör lingongrädden. Vispa grädden med sockret, gärna med elvisp. Rör ner lingonen. Pudra kakan med lite florsocker för en extra julig känsla. Servera med lingongrädden.
jennysjul_bok_1419

Receptet är hämtat ur Jennys jul (Bonnier Fakta) av Jenny Warsén och fina bilder av Ulrika Pousette.

Av: Annika Ortmark Lind, Recept Jenny Warsén Foto: Ulrika Pousette