Västerbottenpaj med svamptäcke, perfekt till kräftskivan, söndagslunchen eller en annan bjudning. Pajen kan tillagas upp till 2 dygn i förväg och förvaras i kylskåpet, men stek svampen först strax före serveringen.

Västerbottenpaj med svamptäcke (8 portioner)

Du behöver:

Till pajdegen:
130 g vetemjöl
1/4 msk finkornigt havssalt
1 msk grovkornigt senap
80 g kallt smör, skuret i tärningar
1 msk renat brännvin

Till fyllningen:
3 medelstora ägg
3 dl matlagningsgrädde
1/2 msk finkornigt havssalt
1 tsk svartpeppar
300 g Västerbottenost eller lagrad cheddarost, riven
1 liten gul lök, skalad och skuren i tunna skivor

Till svamptäcket:
75 g smör
250 g kantareller
1 liten näve färska persiljeblad, finhackade

Gör så här:

  1. Pajdegen: Blanda vetemjöl och salt. Tillsätt senap och kallt smör, använd fingrarna för att knåda ihop degen till den är en smulig massa. Tillsätt brännvin för att få en deg. Lägg degen mellan två ark bakplåtspapper och kavla ut den till en rundel som är större än din pajform (som ska vara cirka 21 cm i diameter/4 cm höga kanter). Låt degen vila i kylskåpet 30 minuter. Värm ugnen till 180 grader/varmluft 160 grader.
  2. Ta ut pajdegen ur kylskåpet och klä pajformen med den. Om degen är för hård kan du låta den mjukna i 5-10 minuter innan du klär formen. Stick hål i pajdegen med en gaffel. Klä degen med bakplåtspapper och lägg på torkade ärter eller linser som tyngder. Ta bort dessa när pajen har stått i ugnen i i 20 minuter, grädda sedan pajen i ytterligare 10 minuter eller tills bottnen är torr och fast.
  3. Fyllningen. Vispa äggen till en slät blandning med grädde, salt och peppar. Rör ner osten, lägg på löken och grädda pajen ytterligare 25-30 minuter eller tills fyllningen har stelnat men fortfarande är lite dallrig.
  4. När pajen har svalnat hettar du upp smör i en stor stekpanna. När smöret börjar puttra lägger du i kantarellerna och steker dem i 4-5 minuter eller tills de är gyllenbruna och genomstekta. Låt dem svalna lite. Strö persilja över pajen och toppa med kantarellerna före serveringen.

Recept: Rachel Khoo Foto: David Loftus