Variera julgröten – chiafrögröt med kanel och apelsin

Gröt till frukost och du står dig superbra hela vägen till lunch. Men gröten har också uppgraderats till bästa dygnet-runt-maten och tagit sig in på de trendigaste fik, där overnight oats och chiagröt trängs med biskvier och bakelser.

Chiafrögröt med kanel och apelsin (2 port varav 328 kcal/portion)

Med de proteinrika chiafröna kan du alltid ha en gröt på lut i kylen, till frukost, mellis eller kvällsmål när du kommer hem sent från träningen. Härligt med mat som lagar sig själv när man sover eller är borta på dagen.

Du behöver : 
6 msk chiafrön
3 dl mandelmjölk (osötad)
1 nypa salt
1 tsk malen kanel
1/2 apelsin
1 dl fryst mango

Topping:
1 blodapelsin
2 msk hackade naturella pistagenötter
1 nypa malen kanel

Gör så här:

  1. Blanda chiafrön, mandelmjölk, salt och kanel i en skål.
  2. Skala och skär apelsinen i bitar och blanda ner tillsammans med mango i chiafrögröten. Låt stå i kylen i cirka en timme eller gör i ordning kvällen innan.
  3. Skala och filea apelsinen. Lägg runt om gröten och toppa med hackade pistagenötter. Pudra över lite kanel.

Gröt håller dig mätt länge och är en perfekt start på morgonen, förutsatt att den är lagad med smarta gryn och tillbehör.

Den funkar också som mellis, lunch eller kanske en sen middag när du inte orkar laga något annat.

Men nu talar vi inte gröt på snabbhavregryn, toppad med mycket sylt eller socker, utan gröt kokad på grova gryn, toppad med frön och rivet äpple.

Visst, på julafton kan du njuta av din söta tomtegröt om du vill, men till vardags är det bättre att välja de där goda kolhydraterna som påverkar blodsockret så lite som möjligt.

Börja med att välja gryn som passar dig och boosta sedan gröten med frön och nötter. Du sänker då GI-värdet på gröten, blodsockret far inte upp och ner, gröten mättar bättre och du slipper sug.

Frön och nötter innehåller också bra fibrer och har dessutom en renande effekt, de tar med sig slaggprodukter ur kroppen.

Som bonus innehåller de naturligt fleromättat fett samt omega 3 – och nästan inga kolhydrater. Bingo, inte minst för dig som följer en lågkolhydratkost som GI, Paleo eller LCHF.

Av: Ulrika Davidsson Foto: Ulrika Pousette