En klassiker som vi gärna tar med oss hem från Thailandsresan. Tänk på att kokosmjölken inte får koka, då spricker den, och att man inte äter upp de grovt skurna smaksättarna.

Tom kha gai med kyckling, limeblad och citrongräs (4 portioner)

Du behöver: 

400 g kycklingfilé eller kycklinglårfilé. i tunna skivor
2-3 röda thaichili, skivade
4 vitlöksklyftor, skalade och skivade
50 g ingefära, skalad och skivad
1 citrongräs, krossat
3 limeblad
5 dl kokosgrädde
5 dl kycklingbuljong
2 msk fisksås
1 lime, finrivet skal och pressad juice
1 msk palmsocker (hittar du inte palmsocker kan du ta rörsocker i stället)
100 g champinjoner, skivade
5 salladslökar, finskivade
1 kruka koriander
matolja till stekning

Gör så här: 

  1. Stek kyckling, chili, vitlök, ingefära, citrongräs och limeblad i matolja i en kastrull 1 minut.
  2. Tillsätt kokosgrädde och buljong, sjud 15minuter.
  3. Snaka av med fisksås, limeskal och -juice, och socker. Lägg i champinjoner och salladslök. Toppa med koriander.

Recept: Tommy Myllymäki Foto: Charlie Drevstam

NUVARANDE Tom kha gai med kyckling, limeblad och citrongräs – underbar klassiker
NÄSTA Rädda maten – rädda jorden