Smör, grädde och majonnäs. Det är OS-medaljören Björn Ferrys vardagsmat. Cathrine Schück har träffat skidskyttekungen och kollat upp hur han äter och hur han mår på sin nya ”fettbaserade” kost.

För ett år sedan fick Björn Ferry, guldmedaljör i skidskytte, en bok av sin fru Heidi Andersson, flerfaldig världsmästarinna i armbrytning. Hon hade hört talas om jägarkost och boken ”I stället för doping” av Frank Nilsson och trodde att det kunde vara något för både henne och Björn att testa.

Jägarkost är i princip samma sak som LCHF-metoden, en diet som blivit omstridd och kraftigt ifrågasatt av vissa medicinska experter. Att äta mättat fett, smör och majonnäs var emot allt som Björn och Heidi tidigare lärt sig, men han bestämde sig för att i alla fall prova dieten som innebär att man nästan helt utesluter kolhydrater som potatis, pasta, bröd, ris och socker. I stället äter man t ex kött, fisk, ägg, smör och grädde.

– Ganska snart märkte jag att jag höll mig mätt längre och inte behövde sova mellan träningspassen, tidigare blev jag alltid väldigt trött efter lunch. Den största effekten rent fysiskt är att jag lyckats tappa två och ett halvt kilo fett samtidigt som jag lagt till ett och ett halvt kilo muskler, berättar han.

Plus & minus med dieten

+ De flesta går ned ganska rejält på jägarkosten och upplever hälsofördelar som bättre sömn och mindre ledvärk.   
 – Medicinska experter, som hjärtspecialisten Karin Schenk-Gustafsson avråder från denna typ av ”fettdiet” av just hälsoskäl.

 

Sugen på att testa Ferry-dieten?

Ät så här

FRUKOST
Naturell yoghurt, turkisk yoghurt eller naturell sojayoghurt med linfrön, nyponpulver, pumpakärnor och nötter.
Beräkna ca 2 dl yoghurt och 2 msk frön.
Lägg till 1 ägg eller keso om du inte känner dig mätt. 1/2 avokado ger dig en bra fettkälla på morgonen.
Gillar du inte avokado, så ta i stället 1 msk linfröolja (linfröolja är bra i vilket fall som helst). Det ger dig en toppenmage, och smörjer fint på insidan av kroppen). Glöm inte grönsakerna på frukosttallriken: Tomat, paprika, böngroddar eller vad du gillar.

LUNCH
En krämig sallad på blekselleri, gurka, purjo och nötter passar perfekt till kalkon och tomater.
1 person

Du behöver
150 g rökt skinka eller kalkon
2–3 msk majonnäs (ev lite crème fraiche om det finns hemma)
1 dl finstrimlad blekselleri
en bit färsk gurka
1 ättiksgurka eller saltgurka
rädisor, tomater, nötter, salt och peppar

Gör så här
Blanda ihop majonnäs med finskurna färska och inlagda grönsaker. Smaka av med salt och peppar och eventuellt ett par droppar citron. Servera med skinka eller kalkon, färsk grönsallad samt tomat och hackade nötter.

MELLIS

Ägg och baconmuffins

Perfekt att ha i träningsväskan och äta efter ett svettigt pass. Du kan variera fyllningen och i stället för bacon ha skinka, salami, oliver, soltorkade tomater eller stekt lök.
12 st

Du behöver
10 ägg
1 dl vispgrädde
2 dl riven ost
2 pkt bacon
peppar

Gör så här
Blanda ägg, grädde och ost. Klipp baconet i små bitar och stek. Blanda baconen med äggröran, peppra.
Häll smeten i muffinsformar. Tänk på att smeten är ganska rinnig, så använd gärna formar i plåt eller silikon.
Grädda i 175° i 20 minuter.

MIDDAG

Rökt lax och avokado

Rökt lax och avokado är en mättande middag, full av nyttigt fett och härliga smaker.
1 person

Du behöver
100 g rökt lax i tunna skivor
1 avokado
1 tomat
1/2 rödlök
en näve böngroddar
grönsallad
salt, peppa, olivolja, balsamvinäger

Gör så här
Tärna avokado och tomat och blanda med strimlad rödlök och böngroddar. Blanda gärna med olivoja och balsamvinäger, salt och peppar vid servering. Toppa med rökt lax och en kvist kryddgrönt samt nymald svartpeppar.

Läs mer i Tidningen Tara nr 8 2010.