Satsa på enkel och lättlagad sommarmat. Njut av Caroline Hofbergs favoriter i stugan, på grillkvällen eller picknicken.

Kycklingsallad med melon

Matig pastasallad som passar lika bra att servera varm som kall. Kycklingens lårfilé är toppen att grilla, den blir snabbt genomstekt utan att bli torr. Och om du ändå är i grilltagen passar det bra att byta fetaosten mot halloumi som du grillar i skivor.

4 portioner
Tid: 30 min

Du behöver:

500 g kycklinglårfilé
olivolja
flingsalt
nymald peppar
200 g penne
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 gurka
2 tomater
1 gul paprika
ca 500 g melon, tex cantaloup 1 rödlök, hackad
1 dl hackad bladpersilja
1/2 dl hackad mynta
1 msk pressad citron
150 g fetaost, tärnad
3/4 dl pinjenötter, rostade

Gör så här:

1. Stek kycklingfiléerna i olivolja, eller grilla dem. Salta och peppra. Varmhåll eventuellt under folie. Skär i skivor vid servering.

2. Koka pastan enligt anvisningen. Låt rinna av. Blanda med 3 msk olivolja och vitlök.

3. Dela och kärna ur gurka, tomater och paprika. Skär grönsaker och melon i bitar.

4. Blanda pasta, grönsaker, melon, örter, citronsaft, salt och peppar.

5. Vänd ner kyckling och ost vid servering. Strö över nötter.

Grillade grönsaker

Grillade grönsaker är ett gott tillbehör till grillat, till exempel kryddiga korvar, som är snabbt och enkelt att samtidigt lägga på grillen. Men de här grönsakerna blir också utmärkta som ensamrätt tillsammans med parmaskinka och bröd.

4 portioner
Tid: 25 min

Du behöver:

3 färska lökar, delade
1 gul paprika, i bitar
1 röd paprika, i bitar
1 squash, skivad
4 tomater, delade
olivolja
2 mozzarellaostar
flingsalt
nymald peppar 1 kruka basilika

Dressing

Du behöver:

2 msk olivolja
2 tsk pressad citron
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk pesto
flingsalt
nymald peppar

Gör så här:

1. Blanda ingredienserna till dressingen.
2. Pensla grönsakerna med olja. Grilla dem mjuka över glöd. Grilla tomaterna sist.
3. Bryt osten i bitar. Blanda grönsaker och ost på ett fat. Salta och peppra. Ringla över dressing och strö på basilikablad

Superenkla drottningkakan

Världens enklaste kaka, bara att svänga ihop och toppa med bär, passar verkligen bra i sommarköket. Servera gärna med en klick vispad grädde.

8 bitar
Tid: 45 min

Du behöver:

2 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
200 g mandel, massa, grovriven
ca 3 dl blåbär och hallon
75 g smör, kallt
1 dl osaltade pistaschnötter, grovhackade
2 msk pärlsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda mjöl, bakpulver och mandelmassa och vispa ner.
4. Bred ut smeten i en smord och bröad form med avtagbara kanter, 26 centimeter.
5. Tryck ner bären lite i smeten. Hyvla över smör. Strö på nötter och pärlsocker.
6. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad i mitten.

Fler somriga recept hittar du i Tara nr 9 2014!

NUVARANDE Sommarfräscha recept
NÄSTA 5 superövningar som räddar din nacke