Smaklyxa med kål – vintersallad med purjopesto

Vintertid är kåltid och är du inte redan frälst har du nu chansen. Koppla på alla sinnen, känn hur bra kroppen mår och gläds åt att plånboken inte töms så snabbt.

Säg hej till hela härliga kålfamiljen – och du kommer inte att ångra dig. Visst, kål kan dofta lite krävande när man lagar den och den kan lämna små doftspår när man ätit den – men däremellan är det stor lycka för både gom och kropp.

Om inte förr är det dags att uppgradera denna grönsak som kommer i alla färger, storlekar och former – och som är sprängfylld av både nyttigheter och härliga smaker. Dessutom mättar den härligt.

Till de passionerade kålmänniskorna hör Mette Løvbom, en av Danmarks stora matprofiler och omtyckt tv-kock, som nyligen kom med Kålboken – till vardag och fest hela året runt. 

Hon hyllar denna allsidiga kompis i köket, som kan marineras, stekas, ugnsbakas, syltas, kokas, ångas … eller bara ätas som den är.

”Det enda jag aldrig skulle utsätta kål för är överkokning. det är inte bara ett kulinariskt självmål: en sådan vårdslös hantering innebär också att man kokar bort en rad värdefulla vitaminer och näringsämnen”, skriver hon i boken och förtydligar att mat som inte smakar gott är ointressant.

”Något som slår mig när jag lagar mat med kål är att varje tillagningssätt leder fram till en unik smakupplevelse. Grillad spetskål bjuder på såväl beska som sötma med en karamellig ton. Rå inlagd vitkålssallad tillför i stället en härligt krispig syrlighet. Varje tillagningssätt har sin charm. Och varje sinnesstämning har sin kål.”

Med sin bok hoppas hon få kålskeptiker på fall och bredda repertoaren för oss som redan älskar att äta den.

Här kommer ett recept på Vintersallad med purjopesto som vi lånat ur boken:

Vintersallad med purjopesto (4 portioner)

Servera med ägg för lite mer mättnad. Vill du ta en genväg kan du köpa färdigkokta kikärter.

Du behöver:

50 g kikärter, torra
1/2 spetskål, lila eller vit
2 stjälkar grönkål
2 morötter
2 päron

Purjopesto:
1 purjolök (bara det gröna)
1/2 dl kallpressad olivolja
1 ekologisk citron, saften
1/2 dl färskriven parmesan
havssalt och nymald svartpeppar
1 dl saltade jordnötter + lite extra till servering

Gör så här:

  1. Koka kikärterna i lättsaltat vatten i 50-60 minuter. Häll av vattnet, låt dem svalna.
  2. Dela spetskålen i fina bitar. Ansa grönkålen och finstrimla den. Skala morötterna och skär dem i fina, tunna strimlor med en potatisskalare. Dela päronen, skär dem i klyftor och ta bort kärnhusen.
  3. Purjopesto: Strimla den gröna delen av purjolöken. Mixa purjo i en liten matberedare med olivolja, citronsaft, parmesan, salt och peppar. Tillsätt jordnötter och fortsätt mixa. Smaka av peston. Den ska ha en kraftig smak.
  4. Blanda alla grönsaker med peston. Lägg upp salladen med kikärterna. Dekorera med lite saltade jordnötter och några fina päronbitar.

Av: Annika Ortmark Lind Recept: Mette Løvbom Foto: Columbus Leth