"Halv åtta hos mig" för att fira Taras 11-årskalas blev en succé, inte minst smakmässigt! Här är alla recepten som serverades på kalaset.

PARMESANCHIPS
Riv parmesan. Lägg ut i små högar på bakpappersklädda plåtar. Gratinera i 225° i 5 minuter tills de får lite färg.

Ta ut o lossa från plåten. Servera genast m ett glas bubbel som välkomstmys.

Tips! Pudra lite cayennepeppar eller paprikapulver över för mer stuns.

ZA ´ATAR


Supergott ”kryddfnas” att ha till bröd, t ex focaccia, med olivolja, före maten. Bryt en bit bröd, doppa i olja och kryddblandningen med smak av sesamfrö – och ett glas rött till!

Du behöver:

3 msk sumak (rött grovt pulver, syrligt)
2 msk rostade sesamfrön
2 msk flingsalt-smulat
1 msk timjan
1 msk mejram
1 msk oregano
1 msk kyndel

ENKLA FISKSOPPAN, 4 personer

Inspirerat av ett recept i Liselotte Forslins ”Smart & Gott”.

Du behöver:

2 potatisar
1 morot
1 paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl stark fiskbuljong
2 dl vitt vin (kan uteslutas, ta då 2 dl buljong till)
1 burk (400 g) körsbärstomater
3 msk hackade färska örter (el torkade) t ex timjan, citrontimjan eller persilja
400 g fast fiskfile, t ex lax eller hoki
salt och nymalen svartpeppar
ev lite socker

Fuskaioli:

1-2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl crème fraiche
flingsalt
ev några korn saffran

Börja med aiolin. Pressa vitlöken i crème fraichen. Rör ev ner lite olja. Tillsätt en gnutta saffran så får aiolin fin färg. Ställ svalt till servering.

Soppan:

Skala och tärna potatis, morot, paprika och lök.
Skala och finhacka vitlöken.
Hetta upp olja i en stor gryta.
Fräs först potatis och morot ett par minuter. Tillsätt paprika och lök. Fräs lite till under omrörning. Tillsätt buljong och vin och låt soppan sjuda utan lock tills potatisen och moroten mjuknar något.
Tillsätt tomaterna och örterna och sjud ytterligare 5 min.
Lägg i fisken, skuren i stora tärningar. Sjud ett par min, tills fisken är genomkokt.
Smaka av med salt och peppar och ev lite socker. Servera med fuskaiolin och ett gott bröd.

FUSKIG INGEFÄRSGLASS, 4 personer

Superenkelt recept med hög ”imp-faktor” från Leila Lindholms bok ”Middagsmat”.

Du behöver

1 liter god vaniljglass
2 ”knölar” syltad ingefära

Mjuktina glassen. Finhacka ingefäran och rör ner i glassen. Frys in igen.

Tips! Du kan också intervallmixa glass och ingefära i mixer om du tycker det är bökigt att hacka.