Nästan lika enkelt som att svinga ett trollspö. Och härligt våriga smaker. Så blir det när Maud Onnermark bjuder på påskbuffé.

Lätt att förbereda, lätt att umgås omkring. Så ska festmaten vara, enligt matjournalisten och tevekocken Maud Onnermark, som nu kommer med ytterligare en inspirerande kokbok. I den har hon samlat ett antal buffér, anpassade efter årets växlingar och olika högtider. Här kommer tre härliga och goda recept att ha på påskbordet.

Vårgrön ärtsoppa (8 små glas 10 min)

artsoppa_paskbuffe_52019

Så enkel och så gott. Tack vare den goda buljongen från kycklingen (nedan) behöver du inga andra smaksättare.

Du behöver:
Buljongen från kycklingkoket (se nedan)
500 g gröna ärter, halvtinade
salt
nymald svartpeppar

Tillbehör:
Pepparrotskräm eller rysk yoghurt

Gör så här:

  1. Sila kycklingbuljongen.
  2. Häll ner ärterna i buljongen och mixa till en slät soppa. Smaka av om det behövs salt och peppar. Hit kan förberedas.
  3. Servera soppan kall eller värm den inför serveringen. Servera den med en klick pepparrotskräm eller rysk yoghurt och knäckesticks.

Pepparrotskräm

Du behöver:
2 dl crème fraiche
cirka 1 msk finriven pepparrot

Gör så här:

  1. Vispa crème fraichen med elvisp tills den blir fast och fluffig.
  2. Skala och riv pepparroten och tillsätt den.

Vinkokt kyckling med citron och rosmarin (8 portioner på buffé + tid att kallna)

kyckling_paskbuffe_52109

Kycklingen kan serveras ljummen eller helt kall. Välj en olivolja av hög kvalitet.

Du behöver:
1 kg majskycklingbröst, cirka 4 st
5 dl vatten
3 dl torrt vitt vin
1 msk salt
15 svartpepparkorn
1 kvist färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor, skivade

Citronolja:
2 citroner ekologiska
1 1/2 dl olivolja
2 kvistar rosmarin
ev flingsalt

Gör så här:

  1. Koka upp vatten, vin, salt, svartpeppar, rosmarin och vitlök
  2. Stick in en termometer i det tjockaste bröstet. Lägg ner kycklingbrösten i den kokande buljongen. Sjud under lock cirka 15 minuter tills innertemperaturen är 68 grader. Kyl grytan i vattenbad. Ta bort skinnet från kycklingbrösten och lägg sedan ner dem i lagen igen och förvara i kyl.
  3. Ta upp och skiva kycklingbrösten. Obs! Spara buljongen till gröna ärtsoppan (ovan). Lägg kycklingskivorna på ett serveringsfat.
  4. Citronolja: Tvätta citronerna väl och strimla det yttersta gula skalet, blanda ner olivoljan. Ta loss några bladrosetter av rosmarinen och spara till garnering. Tillsätt de andra bladen i oljan. Häll olja över kycklingen. Hit kan förberedas. 
  5. Garnera med rosmarin och strö eventuellt över lite flingsalt vid serveringen.

Glasstårta med punsch (1 tårta, 10-12 bitar, 30 minuter + 3 timmar i frys

glasstarta_paskbuffe_52019

Det är bekvämt att ha desserten i frysen och sedan bara göra en enkel garnering av hackade Non Stop. Ta den större mängden punsch om du vill ha riktigt kraftig punschsmak, i annat fall räcker det bra med 3/4 dl.

Botten:
300 g mandelmassa
3 äggvitor
3 msk kakao

Fyllning:
3 äggulor
1 dl strösocker
3/4-1 dl punsch
3 dl vispgrädde

Garnering:
1 dl NonStop

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den grovt. Blanda med äggvita och kakao.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Fördela smeten i formen och grädda cirka 25 minuter i nedre delen av ugnen. Låt sedan bottnen kallna.
  3. Vispa gulor och socker pösigt. Tillsätt punschen. Vispa grädden och blanda ner den i äggvispet. Häll smeten över bottnen. Täck och frys i minst 3 timmar.
  4. Hacka dragéerna grovt och strö dem över tårtan före servering.

Av: Annika Ortmark-Lind Recept: Maud Onnermark Foto: Carin Pålsson