Panacottapaj med fläder, citron & jordgubbar

Om du ska baka en paj under hela sommaren – baka den här fantastiskt goda pajen med sitt spröda pajskal på vaniljdrömmar!

Panacottapaj med fläder, citron & jordgubbar (10 bitar)

Pajskal:
300 g vaniljdrömmar
50 g smör

Fyllning:
6 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl koncentrerad flädersaft
skalet från 1 citron
1 nypa vaniljpulver
1 1/2 tsk agar agar-pulver

Topping:
250 g färska jordgubbar

Gör så här:

  1. Mixa drömmarna till ett fint smul i matberedare. Smält smöret och arbeta ihop det med kaksmulet till en formbar massa i en bunke. Tryck ut och packa kexmassan tätt och jämnt i botten och upp på kanten av en pajform, cirka 35 x 11 cm (alternativt 23 centimeter i diameter), med avtagbar kant. Ställ in formen i kylskåpet. (Se mer tips i rutan intill.)
  2. Blanda grädde, socker, flädersaft, citronskal, vaniljpulver och agar agar-pulver till fyllningen i en kastrull. Koka upp blandningen på medelvärme under konstant omrörning, låt den koka 3-4 minuter under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och låt fyllningen svalna något.
  3. Häll fyllningen i pajskalet och låt formen stå i kylskåp 1-2 timmar, eller tills pannacottan har stelnat helt.
  4. Garnera med färska jordgubbar och servera.

Recept: Camilla Hamid Foto: Ulrika Pousette

bakautanugn_omslag_0919