Dansa ut det gamla året, skåla in det nya. Skippa långa sittningar, bjud på mingelmat och var pigg och glad när klockorna ringer in 2019.

nyarsmingel_20182019

Kanapé med krämig hummer, dill och gräslök (20 kanapéer)

Du kan byta ut hummern mot räkor eller kräftstjärtar.

Du behöver: 
20 bitar av rostat surdegsbröd
2 kokta humrar (à 300 g)
1 dl majonnäs (gärna hemgjord)
1/2 dl hackad dill
1/2 dl hackad gräslök
1 tsk pressad citron
1 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
dill till garnering

Gör så här:

  1. Halvera humrarna på längden, plocka ut köttet och dra bort den svarta strängen. Knäck klorna och peta ut köttet. Grovhacka allt hummerkött.
  2. Vänd ner hummerköttet i majonnäsen tillsammans med dill och gräslök. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  3. Fördela röran på bröden och garnera med dill.

Kanapé med vinägersyrade kantareller och karljohanssvampkräm (20 kanapéer)

Två sorters svamp – men olika konsistenser. Gör gärna kantarellerna och krämen dagen före och förvara i kylen.

Du behöver:
20 brödrundlar av kavring

Vinägersyrade kantareller
100 g små kantareller
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
1 dl strösocker
2 lagerblad
6 kryddpepparkorn
2 kvistar backtimjan

Karljohanssvampkräm
200 g karljohanssvamp
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
100 g naturell färskost
1 tsk champagnevinäger
3/4 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Timjan till garnering

Gör så här:

  1. Vinägersyrade kantareller: Putsa och ansa kantarellerna, skär större svampar mitt itu. Koka upp vinäger, vatten, socker, lagerblad, kryddpeppar och timjan, låt koka ca 2 minuter. Häll den kokande lagen över kantarellerna. Låt svalna och ställ sedan kantarellerna i kylen ca 2 timmar.
  2. Kräm: Ansa karljohanssvampen. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek svampen med lök och vitlök i smör. Låt kallna.
  3. Mixa svampfräset med färskost och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Lägg i en spritspåse.
  4. Spritsa kräm på bröden och tryck dit de syrade kantarellerna. Garnera med späda timjansblad.

Oxfilétartar med krämig äggula och pepparrot (20 kanapéer)

Lägg eventuellt tartaren på skedar och servera med kumminknäcket vid sidan om. Gör gärna krämen dagen före och förvara i kylen.

Du behöver:
300 g oxfilé av fin kvalitet
1 schalottenlök
3 msk rapsolja
2 krm nymald svartpeppar
20 bitar kumminknäcke
Riven pepparrot till garnering

Krämig äggula
5 äggulor
2 msk + 1/2 dl rapsolja
1 msk dijonsenap
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Gör så här:

  1. Putsa oxfilén fri från hinnor och senor. Skär den i 1/2 cm tjocka skivor och lägg dem på smörgåspapper. Frys köttet ca 1 timme.
  2. Äggula: Sätt ugnen på 100 grader. Lägg äggulorna i en liten ugnssäker form och häll över 2 msk olja. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min. Sila av oljan (spara den) och vispa ihop äggulorna med senap. Tillsätt den avsilade oljan och ytterligare 1/2 dl olja. Vispa till en slät crème. Salta och peppra. Lägg krämen i en spritspåse.
  3. Skär köttet i små tärningar. Skala och finhacka löken. Blanda kött, lök och olja. Krydda med salt och peppar. Fördela tartaren på kanapéerna. Spritsa på äggcrèmen och garnera med pepparrot.

Parmesanchips med citronkräm och löjrom (12-14 chips)

Enkelt och försvinnande gott!

Du behöver: 
100 g parmesanost, grovriven
80 g löjrom
1 msk rödlök, finhackad

Citronkräm
1 citron
2 dl crème fraiche
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
dill till garnering

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Fördela osten i rundlar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min, tills osten fått en gyllene färg. Passa så att chipsen inte bränns. Låt kallna.
  2. Kräm: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Rör ihop crème fraiche och citronskal. Krydda med salt och peppar.
  3. Lägg en klick citronkräm på varje chips. Toppa med löjrom och lök. Garnera med dill. Servera direkt.

anklever_chips_nyarsmingel20182019

Anklevermousse på crostini med fikon och brynt salvia (12 crostini)

Lyxig plockmat som går snabbt att göra. Du kan byta anklever mot kycklinglevermousse.

Du behöver:
2 burkar anklevermousse, (à 95 g)
12 crostini
4 fikon, i konjak

Brynt salvia:
12 salviablad
2 msk rapsolja

Gör så här: 

  1. Fördela moussen på crostinin. Skär fikonen i bitar och lägg dem på moussen.
  2. Salvia: Hetta upp oljan i en stekpanna och fritera salviabladen ca 5 sekunder. Låt dem rinna av på hushållspapper.
  3. Toppa crostinin med salvia precis före servering.

Apple sour Royal (1 glas)

applesourroyal_fordrink

Frisk och syrlig drink med ton av vanilj.

Du behöver:
4 cl vaniljvodka
4 cl Sourz Apple
2 cl sockerlag (se nedan)
4 cl lime, pressad
4 cl äppeljuice, drickfärdig
is
10 cl champagne, väl kyld

Gör såhär:

  1. Mät upp alla ingredienser utom champagnen i en shaker med is och skaka 2–3 sekunder.
  2. Sila upp i glas och toppa med champagnen.

Sockerlag

Blanda 2 dl strösocker och 2 dl vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud ca 3 min. Låt kallna.


Lyxa med ostron

Ostron kan ätas naturella eller kryddas med klassika smaker som pressad citron eller schalottenlök och vinäger – eller spännande smaksättningar med hetta. På alltommat.se hittar du till exempel Ostron nordic style, Ostron japanese style och Ostron thai style. Här finns också bra tips på hur du öppnar ostron.


6 bubblande nyårsdrycker

Taras sommelier Anette Rosvall väljer bubblande drycker till nyår och helgernas andra fester.

Av: Anette Rosvall

Budget som passar det mesta

nyarsbubbel_rotari_magnum
Rotari Rosé (7701)
Jag väljer gärna rosa bubblor, just dessa italienska bjuder på en fruktig smak och doft, med toner av vilda smultron tillsammans med smöriga kex och blodapelsin. 125 kr/239 kr för magnumflaskan.

Fin ostron-kompis

nyarsbubbel_loxarel

Loxarel A Pèl Nr (7470)
En riktigt bra Cava. Mineralrik med en hög och friskt syra, toner av citron och gula mogna päron, som balanseras av en härlig brödighet. Sitter som en smäck till ostron. 99 kr.

Fruktig & alkoholfri

nyarsbubbel_goddryck

GodDryck No 1 (1959)
En ekologisk veganvänlig, alkoholfri dryck som bjuder på frukt som melon, äpplen och solmogen citron. Servera riktigt kall och gärna med en citronskiva i. 89 kr.

När du vill njuta lite extra

nyarsbubbel_Deutz

Deutz (7487)
Här lyxar vi till det med äkta vara, med doft och smak av syrlig äpplenkompott och ljus nougat med rostad brioche, mineralsälta och fräsch citrus. Passar till alla godsaker på den härliga nyårsfesten; den här drycken klarar av både fett och syra. 419 kr.

Perfekt till anklevermousse

nyarsbubbel_Roederer

Louis Roederer (77226)
Lyx som passar särskilt till anklevermousse på crostini med fikon. Nougat, kex, persika och hallon samsas i denna champagne som i dagarna fått pris som världens bästa roséchampagne! 599 kr.

En riktig bubblare

nyarsbubbel_nyetimber

Nyetimber (96018)
För dig som är nyfiken på något nytt. ESW (English sparkling wine), finns i ganska många varianter i Systembolagets beställningssortiment. Du kommer att bli förvånad över den goda smaken, den höga syran och den härliga mineralsältan. 395 kr.


Av: Annika Ortmark Lind Recept: Anna Wendt, Anders Dahl och Robert Hedman/Allt om Mat Foto: Per Ranung och Lisa Björner

NUVARANDE Nyårsmingel med kanapéer och snittar – så gott!
NÄSTA Tara Beauty Awards 2018 – årets 20 bästa köp