Underbart saftiga frallor – ett måste till skördetidens soppor och delikatesser.

Rågfrallor (12-15 st)

Du behöver:
2 dl grovt rågmjöl
3 dl kokhett vatten
5 dl kallt vatten
1 1/2 tsk salt
1/2 paket jäst
8-9 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Rör ihop rågmjöl med kokhett vatten i en bunke. Låt stå under lock ett par timmar, exempelvis över natten.
  2. Rör i kallt vatten, salt, jäst och vetemjöl så att den bli lagom kladdig. Inte slät som i en vanlig bröddeg.
  3. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
  4. Ta av bakduken, dra i degen med händerna och vik in den mot mitten av bunken. Snurra bunken samtidigt som du viker in degen så hela degen blir vikt i en gång. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Dra och vik degen in mot bunkens mitt igen.
  7. Portionera ut små degkluttar på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in i 8-10 minuter.
  8. Låt svalna på galler.

Av: Emma Sundh Foto: Emily Dahl/ A Mash up