Kosten har stor betydelse för hur vi mår. För vissa betyder den allt. Tara träffade två kvinnor som mått dåligt och lidit – utan att veta varför. Men genom att lägga om kosten är de nu friska.

Monica:

– Det visade sig att jag var allergisk mot baljväxter

Så länge hon kan minnas har Monica Löfgren, 47, haft magproblem. Som barn slängde hon sig ofta på golvet med magknip. Kramper och förstoppningar, gaser och diarréer blev vardag.

Det var väldigt svårt att säga vad problemen berodde på. Monica funderade på både det ena och det andra, och trodde att hon, som så många andra, led av IBS.

Åren gick och hon vande sig vid problemen, tänkte att hennes magtrubbel nog var ganska normala. Att det därför kom att dröja drygt 40 år innan hon fick en riktig diagnos är inte konstigt.

Tidigare hade Monica trott att problemen kanske berodde på överkänslighet mot laktos, och bytte ut mjölk mot soja. Hon blev varken bättre eller sämre då.

– Att få svar var klockrent! Det visade sig att jag var allergisk mot baljväxter, bland annat soja och jordnötter och sen att jag även är vetemjölsallergiker.

När folk frågar Monica om hennes kost, så berättar hon utifrån sina allergier.

– LCHF har alla en åsikt om, men pratar man om allergier och förklarar blir det enklare, säger Monica.

 

Pia:

– Jag kände att nej, vi ska inte äta något mer besprutat

Sommaren 2009 var en riktigt stressig och jobbig period för Pia Andersson. Hon trivdes inte på sitt arbete, och det var svårt att släppa tankarna på jobbet när hon kom hem.

– Det var mycket på en gång, jag sov inte som jag borde, och åt inte ordentligt. Jag kände att jag behövde förändra mitt liv och ”göra något”.

Den inre stressen ledde till en stark allergisk reaktion och Pia började få utslag. På hela kroppen.

? Det började som blåsor på händerna och sen blev det värre. Jag hade utslag på benen, låren, armbågarna, stjärten. Det kliade nåt djävulskt och så gjorde det ont. Jag fick byta lakan varje dag, de var blodiga eftersom jag hade kliat så mycket.

Läget var allvarligt och Pia sökte snabbt hjälp. Men det kortison hon fick utskrivet hjälpte inte alls. Hon fick remiss till en hudspecialist som ganska snabbt sa att det var hudceliaki.

 

Läs mer om Monica och Pia i Tara nr 14 2014!