Ljuvlig pasta med ugnsbakade körsbärstomater och pancetta

En nästan overkligt god och smakrik tomatsås. Hemligheten bakom det hela är tomaterna, tillsammans med kryddor och olivolja, får bakas i ugnen på låg temperatur i två timmar. Detta lite ovanliga, men enkla, tillagningssätt får smaken i tomaterna att träda fram och verkligen bli koncentrerat.

Pasta med ugnsbakade körsbärstomater och pancetta (4 portioner)

Du behöver: 

400 g bucatini eller annan lång pasta
1 1/4 dl + 1 msk olivolja
400 g körsbärstomater
3-4 fint skivade vitlöksklyftor
8 timjanstjälkar, bladen
5 rosmarinstjälkar, hackade blad
3 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk strösocker
200 g grovt strimlad pancetta eller bacon
finhackad persilja att garnera med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Häll 1 1/4 deciliter olivolja i en ugnsform, cirka 30 x 25 cm. Skölj tomaterna och torka dem med hushållspapper. Skär tomaterna i halvor och placera dem med snittytan uppåt i formen.
  3. Blanda vitlök, kryddor och socker i en liten skål. Lägg en rejäl nypa av kryddblandningen på varje tomathalva och droppa några droppar olivolja ovanpå.
  4. Baka tomaterna i ugnen i cirka 2 timmar.
  5. Plocka försiktigt upp tomaterna och lägg dem på en tallrik. Spara oljan.
  6. Hetta upp en matsked olivolja i en stekpanna och stek pancettan tills den är lite krispig, men fortfarande mjuk. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Hetta upp den sparade oljan från ugnsformen i en stor panna som rymmer hela rätten. Lägg försiktigt i tomaterna, salta och peppra och låt dem fräsa på låg värme i 2-3 minuter. Försök att se till att så många tomater som möjligt bibehåller formen.
  8. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den rinna av i ett durkslag.
  9. Häll ner pastan och hälften av pancettan i pannan med tomater.
  10. Blanda försiktigt – tänk på tomaterna.
  11. Servera pastan garnerad med resten av pancettan och persilja.

Bjud på en underbar äppeldessert med mascarponekräm, nötter och choklad. Recept hittar du här

Paolo omslag boken

Recept: Paulo Roberto ur nya kokboken: Paolo Robertos italienska kök. Mat från gudarnas stig (Bonnier fakta) Foto: Anna Huerta 

NUVARANDE Ljuvlig pasta med ugnsbakade körsbärstomater och pancetta
NÄSTA BONUSFRÅGAN: ”Hans barn kommer i första hand…”