Sväng ihop en krämig soppa av jordärtskockor och toppa med färsk timjan.

Krämig jordärtskockssoppa (4 portioner)

Du behöver:

450 g jordärtskockor
2 mjöliga potatisar
1 citron
1 schalottenlök
1 msk smör
1 stor vitlöksklyfta
8 dl grönsaksbuljong (tärning eller fond + vatten)
1 dl grädde
salt och svartpeppar
färsk timjan

Gör såhär:

  1. Skala jordärtskockor och potatis. Skär i mindre bitar och lägg i en skål med kallt vatten och ha i ett par droppar citron (så blir de inte bruna).
  2. Hacka schalottenlöken. Fräs i smör i en kastrull (lagom stor att rymma soppan). Pressa ner vitlök.
  3. Häll av citronvattnet och hiva ner jordärtskockor och potatis i kastrullen. Tillsätt grönsaksbuljongen och låt koka 10-15 minuter. Bitarna ska bli lagom mjuka.
  4. Mixa soppan slät med en stavmixer och blanda ner grädde och eventuellt lite vitt vin. Låt sjuda.
  5. Salta och peppra, toppa med färsk timjan.

Servera soppan med härligt mustiga rågfrallor: Klicka här för recept.

Av: Emma Sundh Foto: Emily Dahl/A Mash up

NUVARANDE Krämig jordärtskockssoppa – underbart god
NÄSTA Astrid Lindgrens 12 bästa citat