Glöm surdeg, sjögräs och insektsmjöl … Vill du utmana matnördarna är det här snackisarna till nästa middag!

När det gäller trender kikar vi gärna på den yngre generationen. De som lägger allt mindre pengar på kläder, inredning och möbler – och allt mer på mat och upplevelser.

Men det är ju faktiskt vi mitt i livet-kvinnor som har råd att testa nyheterna till fullo. Så häng med på en förhandstitt på 2018, med hälsan, jordklotet och upplevelsen i centrum!

1. Alkofritt: Sprit utan sprit
Nu finns den alkoholfria spriten och smakar det så kostar det. Cirka 300 kronor för en hela destillerad, alkoholfri sprit – Seedlip – som du serverar med en tonic eller i en cocktail. Den löser ­dilemmat på nästa tjejmiddag: ”Vad ska jag dricka när jag inte dricker?” ­Andra ”vuxna” heta drycker, som dina gäster kommer att tacka dig för dagen efter, är svenska Caliente. Det senaste tillskottet har en spännande blandning av plommon, ingefära och chili.

2. Expressfart: Ännu snabbare snabb-mat
Pizza på 90 sekunder och maten innan du ens har beställt. Ja, så kan vi sammanfatta snabbmaten som nu har fått eld i baken och som är ytterligheten till slow food, som fortsätter sjunga långsamhetens lov. Det är cocktails på kran (vem har tid att vänta på en bartender som ska blanda och skaka …) och på London-krogen Flat Iron kan du till och med få ­köttet före vinet.

3. Giftfritt: Nu även i nöjeslivet
Ren mat, det vill säga utan tillsatser och ibland inte ens upphettad vid tillagningen, har varit i fokus en tid. Nu tar trendledande krogar hälsa och renhet ett steg till, som på Redemtion i London. Här serveras fritt från socker, gluten och alkohol – och det är ett bra ös, denna ”giftfria” tillställning till trots.

4. Extremt: Dricka regnvatten


Enigma är en ny spansk krogupplevelse skapad av de världsberömda kockbröderna Adrià, som tidigare hade upplevelsekrogen El Bulli. Enigma breder ut sig på enorma 700 kvadratmeter men erbjuder bara 24 sittplatser. Resten av ytan består av upplevelser. Välkomstdrinken består av regnvatten från Anderna och sedan följer en labyrint mellan 45 rätter … I Tokyo simmar animerade fiskar på bordsduken på restaurangen Sagaya. Nej, vi vill inte bara äta – vi vill uppleva något större! I alla fall annorlunda.

5. Upplevelse: Lyssna dig mätt


En stark mat- och dryckupplevelse kan också komma från ljudet. Restauranger och barer erbjuder hörupplevelser som du aldrig kan komma i närheten av hemma, och då menar vi inte volym. Det senaste svenska tillskottet är en ”listening lounge” på nya hotellet At Six i Stockholm, där du sägs få musik som du inte visste att du gillade.

6. Japan


Ja, den destinationen fortsätter att vara högintressant för foodiesarna. Håll utkik efter nudlar på handrullat bovete och rostad sötpotatis i studenternas street food-kök. Vill du utmana alla sinnen beställer du in en gåslever­vodka på spjutspetskrogen Mixology! Japan fortsätter bjuda härliga matupplevelser från de enklaste hål i väggen till de galet fina finkrogarna.

7. Förpackat: Ju knasigare, desto bättre
För den som vill synas och höras är förpackningen allt. Coolaste just nu är vinflaskan där du får skrapa fram etiketten, givetvis ingår en penna i köpet.

8. Interaktivitet: ”Kan själv!”
Snart kommer du kunna vara med och påverka ölet i glaset framför dig. Du ger feedback på plats och nästa gång du kommer till favoritbaren är smaken justerad och du kan beställa ditt artificiellt intelligenta öl. I Londonbaserade Lollipop Bars får du inte din drink förrän du knäckt koden (du leker agent). Och för den som vill ha en ännu mer unik upplevelse finns baren ABQ London, ett laboratorium inspirerat av Netflix-succén ”Breaking Bad”. Du experimenterar fram din drink, kort och gott.

9. Minimera matsvinnet: Kaffeved
”Nose to tale” har vi pratat om ett tag nu; att äta hela djuret. Nu är fokus på att äta HELA grönsaken eller frukten, inklusive skal där det är möjligt, liksom blad och stam. (Du slänger väl inte blomkålsblasten till exempel?!) Nästa steg är att ta hand om fruktköttet runt kaffebönan. Resultatet heter Cascara, en örtteliknande dryck. Andra exempel för att få ner kaffesvinnet är att göra ved av kaffesumpen. Det brittiska företaget Bio Been tar numera hand om tio procent av Englands kaffesump, och då handlar det om många, många ton.

10. Hållbart: Nybakad sked


I jakten på ett mer hållbart samhälle – och för att minimera plastanvändningen – har indiska Bakey´s tagit fram världens första ätbara sked. Du köper alltså din take away-lunch och när du har mumsat i dig den tuggar du i dig skeden, som är gjord på bland annat vete och ris. Målet är att du även ska kunna äta förpackningen. Att servera ”mat i mat” är rätt, som sashimilax i salladsblad i stället för på en tallrik. Enkelt! Missa inte heller svenska hållbarhetsföretaget matsmart.se som säljer bra mat som andra slänger – ett riktigt vinn-vinn-koncept eftersom priserna sänks rejält.

11. Solo: Ensam är bästa sällskapet
I Sverige ligger vi redan långt framme vad gäller antalet singelhushåll men vi står inför en gigantisk global solo-hushålls-trend. Då är det bingo att kunna njuta av allt det härliga från ett bröllop – utan att gifta sig. I Japan kan man köpa en romantisk paketlösning, med styling, klänning och bröllopsfoto, alldeles solokvist. Extremt, javisst. För oss andra ser framsynta krögare till att göra det bekvämt och trevligt när vi går ut och äter ensamma. Kockarna serverar solo-ätarna vid bardisken och blir krogens nya bartenders, de underhåller, snick-snackar och vi sitter där på höga stolar och njuter vår måltid. Eller också kryper vi in i helt avskilda bås, som på Japanska Ichiran eller stirrar in i väggen på nederländska fenomenet Een Maal. I Sydkorea har man till och med ett ord för oss: Hon bap (ensamätare).

Av: Annika Ortmark Lind Källor: Lennart Wallander på matkommunikationsbyrån Food & Friends, Icas framtidsrapport och kommunikationsbyrån Prat PR.