Starta helgen med en läcker lax tillsammans med rödbetor och fetaost. En liten söt dadelmunsbit till kaffet blir pricken över i:et!

Lax med rödbetor och fetaostkräm

Du behöver:

4 potionsbitar lax, 600 g

500 g potatis

500 g rödbetor

2 msk olivolja

flingsalt

nymlad peppar

2 tsk rosmarin

200 g fetaost

250 g kesella

1 dl hackade svarta oliver

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 225°. Tvätta potatisen och skala rödbetorna. Skär i ganska tunna klyftor. Lägg på bakpappersklädd plåt med olja och salt.

2. Stek i mitten av ugnen cirka 13 ­minuter.

3. Krydda laxen med salt, peppar och rosmarin. Lägg den på plåten. Stek ytterligare cirka 12 minuter.

4. Blanda mosad fetaost, kesella och ­oliver och servera till.

Avsluta med något sött!

 


Pistagefyllda dadlar med mörk choklad


Fruktgodis som passar ­perfekt på glöggbjudningen, men de här små läckerbitarna är också goda till en kopp espresso.

20 st

 Du behöver:

20 färska dadlar

125 g osaltade pistaschnötter

1/2 dl strösocker

1 liten äggvita

ett par droppar grön

karamellfärg

ca 50 g mörk choklad

 Så här gör du:

1. Mixa nötter och socker i matberedaren. Tillsätt äggvita och karamellfärg. Mixa ihop till en kladdig massa. Ställ i kylen.

2. Snitta dadlarna, ta bort kärnorna. Fyll v­arje med cirka 1/2 msk nötmassa. Ställ på skärbräda med smörpapper.

3. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. Ringla choklad över dadlarna. Ställ i kylen.