Att grilla halloumi är kanske inget nytt, men har du provat att grilla den hel? Konsistensen blir mjukare och den håller sig varm längre. Det här är min nya halloumifavorit. Passar perfekt som festmat.

Helgrillad halloumi (4 personer)

Du behöver:
3-4 paket halloumi, á 200 g

Myntadressning:
1 citron
1 vitlöksklyfta
2 dl olivolja
1/2 tsk chiliflakes
2 dl finhackad mynta
1 dl finhackad dill

Till servering: 
Myntadressing eller tomatröra (se nedan). Kokt färskpotatis.

Gör så här: 

  1. Börja med myntadressingen. Pressa citron och vitlök i en skål. Häll i övriga ingredienser och blanda. Ställ åt sidan.
  2. Grilla halloumin på direkt värme 2 minuter på varje sida. Flytta till indirekt värme och grilla 20 minuter till under lock. Osten ska vara varm och mjuk hela vägen igenom.
  3. Skiva halloumin i tjocka skivor. Dränk den i myntadressing och servera genast med kokt färskpotatis och gärna en fräsch sallad.

Tomatröra:
Mixa en burk krossade tomater, en burk soltorkade tomater inklusive oljan (285 g), 1/2 msk chiliflakes, 1/2 tsk salt slätt med stavmixer eller i matberedare.

Tips: Om du har inlagd paprika i kylen kan du ha i det med i tomatröran.

Recept ur nya kokboken Grilla, hur lätt som helst av Jessica Frej. Foto: Lina Eidenberg Adamo