Trädgårdsinspiratören och författaren Hannu Sarenström älskar sommaren. När han får bjuda in till långa, härliga middagar och trevligt ”häng” på trappan trivs han som bäst.

Tidigare hade du storstilade planer för din trädgård, nu verkar du ha blivit lite mer livsnjutaraktig. Hur kommer det sig?

– Jag tycker att det är viktigt att njuta, sitta länge och reflektera eller bara betrakta det vackra. Trädgården är i stort redan iordningställd så det är mest småpyssel under säsongen. Kanske spelar åldern också in.

Vad är du mest nöjd med i trädgården?

– Helheten. Den enskilda växten är inte så viktig och jag betraktar det de gör tillsammans. En rabatt kan vara som en sjöutsikt där alla vågorna gör helheten.

Kan du tipsa om något som är enkelt att odla och som gjort dig trädgårdsstolt?

– Jag köper alltid en låda svartkålsplantor som jag odlar i kruka, och om jag är noga med att ta bort kålfjärilslarverna så får jag fina plantor till hösten. Klotbasilika sår jag varje år, det går åt massor och de är lätta att lyckas med och de blir jättesnygga om man skördar dem kontinuerligt.

Vad bjuder du på när du får oväntade gäster?

– Oväntade gäster får skylla sig själva. Det blir vad som finns hemma, ofta vegetariskt som en vitamin- och chilipasta, superenkel att göra och underbart gott (se recept nedan). Har jag tur så finns det kvar av gårdagens och då steker jag den hastigt i olivolja, då är den ännu godare.

Bästa sommarfestknepet?

– Man ska aldrig krångla till en sommarfest, givna ingredienser är kulörta lyktor, rött vin och enkel mat. Det finns inget samband mellan gott och dyrt, gott är gott även om ingredienserna är billiga. Gärna en stor fläskstek och goda röror runtomkring som bär kryddningen och flörtar med smaklökarna. Och givetvis en dessert med massor av bär.

Vitamin- och chilipasta

Enklare än så här blir det inte, och enkelt är guld värt.

2 portioner

200–300 g torkad pasta?
två handfullar vitaminer, som
spenat eller persilja?
1 röd chili?
2 vitlöksklyftor
olivolja att fräsa i + god olivolja
att smaktoppa med? salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Sätt en stor kastrull med saltat vatten på kokning. Skär chilin i tunna skivor, jag tar inte bort fröna. Skala och finhacka vitlöken.

Värm olja i en panna och lägg i chilin först, låt fräsa lite på medelvärme, tillsätt vitlöken och låt mjukna utan att brynas, dra undan pannan från värmen.

Koka pastan och se till att den inte blir för mjuk.

Värm på chilipannan och tillsätt spenat eller hackad persilja när pastan är klar, slå av vattnet och blanda ner pastan i pannan. Smaka av med salt, peppar och en skvätt god olivolja, servera direkt utan parmesan.

Intervju:
Christina Neiglick

Recept och foto:
Hannu Sarenström
(ur ”Sköna, gröna sommar”, Norstedts)

 

Hela intervjun och ytterliggare ett recept på kryddad vattenmelon hittar du i Tara nr 9, 2015!

NUVARANDE Hannus härliga sommar
NÄSTA Gågga dig i superform!