Vi föräldrar får ofta höra att vi ”curlar” våra barn för mycket – och att det inte är bra. Men Taras nya hälsocoach Ulrika Davidsson säger tvärtom – curla på! I alla fall när det gäller att inspirera barnen till hälsosammare matvanor. Här skriver hon om hur hon själv gjort hemma.

I min familj fungerar det så här: Jag handlar allt vi äter, jag lagar all mat och jag planerar allt som har med frukostar, middagar, fredagsmys, lördagsgodis och utflyktsmat att göra. Detta beror på att jag har ett stort intresse för matlagning, men det beror också på att jag gillar att ha kontroll – köket är liksom min arena.

Jag förstod att knepet för att lyckas med en förändring hemma hängde på att allt nyttigt jag serverade skulle smaka gott och, framför allt: Det skulle se gott ut. Därför började jag gå upp en kvart tidigare än familjen och duka upp en frukost med äggröra, fruktsallad och skivad skinka. Ungarna slängde sig på detta. Det var lockande för ögat och smakade godare än en den vanliga mackan med ost. Andra morgonar gjorde jag smoothies med yoghurt, färska bär och frukt – lika poppis var det!

Hade jag inte lagt den kvarten på detta varje morgon så hade barnen själva inte kommit på att göra äggröra och smoothies. Jag curlade dem till att hitta alternativ!

I dag kan jag komma hem från jobbet och höra att smoothiemaskinen är i gång uppe i köket och barnen gör smoothies på löpande band till sina kompisar. Då kommer ett leende på läpparna…

När jag har lite tid fixar jag fullkornswraps med grillad kyckling, grönsaker och en dressing och lindar in i plastfolie – barnen älskar det! Det är ett bra mellanmål eller ett litet mål före träningen. Ibland fixar jag en fruktsallad och ställer in och det är ingen som kan motstå när den står klar och inbjudande…

En annan grej jag gör är att jag kokar 3–4 ägg, hackar och blandar med lite majonnäs, gräslök, salt och peppar i en skål. Detta ägghack kan man sedan lägga på ett salladsblad eller en knäckemacka och äta om man är hungrig – så gott och mättande!

Läs hela artikeln i Tara nr 11 2014 där du bland annat får reda på vad som alltid finns hemma i Ulrikas kyl.
Blir du inspirerad av Ulrika och vill bryta dina egna eller din familjs ohälsosamma mönster? Just nu hittar du Ulrikas bok ”Hälsosam familj på 30 dagar” i vår webshop.