Det här glutenfria bananbrödet tar bara 5 minuter att slänga ihop. Dessutom är det ett saftigt, glutenfritt bröd! Gurkmeja ger brödet en djupare gul färg.

Glutenfritt bananbröd

Linn Utbult, som vann Hela Sverige bakar 2018, delar med sig av sitt otroligt goda recept på glutenfritt bananbröd.

”Servera gärna med smör och lönnsirap. Jag vågar knappt dela med mig av detta, men jag äter faktiskt mitt bananbröd med smör och en rejäl klick kaviar – äckelgött, som vi säger.”

Du behöver till 1 bröd:

3 dl (125 g) glutenfri mjölmix
1 dl (45 g) mandelmjöl
1 dl (35 g) glutenfria havregryn
1 tsk (3 g) malen kanel
1 tsk (2 g) malen ingefära
1⁄2 tsk (1–2 g) malen gurkmeja
1 tsk (6 g) salt
2 tsk (10 g) bikarbonat
1⁄2 dl (30 g) grovt hackade hasselnötter
1⁄2 dl (30 g) grov hackad mandel
2 dl (200 g) filmjölk
3 mogna bananer + 1 till garnering
2–3 msk lönnsirap
3 msk hackade nötter till garnering

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200° varmluft.
  2. Klä en brödform med bakplåtspapper.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, även nötterna.
  4. Mosa bananerna och häll ner i mjölblandningen, tillsätt filmjölk och rör om till en jämn smet.
  5. Fyll brödformen med smeten och garnera med 2–3 skivor banan (skivad på längden). Tryck till bananskivorna och ringla lite lönnsirap över. Strö över hackade nötter och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
  6. Låt svalna helt innan du skär upp det.

Recept: Linn Utbult Foto: Frida Wismar