Den här fisksoppan lagas utan tomat – till skillnad från de klassiska franska fisksopporna.

Fisksoppa med grädde, vitt vin och grönsaker (4 portioner)

Du behöver: 

400 g fiskfilé av till exempel lax, gös, torsk eller sej i 2×2 cm stora bitar
12 blåmusslor, kokta och plockade
2 knipplökar eller 100 g purjolök, strimlade
100 g morot, skalad och slantad i halvor
50 g fänkål, strimlad
2 tsk stötta fänkålsfrön
100 g smör
3 dl torrt vitt vin
4 dl vispgrädde
4 dl fiskbuljong (koncentrerad fiskfond + vatten)
1 dl gröna ärter
2 msk finskuren dragon
2 msk finskuren gräslök
salt

Gör såhär:

  1. Fräs lök, morot, fänkål och fänkålsfrön i smör i en vid kastrull eller i en djup stekpanna tills grönsakerna mjuknat. Tillsätt vin och koka upp.
  2. Häll i grädde och fond, sjud några minuter. Smaka av med salt och tillsätt ärter. Tillsätt dragon och gräslök.
  3. Lägg i fiskbitarna, låt sjuda i 5-7 minuter, tills fisken är klar. Lägg i musslorna.

Recept: Tommy Myllymäki Foto: Charlie Drevstam

NUVARANDE Fisksoppa med grädde, vitt vin och grönsaker
NÄSTA Så lyckas du spara varje månad – ta tag i småutgifterna