Kärt barn har många namn. Farmorskaka, dagiskaka eller aprikoskaka. Hur som helst, den är både god och går snabbt att svänga ihop!

Kärt barn har många namn. Vi har alltid kallat den här kakan för ”farmorskakan”, men efter samtal med Christina på Tara-redaktionen hörde jag att hon kallade den för ”dagiskakan” eftersom den är så lätt att svänga ihop. Hur som helst, här är en variant med mandelmassa och aprikoser. Servera med en klick vispad grädde.

Det här behöver du

2 ägg
2 dl ströstocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1/2 tsk bakpulver
200 g mandelmassa, grovriven
1 burk konserverade aprikoser, 400 g
75 g smör, kallt
3/4 mandelspån
2 msk pärlsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kanel, bakpulver och mandelmassa och vispa ner. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 26 cm.

2. Tryck ner aprikoserna lite i smeten. Hyvla över smör. Strö på mandelspån och pärlsocker.

3. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Känn med en sticka att kanan är genomgräddad i mitten.